Va aflati in:

Articole / Sarcina

Probleme dentare in timpul sarcinii

Publicat: 11.08.2006

Tratamente stomatologice la gravida,Urgente dentare femeie insarcinata,Infectii dentare in gravidieAcum ca esti insarcinata este posibil sa speri ca dentistul nu va trebui vizitat. Insa trebuie sa te gandesti de doua ori inainte de a anula programarea. In timpul sarcinii trebuie sa ai o mare grija de gingiile si dantura ta. Nivelul de hormoni le poate face extreme de sensibile la bacterii, iar acest lucru ar putea mari riscul aparitiei unor infectii dentare. Deci suna-ti dentistul si fa-ti o programare!

Complicatii dentare in timpul sarcinii
Sarcina poate insemna noua luni de fericire, bucurie si emotie. Din pacate, ea poate fi si o perioada stresanta, mai ales daca ai probleme dentare. Femeile insarcinate sunt de fapt mai expuse riscului complicatiilor dentare si trebuie sa trateze imediat problemele. Netratate, unele pot creste riscul unei complicatii pentru sarcina.
Exista multe probleme dentare pe care femeile le pot intalni in timpul sarcinii. Am putea include tumori, gingivite si boli periodentale.
Gingivita in sarcina
Este cea mai intalnita problema dentara in timpul sarcinii si afecteaza aproximativ 50% din femeile insarcinate. Gingivita face gingiile rosii, inflamate si umflate. De asemenea poate aparea sange in timpul periajului sau folosirii atei dentare.
Gingivita este cauzata de o bacterie care se formeaza intre dinti si gingii. Cand mananci, particule mici de mancare se blocheaza intre dinti si gingii si ele atrag bacterii, rezultatul fiind inflamarea gingiilor. Oricine poate fi afectat de gingivita, insa femeile insarcinate sunt mai expuse. Lucrul se intampla deoarece nivelele mai mari de progesteron si estrogen duc la cresterea circulatiei sangelui prin corp, mai ales prin gingii.
Boli periodentale
Daca nu o tratezi, gingivita se poate transforma intr-o boala periodentala. Cunoscuta si sub numele de “boala gingiei”, aceasta este o infectie severa a gingiei, care distruge oasele si fibrele care ajuta dintii sa fie puternici.
Boala poate crea efecte foarte neplacute, cum ar fi sangerarea, infectia si pierderea dintilor. Femeile insarcinate trebuie sa fie atente; fata de efectele de mai sus, exista riscul ca si bebelusul sa fie afectat: este posibil ca el sa se va nasca inainte de termen sau va avea o greutate mai mica decat cea normala.
Tumorile din timpul sarcinii
Tumorile se pot forma daca suferi de gingivita sau de boala periodentala. Ele sunt umflaturi instalate pe gingii. Uneori pot ingreuna mancatul, inghititul, vorbitul si pot cauza dureri sau discomfort. Tumorile pot fi inlaturate de dentist.
Tratamente dentare
Este important sa primesti un tratament adecvat. Verificarile regulate si o buna igiena iti pot tine dintii si gingiile la distanta de placa si tartru si te pot ajuta sa reduce efectele gingivitei sau bolilor periodentale. In orice caz, trebuie sa ai cateva lucruri in vedere atunci cand mergi la un cabinet stomatologic pentru a te asigura ca bebelusul tau va fi sanatos in timpul sarcinii.
Curatari regulate
Te sfatuim iti vizitezi macar o data medicul stomatolog in timpul sarcinii pentru o curatare regulate si o verificare dentara. Programarile se fac de regula din trimestrul al doilea de sarcina, dupa ce fatul are toate organelle vitale formate. Desi curatarile nu dauneaza nici in al treilea trimestru, cel mai bine e sa le faci in al doilea trimestru pentru a inlatura orice risc pentru copil. Daca suferi de gingivita sau de o boala a gingiilor, medicul te va ajuta.
Infectiile dentare in gravidie
Daca ai dureri de dinti sau daca observi sange in jurul gingiilor, mergi la dentist. Acestea sunt semne ale unor infectii care pot fi periculoase in timpul sarcinii. Infectiile gingiilor sau ale gurii se pot imprastia in tot corpul marind riscul unor complicatii ale sarcinii si pot duce chiar la pierderea copilului.
Urgente dentare
Alte urgente dentare cum ar fi un dinte rupt ar trebui si ele observate de un medic stomatolog. Tratamentul se poate amana pana dupa nastere pentru a evita posibile complicatii. Daca durerea este prea mare sau daca problema se poate rezova rapid si usor, medicul poate alege un tratament care sa nu dauneze sarcinii. In orice caz, vorbeste cu medicul care iti supravegheaza sarcina.
Tratamente de evitat
Anumite tratamente ar trebui amanate pentru dupa nastere. Albirea dintilor sau alte proceduri cosmetice trebuie sa astepte pana ce bebelusul tau decide ca e timpul sa vada lumea. Chiar si un canal sau o procedura de extindere pot astepta daca durerea nu este foarte mare.
Expunerea la razele X ar trebui evitata si ea daca nu este absolut necesara. Desi ele dau un minim de radiatii, este recomandat sa le eviti pana dupa nastere. Orice procedura care dureaza mult ar trebui evitata. Daca stai pe scaunul dentistului se poate crea o presiune in interiorul venei cave, un vas foarte important din corp care alimenteaza cu sange extremitatile. Urmarea? Poti lesina sau iti poti pierde cunstinta.
Cum sa ai grija de dinti acasa
Pentru ca Elady.ro va doreste numai bine tie si bebelusului, iti ofera unele sfaturi pentru igiena zilnica de acasa. Iata cum sa iti mentii sanatosi si albi dintii:
- Spala-te de cel putin doua ori pe zi cu o paste cu fluor si foloseste ata dentara o data pe zi.
- Schimba pasta daca a ta iti induce senzatia de greata sau voma.
- Foloseste apa calduta pentru gura sau apa antibacteriala daca dimineata simti greata sau iti vine sa vomiti.
- Evita dulciurile pentru ca ele pot cauza placa si depunerea de tartru.
- Urmeaza o dieta sanatoasa cu mult calciu, vitamina B12 si vitamina C, care ajuta la imbunatatirea sanatatii gingiilor si dintilor.
Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 2.

Comentarii postate (2)
eLady.ro - 20/09/2008

Multumim., Dana, pentru atentionare. S-a corectat greseala si persoana care a scris articolul a fost trasa de urechi.

Dahnah - 19/09/2008

Poate ca is pierde cunostinta, nu constiinta. :)

Sarcina

5 lucruri surprinzatoare despre sarcina

Prima sarcina si prima nastere sunt evenimente...

Sarcina

Efectele fumatului cand esti gravida

Esti o viitoare mamica, dar inca mai fumezi? Tr...

Celebs & Style

Sandra Bullock se considera binecuvantata

Sandra Bullock a glumit la Access Hollywood ca...

Povesti

Confesiunile unei femei grasute: Burta si tuta

Cald, dom`le, cald de mori! Cred ca la soare az...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...