Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Cozonac pufos

Publicat: 01.12.2008

retete de cozonac, reteta de cozonac pufos , retete craciun , retete sarbatori, retete paste, reteta de cozonac


Categorie: Retete pentru Paste, Craciun, Revelion
Bucatarie: romaneasca
Timp preparare: 4 si jumatate
Evenimente:  Retete pentru Craciun, Revelion, Paste

Ingrediente pentru aluatul de cozonac pufos:
600 gr faina
100 gr zahar
1 praf de sare
50 gr drojdie
400 ml
lapte
3 galbenusuri de ou
1 ou pentru uns
4 linguri de unt gras topit

Umplutura de cozonac pufos:
200 gr zahar
200 gr rama (unt)
200 gr visine fara samburi (optional)
2 fiole de esenta de vanilie (sau 3 plicuri zahar vanilat)
3 linguri cacao

Cum se face reteta de cozonac pufos:
Incalzim laptele cat sa fie caldut si dizolvam in el 1 praf de sare, 100 gr zahar si 50 gr drojdie. Lasam la loc caldut sa dospeasca. Intr-un vas punem 600 gr faina, adaugam maiaua dospita si cele 3 galbenusuri de ou.
Framantam bine pana ce aluatul devine omogen. In acest moment adaugam cele 4 linguri de unt topit si continuam framantatul pana rama topita se lucreaza bine in aluat. Pe o fata de masa pe care in prealabil am presarat-o cu faina rasturnam aluatul si il impartim in sase parti egale. Fiecare parte il intindem sub forma dreptunghiulara cu grosime de jumate centimetru.
Dupa ce am intins aluatul ne apucam de preparat crema in felul urmator: 200 gr unt  se freaca spuma cu 200 gr zahar si cele 2 fiole de esenta de vanilie apoi se adauga 200 gr visine (optional). Aluatul intins se unge cu aceasta crema, fiecare bucata, se ruleaza si apoi impletim tot cate trei rulouri si obtinem astfel doua corzi impletite. Impletiturile le asezam in forma de silicon pentru cozonac unsa si tapetata (daca folositi hartie de copt sa o ungeti si pe aceasta) si lasati la loc caldut la dospit pentru i ora.
Inainte cu 15 minute de a expira timpul de dospit porniti cuptorul. Dupa ce cozonacul au dospit, lil ungem deasupra cu ou si il dam la cuptorul preincalzit initial cam 10 minute la foc tare.
Reduceiti focul la minim si lasati la copt pana la proba cu scobitoarea (cand nu mai ramane aluat pe scobitoare este gata). Dupa ce cozonacul a copt, il scoatem din cuptor si lasam impletiturile in tavi acoperite cu un prosop pana se racesc un pic (aproximativ 15 minute), apoi le scoatem cu grija, indepartam hartia de copt  daca am folosit).
Lasam cozonacii acoperiti pana se racesc complet. Se feliaza si se poate manca.
Pofta buna!
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Reteta de aluat fraged de post

Pe timp de post (sau daca ai un regim de viata ...

Gastronomie

6 alimente care nu se spala niciodata inainte de gatit

Regulile de igiena impun spalarea ingredientelo...

Celebs & Style

Marion Cotillard este o mamica fericita

Marion Cotillard, frumoasa actrita frantuzoaic...

Sanatate

Raceala si gripa - simptome si tratamente naturale

Daca sunteti in cautare de tratamente naturale ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...