Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Cozonac pufos

Publicat: 01.12.2008

retete de cozonac, reteta de cozonac pufos , retete craciun , retete sarbatori, retete paste, reteta de cozonac


Categorie: Retete pentru Paste, Craciun, Revelion
Bucatarie: romaneasca
Timp preparare: 4 si jumatate
Evenimente:  Retete pentru Craciun, Revelion, Paste

Ingrediente pentru aluatul de cozonac pufos:
600 gr faina
100 gr zahar
1 praf de sare
50 gr drojdie
400 ml
lapte
3 galbenusuri de ou
1 ou pentru uns
4 linguri de unt gras topit

Umplutura de cozonac pufos:
200 gr zahar
200 gr rama (unt)
200 gr visine fara samburi (optional)
2 fiole de esenta de vanilie (sau 3 plicuri zahar vanilat)
3 linguri cacao

Cum se face reteta de cozonac pufos:
Incalzim laptele cat sa fie caldut si dizolvam in el 1 praf de sare, 100 gr zahar si 50 gr drojdie. Lasam la loc caldut sa dospeasca. Intr-un vas punem 600 gr faina, adaugam maiaua dospita si cele 3 galbenusuri de ou.
Framantam bine pana ce aluatul devine omogen. In acest moment adaugam cele 4 linguri de unt topit si continuam framantatul pana rama topita se lucreaza bine in aluat. Pe o fata de masa pe care in prealabil am presarat-o cu faina rasturnam aluatul si il impartim in sase parti egale. Fiecare parte il intindem sub forma dreptunghiulara cu grosime de jumate centimetru.
Dupa ce am intins aluatul ne apucam de preparat crema in felul urmator: 200 gr unt  se freaca spuma cu 200 gr zahar si cele 2 fiole de esenta de vanilie apoi se adauga 200 gr visine (optional). Aluatul intins se unge cu aceasta crema, fiecare bucata, se ruleaza si apoi impletim tot cate trei rulouri si obtinem astfel doua corzi impletite. Impletiturile le asezam in forma de silicon pentru cozonac unsa si tapetata (daca folositi hartie de copt sa o ungeti si pe aceasta) si lasati la loc caldut la dospit pentru i ora.
Inainte cu 15 minute de a expira timpul de dospit porniti cuptorul. Dupa ce cozonacul au dospit, lil ungem deasupra cu ou si il dam la cuptorul preincalzit initial cam 10 minute la foc tare.
Reduceiti focul la minim si lasati la copt pana la proba cu scobitoarea (cand nu mai ramane aluat pe scobitoare este gata). Dupa ce cozonacul a copt, il scoatem din cuptor si lasam impletiturile in tavi acoperite cu un prosop pana se racesc un pic (aproximativ 15 minute), apoi le scoatem cu grija, indepartam hartia de copt  daca am folosit).
Lasam cozonacii acoperiti pana se racesc complet. Se feliaza si se poate manca.
Pofta buna!
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Dovleac copt cu arome marocane

E vremea dovlecilor. Dovleacul (bostanul) este ...

Gastronomie

Biscutii digestivi de post (vegan)

Biscutii digestivi. Mai putin dulci, se crede c...

Celebs & Style

Grammy 2013: De ce a tipat Adele la Chris Brown

Adele a parut pentru un moment ca tipa nervoas...

Regim si Diete

16 pasi pentru slabire usoara

E greu sa slabesti - asta ne spunem de fiecare ...

Regim si Diete

Dieta fara gatit

Dieta fara gatit te poate scoate imediat din bu...

Newsletter elady

Moda 2018: pantofi de piele eleganti pentru femei

Modelele de pantofi cocheti sunt mereu trendy. Vezi mai jos modele de pantofi eleganti de dama din piele naturala de cea mai buna calitate de la TedShoes.ro. . Pentru ca la orice petrecere ai merge, pantofii iti completeaza si definesc tinuta de ocazie.

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Sfaturi importante daca ai decis sa iti organizezi singura nunta

Cea mai frumoasa zi din viata unei femei este si evenimentul cel mai greu de organizat, pentru ca trebuie sa intruneasca atatea detalii importante. Poate parea coplesitor sa pui la punct fiecare aspect al serii in care petreci alaturi de cei dragi casatoria, insa daca nu vrei sa apelezi la un organizator cu experienta, nu iti face griji, vei putea face singura tot ce tine de...