Va aflati in:

Articole / Sarcina

Ce faci cand ti se rupe apa?!

Publicat: 26.08.2015

saricina_si_gravidie_ce_sa_faci_cand_ti_se_rupe_apa_400
Este bine stiut faptul ca cel mai ingrijorator moment pentru o femeie insarcinata este cel al nasterii. Constient sau nu, fiecare dintre noi, simtim o teama foarte mare in ceea ce priveste aducerea pe lume a unui copil. Dar de unde vei stii ca a sosit momentul in care va trebui sa-ti suni medicul si sa te pregatesti pentru nastere? Acesta este intrebarea cea mai frecventa care apare pe buzele fiecarei gravide, in ultimul trimestru de sarcina. Mai mult ca sigur si tu ai vazut un film american a carui actiune descria in amanunt momentul declansarii unei nasteri si probabil ai inteles si tu ca atunci cand ti se rupe apa si nu esti prin preajma unui spital, este o problema. Din fericire, realitatea este diferita de film si din acest motiv nu trebuie sa te ingrijorezi. Daca vei sti din timp care sunt semnele prevestitoare nasterii, cu siguranta, vei deveni mama in cele mai bune conditii.

Primul semn al nasterii
De cele mai multe ori, rupere membranelor amniotice (ruperea apei) constituie primul semn prevestitor al nasterii. Ruperea membranelor si eliminarea lichidului amniotic inseamna ca stratul protector din jurul copilului se micsoreaza. In functie de marimea rupturii, lichidul amniotic se poate elimina treptat sau simultan.
Trebuie sa stii ca ruperea membranelor nu este insotita de durere, dar daca vei constata la un moment dat o scurgere de lichid in cantitate mare si necontrolat, asemanator apei, atunci, este bine sa stii ca se apropie momentul nasterii. Sa nu confunzi insa aceasta stare cu actiunea de eliminarea dopului gelatinos. Acesta are culoarea roz si poate aparea insotit de cheaguri de sange. Mai mult acesta se elimina, de cele mai multe ori, inaintea declansarii travaliului.
In orice caz, orice suspiciune de rupere a membranelor amniotice te obliga sa-ti consulti imediat medicul.

Ce complicatii pot aparea?

Ideal ar fi ca membranele amniotice sa se rupa in timpul travaliului. Exista insa si cazuri cand apa se rupe inainte de travaliu, dar la termen (dupa saptamana a 37-a de sarcina) sau inainte de travaliu si inainte de termen. In ultimul caz, medicul ar trebui sa declanseze travaliul, dar acest lucru nu este recomandat inainte de 24 de ore de la ruperea apei. De obicei, in aceasta situatie, fatul mai este lasat pana la 48 de ore in uterul mamei, pentru a se acomoda cu viata extrauterina, tocmai pentru ca nu mai traieste inconjurat de lichidul amniotic. Evolutia unei sarcinii mai mult de 48 de ore, ci membranele rupte prezinta un risc major de complicatii, in special infectionase. Te vei intreba, probabil, de ce trebuie ca fatul sa se acomodeze cu viata extrauterina, daca in cazul unei nasteri normale, copilul este scos din pantecul mamei fara a i se acorda nici un ragaz de acomodare. Ei bine, trebuie tinut cont ca in ultima situatie, fatul este matur si se acomodeaza mult mai repede cu viata din exeteriorul uterului mamei sale.

Dar care sunt cauzele care pot duce la ruperea membranelor inainte de termen? Specialistii sunt de parere ca cele mai frecvente cauze care pot duce la ruperea membranelor amniotice sunt infectiile de la nivelul colului uterin sau al vaginului cu anumite microorganisme (nycoplasma sau ureaplasma) sau infectiile virale. Este de multa vreme depasita si ignorata varianta populara conform careia, daca o femeie insarcinata sufera vreun accident sau este supusa unui efort fizic mare, risca sa i se rupa apa inainte de termen.

Cand trebuie declansat travaliul

Multe femei considera ca momentul nasterii lor incepe odata cu ruperea membranelor, umata de declansarea contractiilor. Contrar credintei populare, aceasta actiune nu urmeaza intocmai acesti pasi de fiecare data. Doar 15 % dintre femeile insarcinate traiesc experienta ruperii membranelor pe nepregatite. Cele mai multe dintre viitoarele mame simt mai intai contractiile, iar abia apoi li se rupe apa, sau medicul provoaca ruperea membranelor.
Doctorul va interveni numai atunci cand travaliul s-a declansat, iar apa nu s-a rupt. In acesta situatie, el este nevoit sa introduca un ac asemanator unei crosete in uterul gravidei, pentru a-i rupe membranele.

Sfat:
De foarte multe ori, o femeie gravida se poate alarma din pricina unor semne false ale nasterii si sa dea buzna la spital, chiar daca nu este cazul. De aceea este bine sa stii care sunt semnele care te pot ingrijora inutil: Contractiile nu sunt deloc regulate si nu au crescut ca intensitate sau frecventa. Contractiile inceteaza daca gravida face cativa pasi sau isi schimba pozitia. Scurgerile vaginale sunt maronii. Acest tip de scurgeri apare de obicei dupa o examinare medicala interna sau un contact sexual in ultimele 48 de ore. Miscarile fetale se intensifica putin odata cu contractiile.

In medie, nasterea dureaza intre 12-14 ore la primul copil si mult mai putin la urmatorii. Prima etapa a nasterii, travaliul, este in majoritatea cazurilor, cea mai lunga. Ea incepe din momentul in care colul uterin se deschide si se termina cand acesta este complet dilatat. De-a lungul acestei etape, contractiile devin tot mai lungi si mai puternice. Aceasta etapa este impartita si ea la randul ei in trei faze: timpurie (latenta), activa si de tranzitie.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sarcina

Simptome in sarcina extrauterina

Durerea este un prim simptom in sarcina extraut...

Sarcina

Cum identifici contractiile care anunta nasterea

Nimeni nu stie cu certitudine ce anume declanse...

Celebs & Style

Wesley Snipes in arest la domiciliu

Wesley Snipes are probleme mari cu fiscul. Des...

Horoscop

Cum ne afecteaza eclipsa de Soare in functie de zodie

Eclipsa partiala de Soare are loc la 20 martie...

Horoscop

Horoscop 2013

Anul 2012 a fost plin de contradictii pentru to...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...