Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Retete de cozonac

Publicat: 10.12.2014

retete de cozonaci, retete de cozonaci pufosi, retete cozonac pufos, retete de cozonac, cozonac, cozonac cu nuca si cacao, cozonac cu rahat, cozonac cu mac, cozonac nemtesc, cozonac grecesc, retete cozonac moldovenesc, cozonac cu ciocolata, cozonac cu vanilie, cozonac cu nuca si cacao, cozonac cu rahat, cozonac cu mac, cozonac cu stafide, cozonac cu migdale, cozonac cu ciocolata, cozonac cu vanilie, cozonac cu fructe confiate


Ce este cozonacul?  Cozonacul este o un dulce traditional romanesc, care se regaseste si in Bulgaria, unde poarta numele de kozunak. Painea dulce, imbogatita cu umpluturi diverse (cozonac cu nuca si cacao, cozonac cu rahat, cozonac cu mac, cozonac cu stafide, cozonac cu migdale, cozonac cu ciocolata, cozonac cu vanilie, cozonac cu fructe confiate), se coace in mod traditional de Craciun si de Paste. Retete de paini dulci, inobilate cu diverse umpluturi se regasesc in mai toate bucatariile, si in Anglia, si in Franta, si in Italia, si in Norvegia, insa nici una nu este ca cea romaneasca.
Ingredientele folosite pentru auluat in toate tipurile de retete de cozonac sunt aceleasi in toata Romania. Pentru a face o reteta de cozonac ai nevoie de faina alba pentru patiserie, lapte cald, zahar, oua la temperatura camerei, unt sau ulei, drojdie de bere, un praf de sare, coaja rasa de lamaie sau portocale, esente de rom si vanilie, uneori miere.
Cozonacii se fac in forma patrata sau rotunda, pot fi impletiti sau simpli, mai mari sau mai mici, umpluti inainte de coacere sau dupa, cu rahat, nuca, mac, stafide, ciocolata, alune, migdale...
In mod obisnuit, umplutura cozonacilor se pune in aluat inainte de coacere, insa cozonacul cu crema de ciocolata sau cozonacul cu crema de vanilie se umplu dupa coacere si racire cu ajutorul unei seringi.
Mai nou, odata cu aparitia formelor de silicon cozonacii pot avea forma de brad sau stea daca sunt retete de cozonac pentru Craciun sau de iepuras sau ou daca sunt retete de cozonac pentru Paste.
In unele locuri, la anumite sarbatori, gospodinele fac cozonac in forma de cruce. In Moldova sunt foarte cunoscute "babele", niste cozonaci neumpluti, boiereste facuti din 20 de oua.
Tot pe baza de aluat de cozonac se face si pasca, umpluta cu branza dulce si stafide, prajitura care se coace in Joia Mare inainte de Paste.
Da fapt, coacerea cozonacului inainte de cele mai mari sarbatori crestine are o semnificatie aparte: simbolismul cozonacilor este asociat pe buna dreptate cu painea euharistica, cu miracolul inmultirii paninlor de catre Isus Hristos, iar dosibirea drojdiei nu este altceva decat un alt simbol al devenirii, al evolutiei spirituale. Daca vreti, cozonacul este modul de a se apropia de Dumnezeu al romanilor.
In ceea ce priveste cozonacii pentru Craciun, nu exista o data anume la care se fac, insa nu exista in Romania masa de Craciun de pe care sa lipseasca o felie de cozonac proaspat, dulce, aromat si pufos.
Ca regula, cozonacii se fac in bucataria bine incalzita, se lasa la dospit si la crescut mult timp si se coc in cuptoare bine incalzite, la inceput la cca 180° C (ca orice prajitura) si dupa ce incep sa creasca bine si sa capete putina culoare se da cuptorul mai incet, fara a desschide usa, pentru indiferent ce retete de cozonac folosesti, toti cozonacii sunt foarte sensibili la variatiile de temperatura. Indiferent de reteta folosita, inainte de a fi bagati in cuptor, cozonacii se ung cu ou batuta si lapte, pentru a fi luciosi si frumosi.
Chiar si dupa coacere, cozonacii se lasa sa raceasca in tavam acoperiti cu un servet de bucatarie curat, la loc ferit de curent.
Nota: Ca sa iti iasa bine cozonacii, citeste Retete de cozonac: Secrete
Pentru a-ti veni in intampinare, eLady iti prezinta in cele de mai jos o multime de retete de cozonac: retete de cozonaci pufosi, cozonac cu nuca si cacao, cozonac cu rahat, cozonac cu mac, cozonac nemtesc, cozonac grecesc, retete cozonac moldovenesc, cozonac cu ciocolata, cozonac cu vanilie..si asa mai departe!
Urmareste linkurile si vezi ce reteta de cozonac alegi pentru aceste Sarbatori!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat

 

Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

6 alimente care nu se spala niciodata inainte de gatit

Regulile de igiena impun spalarea ingredientelo...

Gastronomie

De ce ai nevoie pentru ca gatitul sa ti se para simplu

Gatitul poate parea o sarcina complicata si des...

Celebs & Style

Cameron Diaz este insarcinata?

Pe fondul zvonurilor ca ar fi insarcinata, Cam...

Povesti

Ramadam, madam!

Lucraţi într-o echipă multina&#...

Povesti

Catuti

Am sa va povestesc despre copilaria mea. Sunt ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...