Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Cozonac de Dresda

Publicat: 16.12.2008

reteta craciu retete pentru craciun si de craciun de cozonac de dresda cozonaci nemtresti cozonacgerman cozonacul nemtesc de Dresda: Dresdner Stollen


In Germania cozonacul de Craciun se numese Stollen.
Cel mai apreciat cozonac nemtesc este insa cozonacul de Dresda.
Cel putin asa spune draga noastra Karina Luana. eLady.ro s-a gandit (de fapt, sa fim sincere, Karina Luana este "vinovata") sa iti impartaseasca aceasta reteta de cononac german cu rezultate absolut fabuloase.
Nu v-am spus cat de mult o iubim pe Karina?!
Aflati acum de ce...

Dresdner Stollen
Cozonac de Dresda
Ingrediente pentru Dresdner Stollen
Cantitati pentru 2 cozonaci mari
250ml lapte
1kg faina alba plus faina pentru presarat
1 1/2 cub de drojdie proaspata, cam 62g
150g zahar
150g coaja de lamaie confiata
750g stafide
70ml rom
600g unt
125g unt resolificat (unt de prajit, cumai putina grasime, se poate folosi si ghee)
1 lamaie netratata chimic
2 prize sare
250g migdale curatate de coaja tocate din cutit
1 priza floare de nucsoara
zahar fin si pudra pentru presarat stollenul la sfarsit

Cum se face cozonacul nemtesc de Dresda: Dresdner Stollen
1. Se incalzeste laptele. Se pune faina intr-un bol si se face o groapa in mijloc. Se faramiteaza drojdia in groapa, se presara cu 2 lingurite zahar. Se varsa cam 1/4 din lapte peste drojdie si se face maiaua. Se acopera bolul cu un servet si se lasa la crescut 20 minute, intr-un loc caldut. Intre timp se presara peste bucatelele de coaja de lamaie confiata 1 lingura de faina si se toaca din cutit si mai mici. Stafidele se stropesc cu rom. Se incalzesc 400g unt si unt solidificat si se lasa sa se raceasca. Lamaia se spala, sterge, i se rade coaja pe razatoarea mica.

2. Untul racit, dar inca lichid, coaja de lamaie confiata, sarea, restul de zahar, migdalele, stafidele cu rom, floarea de nucsoara, restul de lapte se amesteca cu maiaua si restul de faina din bol. Se framanta pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe marginile bolului. Se acopera iar cu un servet si se lasa iar 30 minute la crescut, intr-un loc caldut, apoi se pune pe un fund presarat cu faina. Se framanta iar pana capata o structura compacta si cu pori mici.

3. Se imparte aluatul in doua. Fiecare bucata se suceste cu sucitorul (se presara cu faina si pe deasupra si pe dedesubt) si se formeaza cate un dreptunghi de 32,5 x 35 cm. Cam 1/3 din latura mare se ridica si se pune peste celelalte 2/3 (ca sa iasa forma tipica de Stollen). Se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt sau intr-o forma de silicon, se pune un servet peste ele si se lasa 20 minute sa creasca.

4. Se dau la cuptorul preincalzit (175°C) 60 minute. Se topeste restul de unt si se ung cozonacii calzi cu el si se presara cu zahar fin. Se lasa sa se raceasca si apoi se presara cu mult zahar pudra. Se inveleste in hartie de pergament, apoi in folie de aluminiu.

Se pastreaza macar o saptamana, la rece (dar nu in frigider), inainte de a se taia.
O retetascrisa  exclusiv pentru eLady.ro de Kalua Luana
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat

Nota (3 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Tarta delicioasa cu pere si ciocolata

Nu stim daca va plac prajiturile cu fructe, dar...

Gastronomie

Ciuperci umplute cu parmezan si usturoi

Ciupercile umplute cu parmezan si usturoi ...

Celebs & Style

Grammy 2013: De ce a tipat Adele la Chris Brown

Adele a parut pentru un moment ca tipa nervoas...

Relatii & Sex

Afrodiziace naturale

Esti multumita de voastra viața sexuala, d...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Rochii de mireasa de la Best Bride - alegerea perfecta!

Ziua nuntii este momentul zero, in care femeile poarta o rochie unica, special aleasa pentru nunta. Rochia de mireasa este in centrul atentiei pe tot parcursul ceremoniei, este un simbol imaculat al puritatii si al sinceritatii sentimentelor.