Gastronomie -> Retete Craciun: Cozonac

Moda Frumusete Galerie de Moda Produse
Horoscop Mirese si Nunti Celebs & Style Posta Redactiei
Dieta Montignac Regim si Diete Fitness Sanatate
Familie Bebelusi si Copii Animale de companie Casa si Gradina Sarcina
Gastronomie Retete de Slabire
Calatorii si Vacante Cultura Divertisment Povesti
Cariera Personalitati Psihologie Societate Editorial

Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Retete Craciun: Cozonac

Publicat: 11.11.2008

Posteaza pe:

cozonac de craciun retete cozonaci


Ce ar insemna un Craciun fara mirosul de cozonac cald si aromat in casa ? Daca nu ai mai facut pana acum un cozonac pentru Craciun iti prezentam noi o reteta grozava! Foarte important: trebuie sa te apuci de treaba de dimineata si sa ai la dispozitie cam toata ziua pentru ca sunt multe de facut si trebuie sa lasi cozonacii pentru Craciun sa  dospeasca bine.

Ingrediente pentru Cozonaci de Craciun
Ingrediente: pentru 4 cozonaci
- 2 kg faina
- 1 l lapte + o cana lapte sau apa (pentru maia)
- 3 sau 4 oua
- 2 cani cu zahar (cani potrivite de baut tapa)
- arome (coaja de lamaie, portocala, zahar vanilat, esenta de rom, vanilie, va place)
- drojdie foarte proaspata cat o nuca mare

Cum se face maiaua pentru cozonac de Craciun
Pui drojdia intr-o cana cu 1 lingurita de zahar si lapte caldut (3/4 din cana). Se lasa 2-3 minute pana se umfla. Daca nu se umfla repede, nu te mai apuca de cozonac, pentru ca nu va creste.
Intr-un castronel, cam de ½ l (capacitate), pui 3-4 linguri de faina, cu varf si torni maiaua peste ea. Se amesteca pana devine un pic mai groasa decat compozitia pentru chec. Se amesteca numai cu lingura de lemn. Amesteci pana cand se fac basicute. Se acopera si se lasa la crescut, intr-o camera foarte bine incalzita pentru cel putin o ora si jumatate ora.

Cu se face retetea de cozonac de Craciun
In laptele ramas (1 L) se dizolva zaharul, pe foc. Se fierbe bine, pana cand se topeste zaharul. Se bat apoi ouale spuma, se adauga aromele peste ele. Se poate pune si o lingura de zahar, ca sa se bata mai bine.
Se pune faina intr-un vas mare (lighean de plastic sau din email) si se adauga intai maiaua, apoi ouale. Se mesteca un pic. Se pune apoi laptele.
Se framanta foarte bine. Coca trebuie sa fie putin mai moale decat cea pentru paine.
Cand s-a terminat de framantat, se incinge putin ulei intr-un ibric (cam ¼ dintr-o cana – cantitatea de ulei) si cand s-a facut coca bine, se toarna in lighean, de jur imprejurul bucatii de coca. Se framanta din nou, pana se incorporeaza tot uleiul. Uleiul se pune putin cate putin. Se lasa la dospit + 2 ore. coca de cozonac de Craciun trebuie sa fie acoperita si lasata la loc cald.
Se imparte apoi coca in 4. Fiecare bucata de intinde putin, se pune umplutura si apoi se ruleaza si se aseaza in tava tapetata cu hartie speciala sau in forme de silicon. Coca se pune cu partea de inchidere in jos.
Dupa ce au fost pusi in tava, se mai lasa acoperiti, tot la loc caldut, pana se mai ridica putin si apoi se dau la cuptor.
Cand sunt rumeniti, se scot din cuptor si se ung cu albus batut spuma (cu furculita) si se presara zahar tos. Se mai lasa apoi la cuptor pana cand sunt copti. Se incearca cu o scobitoare sau cu un bat pentru frigarui.
Umplutura poate fi din nuca macinata, nuca maruntita, cacao, stafide, rahat. Puteti sa puneti cat de multa umplutura pentru ca va iesi cu atat mai bun.
Pofta buna!
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat

Nota (5 / 5) Noteaza

Posteaza pe:

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Nume
Email (nu va fi vizibil)
Comentarii postate (0)

Gastronomie

Chec-aperitiv din carne tocata

Vi s-a intamplat sa aveti prin frigider sau con...

Gastronomie

Reteta de aluat fraged de post

Pe timp de post (sau daca ai un regim de viata ...

Celebs & Style

Ce au in comun personalitatile de mai jos? Nu o sa iti treaca prin cap!

Ce au in comun personalitatile de mai jos? Nu o...

Povesti

Dragoste mare: ritual pentru indepartarea deochiului

Ea, maxim 15 ani, picioare atent epilate, piele...

Povesti

Snoaba

Cunosc o doamna care isi duce in fiecare zi co...

Newsletter elady

Hot Trends rochii de mireasa 2016 - Nicole Miller, sezon primavara-vara

Trenduri hot in materie de rochii de mireasa la moda in primavara si vara 2016.

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Cum te machiezi in ziua nuntii

Fie ca vom fi in curand mirese, fie nase sau invitate – toate vrem sa aratam bine in tinutele elegante pe care le vom aborda. Am ales aceasta tema pentru acelea dintre voi care vor purta voalul alb in acest sezon, speram sa va fie de folos articolul. A se citi intre jogging si salata de morcovi!  Deci: ce trebuie sa stie o mireasa pentru a arata superb in ziua nuntii?

Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!
Nume
Adresa de email
Introduceti codul afisat in imaginea din partea stanga:
Inscrie-te la alertele eLady pentru a afla noutatile imediat ce acestea au aparut!
Adresa de email
Nume
Animale de companie
Bebelusi si Copii
Calatorii si Vacante
Cariera
Casa si Gradina
Celebs & Style
Cultura
Dieta Montignac
Divertisment
Editorial
Familie
Fitness
Frumusete
Gastronomie
Horoscop
Mirese si Nunti
Moda
Personalitati
Povesti
Produse
Psihologie
Regim si Diete
Relatii & Sex
Retete de slabire
Sanatate
Sarcina
Societate
inchide
Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!