Va aflati in:

Articole / Animale de companie

Porcusorul de Guineea

Publicat: 26.08.2015

Porcusorul de Guineea, Porcusorul de Guineea, ce mananca Porcusorul de Guineea, ingrijire Porcusor de Guineea, cum se ingrijeste Porcusorul de Guineea, ce este Porcusorul de Guineea, cum se reproduce Porcusorul de Guineea, ce mananca Porcusorul de Guineea, ingrijire Porcusor de Guineea, cum se ingrijeste Porcusorul de Guineea, ce este Porcusorul de Guineea


Contrar numelui pe care il poarta, porcusorul de Guineea, acest mic si simpatic prieten provine din regiunea andina a Americii de Sud unde a fost domesticit cu aproximativ 2000 de ani IH pentru hrana. In ritualurile traditionale de vindecare au fost folositi pe post de amuleta, alungand spiritele rele. A fost adus in Europa de catre negustorii olandezi si britanici si asimilat aici ca animal exotic.

In salbaticie traiesc organizati in grupuri mici alcatuite din mai multe femele, un mascul si pui. Spre deosebire de alte rozatoare, isi aleg partenerul pe viata. Mediul lor de viata ocupa o nisa ecologica asemanatoare cu a bovinelor (pajisti), prin urmare au ca hrana principala iarba si orice alte plante intalnesc. Sunt animale crepusculare (mai active in zori si la apus, atunci cand sunt mai greu de depistat de catre pradatori).

Porcusorii domestici au dezvoltat in schimb un ritm cu totul diferit avand perioade mai lungi de activitate ce alterneaza cu scurte reprize de somn. Sunt destul de comozi si nu prea se dau in vant dupa activitati sportive ca hamsterii de exemplu. Totusi au nevoie de o locuinta spatioasa a carei podea este bine sa fie acoperita cu ziare si pe deasupra cu talas. Nu folositi podea din plasa de sarma pentru ca apar accidente, se poate rani si infecta apoi (apare pododermatita ulcerativa).

Porcusorii de Guineea: Caracteristici si inmultire
Au greutatea cuprinsa intre 0,5 si 1,5 kg si dimensiuni de 25-40 cm lungime. Traiesc in medie 4-5 ani dar pot atinge si varsta de 8 ani. Unii crescatori sustin ca femela ar fi mai docila decat partenerul ei mascul insa nu este o regula.
Gestatia dureaza intre 59 si 72 de zile (in medie 68). Puii sunt bine dezvoltati (inclusiv blana, dentitia si vederea) la nastere. Nou-nascutii incep sa consume hrana solida dupa aproximativ 2 zile, in paralel cu laptele mamei. Masculii pot manifesta comportament de curtare a femelei incepand cu a doua saptamana de viata. Cuibul poate avea intre 3-8 pui, cateodata si mai multi.
Masculii reproducatori elimina un miros puternic asemanator cu ceara de albine. Femela este fertila incepand cu varsta de 3 saptamani si pot ramane gestante inainte de stadiul de adult (in aceasta situatie apare competitia pentru hrana intre mama si pui ).

Hrana pentru porcusorul de Guineea
Porcusorul de Guineea trebuie sa aiba in permanenta apa de baut. Este gresita ideea ca porcusorul de Guineea nu bea si nu are nevoie de apa. Da,verdeturile, legumele si fructele contin o cantitate semnificativa de apa dar este dificil de apreciat ce cantitate de apa este optima pentru a asigura nevoile zilnice, pentru ca necesitatile difera functie de temperatura mediului, umiditatea aerului, greutatea/starea porcusorului de Guineea si tot asa.
Este foarte important ca porcusorului recent achizitionat sa nu i se schimbe brusc dieta, asa incat el sa se poata adapta fara riscuri la noua alimentatie. Cere de la crescator hrana lui obisnuita pentru cel putin o saptamana. Apoi vom amesteca mancarea obisnuita cu ce ii vei da tu si incet-incet vom trece la noul tip de hrana.
  Porcusorul de Guineea este sensibil, el devine stresat, daca mediul si/sau dieta lui sunt schimbate radical. Stresul are un efect negativ asupra sanatatii lui, datorita acestei stari organismul lui devine vulnerabil. Pentru a putea preintampina acest lucru, alimentele noi vom insera treptat in dieta lui, si ii vom oferi un mediu potrivit, stabil.
Fanul are un rol deosebit in digestia porcusorului, mentinandu-l sanatos. Trebuie sa ii dai fan proaspat in fiecare zi si in tot cursul anului. Hrana special conceputa pentru porcusori nu poate inlocui fanul, oricare tip de hrana ar consuma, fanul trebuie sa fie permanent langa el!
Porcusorul de Guineea este un erbivor  care necesita hrana vegetala cu un continut mai scazut de proteine si mai bogat in fibre, continutul inalt de fibre fiind un element esential in dieta lui.
Ai un porcusor de Guineea? Vorbeste cu noi despre el pe forum: Porcusorii de Guineea
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
elene - 11/02/2017

am luat un porcusor de aproximativ 10 zile de la nastere. din cate am citit sar putea sa am probleme cu el nefiind alaptat 3-4saptamani. am nevoie de recomandari si de cand sa incep sa-i introduc verdeata. griu am voie sa-i dau? de la ce varsta?multumesc

Animale de companie

20 de lucruri esentiale pentru iubitorii de caini

Aceste 20 de lucruri sunt esentiale si toti iu...

Celebs & Style

Gwyneth Paltrow e o persoana plina de haz

Cunoscuta actrita Gwyneth Paltrow este poate p...

In forum despre Animale de companie
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Sfaturi pentru machiajul de nunta

Nunta este un eveniment unic in viata femeilor. In ziua aceea orice persoana isi doreste sa fie admirata, sa fie fotogenica, sa aiba parte de variantele potrivite de aranjare. Un machiaj in ziua nuntii este unul special, in care mireasa este pusa in valoare.