Gastronomie -> Cozonac de Dresda

Moda Frumusete Galerie de Moda Produse
Horoscop Mirese si Nunti Celebs & Style Posta Redactiei
Dieta Montignac Regim si Diete Fitness Sanatate
Familie Bebelusi si Copii Animale de companie Casa si Gradina Sarcina
Gastronomie Retete de Slabire
Calatorii si Vacante Cultura Divertisment Povesti
Cariera Personalitati Psihologie Societate Editorial

Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Cozonac de Dresda

Publicat: 16.12.2008

Posteaza pe:

reteta craciu retete pentru craciun si de craciun de cozonac de dresda cozonaci nemtresti cozonacgerman cozonacul nemtesc de Dresda: Dresdner Stollen


In Germania cozonacul de Craciun se numese Stollen.
Cel mai apreciat cozonac nemtesc este insa cozonacul de Dresda.
Cel putin asa spune draga noastra Karina Luana. eLady.ro s-a gandit (de fapt, sa fim sincere, Karina Luana este "vinovata") sa iti impartaseasca aceasta reteta de cononac german cu rezultate absolut fabuloase.
Nu v-am spus cat de mult o iubim pe Karina?!
Aflati acum de ce...

Dresdner Stollen
Cozonac de Dresda
Ingrediente pentru Dresdner Stollen
Cantitati pentru 2 cozonaci mari
250ml lapte
1kg faina alba plus faina pentru presarat
1 1/2 cub de drojdie proaspata, cam 62g
150g zahar
150g coaja de lamaie confiata
750g stafide
70ml rom
600g unt
125g unt resolificat (unt de prajit, cumai putina grasime, se poate folosi si ghee)
1 lamaie netratata chimic
2 prize sare
250g migdale curatate de coaja tocate din cutit
1 priza floare de nucsoara
zahar fin si pudra pentru presarat stollenul la sfarsit

Cum se face cozonacul nemtesc de Dresda: Dresdner Stollen
1. Se incalzeste laptele. Se pune faina intr-un bol si se face o groapa in mijloc. Se faramiteaza drojdia in groapa, se presara cu 2 lingurite zahar. Se varsa cam 1/4 din lapte peste drojdie si se face maiaua. Se acopera bolul cu un servet si se lasa la crescut 20 minute, intr-un loc caldut. Intre timp se presara peste bucatelele de coaja de lamaie confiata 1 lingura de faina si se toaca din cutit si mai mici. Stafidele se stropesc cu rom. Se incalzesc 400g unt si unt solidificat si se lasa sa se raceasca. Lamaia se spala, sterge, i se rade coaja pe razatoarea mica.

2. Untul racit, dar inca lichid, coaja de lamaie confiata, sarea, restul de zahar, migdalele, stafidele cu rom, floarea de nucsoara, restul de lapte se amesteca cu maiaua si restul de faina din bol. Se framanta pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe marginile bolului. Se acopera iar cu un servet si se lasa iar 30 minute la crescut, intr-un loc caldut, apoi se pune pe un fund presarat cu faina. Se framanta iar pana capata o structura compacta si cu pori mici.

3. Se imparte aluatul in doua. Fiecare bucata se suceste cu sucitorul (se presara cu faina si pe deasupra si pe dedesubt) si se formeaza cate un dreptunghi de 32,5 x 35 cm. Cam 1/3 din latura mare se ridica si se pune peste celelalte 2/3 (ca sa iasa forma tipica de Stollen). Se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt sau intr-o forma de silicon, se pune un servet peste ele si se lasa 20 minute sa creasca.

4. Se dau la cuptorul preincalzit (175°C) 60 minute. Se topeste restul de unt si se ung cozonacii calzi cu el si se presara cu zahar fin. Se lasa sa se raceasca si apoi se presara cu mult zahar pudra. Se inveleste in hartie de pergament, apoi in folie de aluminiu.

Se pastreaza macar o saptamana, la rece (dar nu in frigider), inainte de a se taia.
O retetascrisa  exclusiv pentru eLady.ro de Kalua Luana
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat


Nota (3 / 5) Noteaza

Posteaza pe:

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Nume
Email (nu va fi vizibil)
Comentarii postate (0)

Gastronomie

Reteta de strudel cu mere

O nemaipomenita reteta potrivita anotimpului de...

Gastronomie

Salata de spanac calit cu pui

Ai observat ca pietele au devenit tot mai bogat...

Celebs & Style

Jodie Foster, premiata la Globul de Aur

Jodie Foster, castigatoare a doua premii Osca...

Fitness

8 exercitii pentru picioare superbe

Se apropie vara si vrei neaparat sa fii in form...

Fitness

Ce boli previi cand faci sport

Persoanele cu un stil de viata sanatos, care de...

Newsletter elady

Tendinte rochii de mireasa primavara-vara 2016 Austin Scarlett

Tendinte rochii de mireasa primavara-vara 2016 de la Austin Scarlett

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Idei pentru coafuri de mireasa 2016

Desi exista o mare varietate de look-uri pentru ziua nuntii, majoritatea viitoarelor mirese prefera parul lung strans in coc, o culoare naturala si un make-up stalucitor, cu mult alb si mult gloss. Dar pentru ca fiecare femeie este diferita, acest ideal spre care se tinde poate creea o dizarmonie foarte mare intre adevar si imaginea din acea zi speciala. Un coc imens sau un contur puternic de buze pot fi in distonanta cu intreaga ta imagine si cu felul tau de a fi.

Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!
Nume
Adresa de email
Introduceti codul afisat in imaginea din partea stanga:
Inscrie-te la alertele eLady pentru a afla noutatile imediat ce acestea au aparut!
Adresa de email
Nume
Animale de companie
Bebelusi si Copii
Calatorii si Vacante
Cariera
Casa si Gradina
Celebs & Style
Cultura
Dieta Montignac
Divertisment
Editorial
Familie
Fitness
Frumusete
Gastronomie
Horoscop
Mirese si Nunti
Moda
Personalitati
Povesti
Produse
Psihologie
Regim si Diete
Relatii & Sex
Retete de slabire
Sanatate
Sarcina
Societate
inchide
Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!