Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Retete de post

Publicat: 19.03.2006

salata orientala, salata de post cu cartofi, retete de post, retete pentru post, retete fara proteine animale, retete vegan


Dincolo de dimensiunea sa spirituala, postul reprezinta un imens beneficiu adus sanatatii si starii de bine in general. Abtinerea pe parcursul unei perioade mai lungi sau mai scurte de la grasimi animale si preparate din carne si inlocuirea lor cu fructe si legume din abundenta are menirea de a curata organismul de toxine si de a ajuta la reechilibrarea sa.
Renuntarea la placerile gastronomice este un mic act de smerenie, care reaminteste fiecaruia despre modestie si abtinere in fata tentatiilor lumesti, de multe ori, nesanatoase.
Mancarea de post este foarte diversificata in zilele noastre si exista numeroase retete si preparate care te pot ajuta sa pregatesti mancaruri delicioase si sanatoase in acelasi timp.

Salata de legume cu maioneza de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 morcovi, 2 legaturi ceapa verde, 3 legaturi usturoi verde, 1 legatura patrunjel, 1 lingura margarina, 1 lingura mustar, masline, sare, piperr, ulei.

Cartofii se fierb in coaja iar in alt vas se fierb morcovii curatati si spalati. Din cartofii fierti, doi se pun deoparte pentru maioneza iar ceilalti se taie cubulete si se pun intr-un castron cu morcovii taiati rondele. Maioneza se obtine prin pasarea celor doi cartofi, adaugand apoi margarina, doua linguri de apa calda, un praf de sare si amestecandu-le pe toate incet, incorporand uleiul in fir, ca la maioneza. La sfarsit se adauga mustarul si putin piper si se toarna maioneza peste legumele fierte. Ceapa si usturoiul verde se curata si se taie bucatele mici si se adauga impreuna cu patrunjelul tocat in salata. Optional se pot adauga si cateva masline fara samburi. In perioadele in care nu tineti post puteti adauga felii de sunca si branza.

Cartofi umpluti cu orez
Ingrediente: 8 cartofi mai mari, 3 cepe, 1 ceasca de orez, 2 linguri ulei, 2 linguri bulion, marar, sare, piper.

Ceapa curatata si taiata marunt se caleste in putin ulei, dupa care se adauga orezul spalat si se lasa pana se ingalbeneste putin. Se toarna apoi 4 cesti cu apa si se fierbe totul la foc mic. Intre timp se curata cartofii cruzi si li se indeparteaza miezul astfel incat sa ramana o scobitura destul de mare pentru umplutura. Dupa ce a fiert orezul se presara verdeata tocata, se potriveste de sare si piper si se umplu cartofii cu compozitia de orez. Cartofii astfel umpluti se aseaza intr-o cratita, se toarna peste el o cana de apa si se dau la cuptor pentru 30 de minute. Cu 10 minute inaite de a-i scoate se pune si bulionul desfacut intr-o ceasca de apa iar la final se presara peste ei putin verdeata.

Mancare rece de ciuperci
Ingrediente: 1 kg ciuperci, 2 cepe, 1 telina, 2 morcovi, 1 pastarnac, sare, piper, foi de dafin, ienibahar.

Ceapa se taie marunt iar radacinoasele se dau pe razatoare si  se calesc toate legumele in ulei. Ciupercile curatate se fierb in apa cu sare si doua foi de dafin circa 20 de minute. Dupe ce au fiert se taie marunt sau felii si se pun in tigaia in care se calesc legumele, se condimenteaza cu sare, piper si ienibahar si se mai lasa pe foc 5 minute. Sunt mai bune dupa ce se racesc.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Snitele de pui la cuptor

Ne plac snitelele. Mult. Dar au o mare problema...

Gastronomie

Sarmale de post in foi de varza murata

Sarmale... "Miroase a sarmale peste muntii...

Celebs & Style

Zoe Saldana e cu Bradley Cooper

Zoe Saldana s-a cuplat cu unul dintre cei mai h...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...