Va aflati in:

Articole / Sarcina

Controlul greutatii pe timpul sarcinii

Publicat: 02.09.2015

Controlul greutatii pe timpul sarcinii,Controlul greutatii pe timpul sarcinii, Cat trebuie sa te ingrasi in timpul sarcinii


O dieta potrivita si o greutate adecvata pe timpul sarcinii sunt esentiale pentru sanatatea mamei si dezvoltarea optima a fatului. Acea vorba din batrani conform careia femeia gravida trebuie sa manance pentru doi, este de mult perimata, motiv pentru care la ora actuala se incearca peste tot educarea femeii insarcinate in privinta celei mai bune nutritii pe perioada celor noua luni de zile.

Controlul greutatii pe timpul sarcinii
Daca o viitoare mama nu ia suficient in greutate pe timpul sarcinii, copilul ei ar putea sa fie mai mic la nastere, ceea ce prezinta riscul aparitiei unor probleme de sanatate mai tarziu pentru el. Pe de alta parte, o femeie care se ingrasa execesiv pe tot parcursul graviditatii ar putea sa intampine unele complicatii la nastere. Mai mult, dupa ce copilul a venit pe lume, mama se va chinui destul de mult timp sa revina la greutatea initiala.

Cat trebuie sa iei in greutate in timpul sarcinii
Asa cum atunci cand te duci sa-ti cumperi o pereche de pantaloni, nu poti spune ca exista o marime universala care se potriveste la toate femeile de varsta ta, tot la fel, nici specialistii nu pot afirma cu certitudine care este limita de greutate pe care trebuie sa o atinga o femeie in timpul sarcinii, pentru ca fiecare femeie este unica in felul ei. Metoda dupa care se ghideaza cei mai multi dintre medici, este aceea a greutatii fiecarei femei, inainte de a ramane insarcinata.

Daca toata viata ta ai fost o femeie slaba si niciodata nu ti-ai batut capul cu vreo cura de slabire, ei bine, tu iti permiti ca pe parcursul sarcinii sa castigi intre 12,5 si 18 kilograme. Daca ai avut tot timpul o greutate normala (intre 50 si 60 de kilograme), nu ai voie sa iei mai mult de 16 kilograme in plus pe perioada in care vei fi gravida. Exista si femei „putin mai plinute”, care, la fel ca oricare altele, isi doresc sa devina mame, motiv pentru care lor le este recomandat sa se incadreze in limita a 7 – 11,5 kilograme acumulate.

Un sfat de capatai ar fi sa nu-ti folosesti sarcina ca pe o scuza pentru a manca tot ce-ti pofteste inima, dar nici nu trebuie sa te pierzi cu firea pentru ca nu vei mai avea aceeasi silueta cu care ai atras toate privirile pana nu demult. Obiectivul principal este sa optezi pentru o dieta echilibrata, sanatoasa, bazata pe o varietate de alimente.

Adevarul despre „a manca pentru doi”
O femeie care nu este insarcinata are nevoie de 1.800-2.000 de calorii pe zi pentru a se mentine in forma. Cand esti gravida, trebuie sa cresti cota cu aproximativ 300 de calorii pe zi. Specialistii sunt de parere ca organismul unei femei insarcinate are nevoie de un surplus de 100 de calorii pe zi in primul trimestru de sarcina fata de cota obisnuita, ceea ce inseamna echivalentul unui fruct care iti place tie cel mai mult. Abia in trimestrul doi si trei va trebui sa consumi intre 2.100 si 2.300 de calorii pe zi, ceea ce inseamna un fruct si o portie de cereale in plus fata de perioada in care nu erai insarcinata.

Numarul de calorii pe care le consumi pe zi nu este atat de important precum calitatea alimentelor pe care le mananci. In loc sa iti rozi unghiile de pofta si sa te gandesti toata ziua numai la prajiturile care sunt expuse la cofetaria de la coltul blocului, mai bine consulta un dictionar al alimentelor sanatoase pe care ai putea sa le consumi pentru a-ti asigura necesarul de minerale si vitamine de care atat tu, cat si copilul tau aveti foarte mare nevoie pentru a duce acesta „sarcina” la indeplinire. Pe toata perioada sarcinii ar trebui sa alegi acele alimente bogate in calciu, vitamina D, acid folic, fier, cei mai importanti acizi grasi, cum ar fi laptele, branza, iaurtul, legumele cu frunze verzi, broccoli, fasole, carne, oua si cereale. Nu trebuie sa-ti mai reamintim ca chips-urile si ciocolata iti sunt interzise in acesta perioada!

Mai mult ca sigur vei castiga exact atatea kilograme cate iti sunt recomandate in timpul sarcinii daca vei consuma alimente sanatoase si nu iti vei lasa apetitul sa te ghideze in aceasta „batalie”. Daca simti ca ai acumulat mai multe kilograme decat iti este indicat in aceasta perioada a sarcinii tale din diverse motive, cum ar fi faptul ca rontai intr-una cate ceva de frica greturilor sau, pur si simplu, esti tot timpul infometata, nu apasa butonul de panica. Pur si simplu, incepe sa alegi alimentele cu mai putine calorii atunci cand faci meniul meselor tale. In acest fel, corpul tau isi va lua singur nutrientii de care are nevoie pentru a dezvolta un copil sanatos in pantecul tau, iar tu nu te vei mai plange ca te ingrasi vazand cu ochii, pe zi ce trece.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sarcina

Cum ii spun ca sunt insarcinata?

Evenimentul in sine aduce bucurie (daca nu exta...

Sarcina

Regimul alimentar al gravidei

O hrana sanatoasa te poate ajuta sa fii pregati...

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Divertisment

Filmul Remember Me (Aminteste-ti de mine)

Filmul Remember Me (Aminteste-ti de mine) este...

Divertisment

Film: Un Craciun de neuitat

A venit Craciunul si familia Griswold incepe pr...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...