Va aflati in:

Articole / Frumusete

Vergeturile: Prevenire si tratare

Publicat: 11.09.2015

Vergeturile: Prevenire si tratare
Probabil ai aflat deja pe propria piele ce inseamna vergeturile. Dupa celulita si acnee, vergeturile sunt cosmarul nostru estetic cotidian. Din fericire, industria frumusetii ne pune la dispozitie cateva metode de atenuare a vergeturilor care ne dau atatea dureri de cap.

De ce apar vergeturile
Ca sa intelegi mai bine ce se intampla, inchipuie-ti ca vergeturile sunt niste tesuturi "rupte". Specialistii le numesc leziuni ale pielii. Acestea se ivesc in urma deteriorarii fibrelor de elastina si colagen care sustin pielea. In timp ce elastina confera elasticitate epidermei, colagenul este responsabil de rezistenta tesuturilor. Cele doua tipuri de fibre sunt dispuse sub forma de retea. Ca sa ai o imagine cat mai plastica, imagineaza-ti fibrele de elastina si colagen ca un ciorap de plasa. Cand organismul intampina probleme cu producerea colagenului, fibrele se rup si astfel apar vergeturile.

Cum arata vergeturile
Vergeturile sunt usor de identificat. Ele sunt, de obicei, leziuni liniare care urmaresc fidel conturul liniilor de contractie ale pielii. Striurile apar, in general, pe partea superioara a bratelor, pe sani, abdomen, fese, solduri si chiar gambe.
Foarte important pentru tratarea lor este sa recunosti stadiul in care se afla. Daca au culoarea rosu-violacee, vergeturile sunt imature. In acest stadiu de 6-12 luni, ele isi pot schimba forma si dimensiunile. Aceasta etapa este cea mai indicata pentru initierea tratamentul anti-vergeturi.
Cand capata un aspect alb sidefiu, vergeturile ajung la maturitate. Efectul lor nu se mai poate estompa decat prin tehnicile chirurgicale.

"Prietenii" vergeturilor

De cele mai multe ori, hormonii sunt responsabili de aparitia vergeturior. Este vorba de o hipersecretie a glandelor corticosuprarenale. Acestea produc in exces hormoni glucocorticoizi (cortizon si cortizol). Nivelul acestor hormoni este foarte ridicat la pubertate. Asa se si explica cum majoritatea semnelor inestetice te invadeaza la varsta adolescentei, atunci cand in organismul feminin au loc adevarate "uragane" hormonale.

Dietele si alimentatia deficitara
Curele de slabire constituie unul dintre cei mai fideli prieteni ai vergeturilor. Scaderea sau cresterea brusca in greutate intinde pielea si o face sa-si piarda foarte mult din tonus si elasticitate. Acesta este unul dintre motivele pentru care nutritionistii nu sunt de acord cu dietele si recomanda schimbarea stilului de viata.

Alimentatia saraca in anumite elemente se poate manifesta, la nivelul pielii, prin aparitia vergeturilor. Elementele care mentin o buna elasticitate a pielii sunt vitaminele D, A si C si elemente minerale precum zincul. Un alt factor care isi pot aduce si el contributia la producerea leziunilor cutanate il reprezinta consumul de tutun care este un veritabil dusman al unei bune circulatii sanguine.

Vergeturile sunt aproape inevitabile in perioada sarcinii. Aproximativ 60-70 % dintre femeile insarcinate se confrunta cu deteriorarea aspectului pielii. De obicei, vergeturile apar in a doua jumatate a sarcinii, cand pielea incepe sa se intinda.

Ce putem face ca sa scapam de vergeturi
Daca luam in considerare complexul de factori care duce la aparitia vergeturilor, este lesne de inteles de ce estomparea lor este destul de complicata. S-au cautat multe solutii insa, odata aparute, vergeturile nu mai dispar niciodata definitiv. Cel mult se poate obtine o atenuare a aspectului inestetic.

Masajul da rezultate optime
Unul dintre cele mai bune remedii, atat in tratarea vergeturilor in stadiul incipient, cat si pentru prevenirea lor, este masajul cu creme speciale. O piele bine hidratata este mult mai elastica si mai putin predispusa la aparitia vergeturilor. O sedinta de masaj pe saptamana, cu un profesionist, te scuteste, pe langa vergeturi, de foarte multe probleme: variatiile de greutate, celulita si lipsa tonusului muscular.
Cand alegi o crema anti-vergeturi, arunca o privire pe lista de ingrediente. Un produs de calitate trebuie sa contina substante precum alantoina, acidul glicolic, vitaminele A si E, colagenul, elastina, aloe vera si alfa hidroxi-acizi.
O alta metoda de amelioare a aspectului inestetic al vergeturilor este repigmentarea lor prin intermediul expunerii controlate la surse de UV. Practic, vergeturile se "bronzeaza" controlat, pentru a deveni mai putin evidente.

Interventiile estetice
In ultima vreme, peelingurile chimice sau mecanice sunt metode care au castigat destul de mult teren in industria frumusetii. Prin aceaste metode se indeparteaza straturile superioare ale pielii, pana se ajunge la un tesut mai putin afectat de vergeturi. In urma acestei interventii, pielea se vindeca sub control medical. Din acest motiv este interzisa expunerea la ultraviolete. Perioada de convalescenta poate dura de la cateva saptamani la cateva luni. In acest timp este posibil sa apara anumite diferente de culoare si textura ale pielii care ulterior vor disparea. Prin intermediul peelingurilor, aspectul vergeturilor poate fi ameliorat destul de mult.

Un alt truc pe care chirurgia estetica il arunca in lupta cu vergeturile este micropigmentarea. Prin aceasta tehnica se introduce pigment de culoarea pielii normale pe suprafata vergeturilor, care se evidentieaza prin faptul ca sunt mai deschise la culoare. Dezavantajul acestei metode consta in faptul ca pigmentii au doar un efect temporar (2-3 ani).

Cand te confrunti cu portiuni intinse de piele flasca si care este impanzita de vergeturi dupa ce ai nascut sau ai pierdut 20 de kg, atunci este clar: ai nevoie de o interventie cu laser. Prin aceasta "operatie" se distruge tesutul afectat de vergeturi cu raza laser, iar aceasta se reface intr-o forma mai apropiata de normal. Metoda nu previne insa, pe viitor, aparitia altor vergeturi.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
Ileana - 17/09/2015

Vergeturile apar de obicei din cauza alimentatiei proaste. Si eu am vergeturi si sper sa scap in cateva luni de ele.

Frumusete

Produse cosmetice profesionale la tine acasa

In cosmetica avem nevoie de o sumedenie de prod...

Celebs & Style

Kristen Stewart si Kat Von D: Gemenele din rochiile Derek Lam

O rochie care sa fie serioasa eleganta in acel...

Editorial

Opriti nebunia generalizata!

Traiam intr-o lume nebuna si inainte de pandemi...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...