Gastronomie -> Retete de cozonac

Moda Frumusete Galerie de Moda Produse
Horoscop Mirese si Nunti Celebs & Style Posta Redactiei
Dieta Montignac Regim si Diete Fitness Sanatate
Familie Bebelusi si Copii Animale de companie Casa si Gradina Sarcina
Gastronomie Retete de Slabire
Calatorii si Vacante Cultura Divertisment Povesti
Cariera Personalitati Psihologie Societate Editorial

Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Retete de cozonac

Publicat: 10.12.2014

Posteaza pe:

retete de cozonaci, retete de cozonaci pufosi, retete cozonac pufos, retete de cozonac, cozonac, cozonac cu nuca si cacao, cozonac cu rahat, cozonac cu mac, cozonac nemtesc, cozonac grecesc, retete cozonac moldovenesc, cozonac cu ciocolata, cozonac cu vanilie, cozonac cu nuca si cacao, cozonac cu rahat, cozonac cu mac, cozonac cu stafide, cozonac cu migdale, cozonac cu ciocolata, cozonac cu vanilie, cozonac cu fructe confiate


Ce este cozonacul?  Cozonacul este o un dulce traditional romanesc, care se regaseste si in Bulgaria, unde poarta numele de kozunak. Painea dulce, imbogatita cu umpluturi diverse (cozonac cu nuca si cacao, cozonac cu rahat, cozonac cu mac, cozonac cu stafide, cozonac cu migdale, cozonac cu ciocolata, cozonac cu vanilie, cozonac cu fructe confiate), se coace in mod traditional de Craciun si de Paste. Retete de paini dulci, inobilate cu diverse umpluturi se regasesc in mai toate bucatariile, si in Anglia, si in Franta, si in Italia, si in Norvegia, insa nici una nu este ca cea romaneasca.
Ingredientele folosite pentru auluat in toate tipurile de retete de cozonac sunt aceleasi in toata Romania. Pentru a face o reteta de cozonac ai nevoie de faina alba pentru patiserie, lapte cald, zahar, oua la temperatura camerei, unt sau ulei, drojdie de bere, un praf de sare, coaja rasa de lamaie sau portocale, esente de rom si vanilie, uneori miere.
Cozonacii se fac in forma patrata sau rotunda, pot fi impletiti sau simpli, mai mari sau mai mici, umpluti inainte de coacere sau dupa, cu rahat, nuca, mac, stafide, ciocolata, alune, migdale...
In mod obisnuit, umplutura cozonacilor se pune in aluat inainte de coacere, insa cozonacul cu crema de ciocolata sau cozonacul cu crema de vanilie se umplu dupa coacere si racire cu ajutorul unei seringi.
Mai nou, odata cu aparitia formelor de silicon cozonacii pot avea forma de brad sau stea daca sunt retete de cozonac pentru Craciun sau de iepuras sau ou daca sunt retete de cozonac pentru Paste.
In unele locuri, la anumite sarbatori, gospodinele fac cozonac in forma de cruce. In Moldova sunt foarte cunoscute "babele", niste cozonaci neumpluti, boiereste facuti din 20 de oua.
Tot pe baza de aluat de cozonac se face si pasca, umpluta cu branza dulce si stafide, prajitura care se coace in Joia Mare inainte de Paste.
Da fapt, coacerea cozonacului inainte de cele mai mari sarbatori crestine are o semnificatie aparte: simbolismul cozonacilor este asociat pe buna dreptate cu painea euharistica, cu miracolul inmultirii paninlor de catre Isus Hristos, iar dosibirea drojdiei nu este altceva decat un alt simbol al devenirii, al evolutiei spirituale. Daca vreti, cozonacul este modul de a se apropia de Dumnezeu al romanilor.
In ceea ce priveste cozonacii pentru Craciun, nu exista o data anume la care se fac, insa nu exista in Romania masa de Craciun de pe care sa lipseasca o felie de cozonac proaspat, dulce, aromat si pufos.
Ca regula, cozonacii se fac in bucataria bine incalzita, se lasa la dospit si la crescut mult timp si se coc in cuptoare bine incalzite, la inceput la cca 180° C (ca orice prajitura) si dupa ce incep sa creasca bine si sa capete putina culoare se da cuptorul mai incet, fara a desschide usa, pentru indiferent ce retete de cozonac folosesti, toti cozonacii sunt foarte sensibili la variatiile de temperatura. Indiferent de reteta folosita, inainte de a fi bagati in cuptor, cozonacii se ung cu ou batuta si lapte, pentru a fi luciosi si frumosi.
Chiar si dupa coacere, cozonacii se lasa sa raceasca in tavam acoperiti cu un servet de bucatarie curat, la loc ferit de curent.
Nota: Ca sa iti iasa bine cozonacii, citeste Retete de cozonac: Secrete
Pentru a-ti veni in intampinare, eLady iti prezinta in cele de mai jos o multime de retete de cozonac: retete de cozonaci pufosi, cozonac cu nuca si cacao, cozonac cu rahat, cozonac cu mac, cozonac nemtesc, cozonac grecesc, retete cozonac moldovenesc, cozonac cu ciocolata, cozonac cu vanilie..si asa mai departe!
Urmareste linkurile si vezi ce reteta de cozonac alegi pentru aceste Sarbatori!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat

 


Nota (4 / 5) Noteaza

Posteaza pe:

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Nume
Email (nu va fi vizibil)
Comentarii postate (0)

Gastronomie

Salata de verdeturi

Bogata in fibre, cu extrem de putine calorii si...

Gastronomie

Saksuka

Un fel de mancare originar din Orientul Mijloci...

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Moda

Moda toamna-iarna 2015: Culorile in trend

Negru. Cenusiu. Maro. Ne-am obisnuit cu o palet...

Moda

Top 5 modele de rochii pe care sa le porti vara aceasta

Acum, că a venit vara, poţi să p...

Newsletter elady

Rochii de mireasa primavara-vara 2016 Monique Lhuillier

Monique Lhuillier, una dintre cel emai cunoscute creatoare de rochii de mireasa si modelele de rochii de mireasa propuse pentru moda rochii de mireasa 2016, sezonul primavara-vara.

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Organizarea nuntii

Te-a cerut de sotie, ti-a dat inelul si ati stabilit data ceremoniei. Dar ce faci de acum incolo pana la ziua cea mare? Poti angaja o firma specializata in organizare de evenimente care sa se ocupe de tot sau te poti ocupa chiar tu de aceasta. Vei avea nevoie de invitatii, decoratiuni, rochie de mireasa si costum de mire, rochiile domnisoarelor de onoare, mancare, bautura, restaurant sau o alta locatie, si multe, multe altele. Pentru a-ti usura munca iti propun ca in urmatoarele articole sa vorbim despre cum iti poti organiza singura nunta intr-un mod cat mai eficient.

Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!
Nume
Adresa de email
Introduceti codul afisat in imaginea din partea stanga:
Inscrie-te la alertele eLady pentru a afla noutatile imediat ce acestea au aparut!
Adresa de email
Nume
Animale de companie
Bebelusi si Copii
Calatorii si Vacante
Cariera
Casa si Gradina
Celebs & Style
Cultura
Dieta Montignac
Divertisment
Editorial
Familie
Fitness
Frumusete
Gastronomie
Horoscop
Mirese si Nunti
Moda
Personalitati
Povesti
Produse
Psihologie
Regim si Diete
Relatii & Sex
Retete de slabire
Sanatate
Sarcina
Societate
inchide
Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!