Supa, ciorba si borsul bunicii aveau intotdeauna un gust deosebit. Cateva dintre sfaturile eLady.ro te vor ajuta sa prepari supe si ciorbe gustoase.
Atunci cand te gandesti sa prepari supa, borsul sau ciorba, trebuie sa cantaresti macar din ochi cantitatea de lichid si ingrediente, pentru un rezultat exceptional.
Cum spumam supa, ciorba sau borsulCiorbele si supele trebuie spumate, pentru ca spuma, de obicei, strica gustul si culoarea acestora.
Pont: Daca ratezi momentul de luat spuma, iti spunem un pont: adauga putina apa rece si spuma se va forma iarasi deasupra lichidului.
Cum eliminam surplusul de grasime din supe, ciorbe, borsuriIn cazul in care carnea din supa este prea grasa, surplusul de grasime trebuie inlaturat, deoarece excesul de grasimi duce la obezitate.
Poti inlatura surplusul de grasimi punand deasupra un presop de hartie foarte gros. Repeta operatiunea pana cand ciorba, supa sau borsul are atata grasime cata iti doresti.
Cum se fierbe supaSupa se fierbe la foc potrivit, ca sa ramana limpede. Daca o veti fierbe la foc mare, aceasta va deveni tulbure si intunecata. Nici nu se ia de pe foc inainte de a fi gata, pentru ca se va strica mult mai repede.
Cum sa pastrezi supele si ciorbele proaspete mai mult timpCiorbele si supele se pastreaza mai mult timp daca se mai fierb cel putin o data dupa preparare. Se racesc si se tin la frigider, la temperaturi cuprinse intre 0 si 4 grade Celsius.
Ce fel de legume folosim pentru supe, ciorbe si borsuriLegumele trebuie sa fie proaspete si curatate foarte atent. La supele pe baza de carnuri, legumele se adauga dupa ce acestea s-au spumat, iar la supele pe baza de legume, dupa ce a fiert apa.
Astfel, vitamina C din legume se pastreaza intr-o proportie mai mare.
Cand punem legumele in supe, ciorbe si borsuriAtunci cand adaugati legumele in supa, trebuie sa tineti cont de ordinea in care le puneti, pentru a evita sfaramarea lor. Trebuie sa incepeti cu cele care fierb mai greu, apoi sa le adaugati pe cele care fierb mai usor. De obicei, in retete, se specifica acest lucru.
Pont: Intotdeauna rosiile sau pasta de rosii ori bulionul se adauga la sfarsit. Altfel, legumele vor ramane foarte tari, oricat le-ai fierbe.
Cand saram supa, ciorba sau borsulNu uitati ca sarea se adauga intotdeauna la sfarsit.
Tot la sfarsit acrim ciorbele, supele sau borsul cu lamaie sau bors de putina.
Cata apa folosim la supa, ciorba, borsCel mai important lucru, in prepararea supelor, a ciorbelor si a borsurilor este acela de a le da cat mai mult gust, aroma si savoare. Supa va iesi mult mai consistenta si mai buna, daca la prepararea acesteia se va folosi mai putina apa. Ideal ar fi ca supa sa fie preparata pentru 6-10 portii, adica o cratita de 6-10 litri. De aceea, supa de casa, preparata pentru 3-5 persoane este mai mult decat suficienta.
Combinatia de apa cu ingredientele din supa, ciorba sau bors trebuie sa fie echilibrata. La sfarsitul fierberii, cantitatea de lichid per portie nu trebuie sa depaseasca 350 - 400 cm cubi sau mililitri.
In ce vase fierbem supa, ciorba sau borsulGustul supelor, al ciorbelor si al borsurilor se modifica in functie de materialul vaselor in care sunt gatite si de grosimea acestora. Se recomanda ca supele sa fie preparate in vase emailate sau ceramice.
Retete de ciorbeCiorba de mielCiorba de burtaCiorba de sfeclaCiorba radauteanaCiorba de salataRetete de borsBors romanescBors rusescBors de stevieIata cateva retete de supe delicioaseSupa clara de coada de bouSupa de linte rosieSupa de varza Montignac
Supa de ardei cu nautSupa arabeasca de naut cu spanacSupa de ciuperci proaspeteSupa de prazSupa exotica cu fideaSupa de varza dulceSupa de rosiiSupa de linte greceascaSupa spaniola GazpachoSupa rece de castraveti cu somon afumatSupa rece de currySupa groasa de linteSupa de cartofi cu avocadoSupa de cartofi cu ciuperciSupa de pui greceasca
Supa-crema de legume cu dafin Supa de ciuperci cu rosii Supa de varza dulce cu crutoane Supa de visine