Va aflati in:

Articole / Personalitati

Indira Gandhi

Publicat: 06.02.2007

biografia indira ghandiIndira Priyadarshini Gandhi s-a nascut pe 19 noiembrie 1917 la Allahabad, India. A murit
pe 31 octombrie 1984 la New Delhi.
Indira Gandhi a fost prim-ministrul Indiei pentru 3 mandate consecutive (1966-1977) si al patrulea intre 1980-1984. Indira Priyadarshini Gandhi a fost asasinata de extremistii Sikh.

Indira Gandhi a fost singurul copil al lui Jawaharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei independente. Indira a terminat facultatea Visva Bharati din Bengalul de vest si facultatea din Oxford si in anul 1942- s-a casatorit cu Feroze Gandhi, membru al Congresului National. Indira Gandhi a fost membru al comitetului muncitoresc al conducerii congresullui incepand cu 1955 si in 1959; a fost aleasa pentru onorificul post de presedinte de partid. Lal Bahadur Shastri, care l-a urmat pe Nehru la postul de Prim Ministru in 1964. a numit-o pe Indira Gandhi Ministrul Informatiei si Radiodifuziunii.

Dupa moartea neasteptata a lui Shastri din luna ianuarie 1966, Gandhi a devenit liderul Congresului si totodata primul-ministru al Indiei.
Indira Gandhi a ajutat foarte mult Bengalul de est (Bangladeshul de azi) in conflictul separatist cu Pakistanul in 1971, si fortele armatei Indiei au obtinut o usoara si decisiva victorie asupra Pakistanului care a dus la creatia Bangladeshului.

In martie 1972, Indira Gandhi a adus Congresul in fata unei noi victorii in alegerile nationale. Dupa ce si-a invins oponentii socialisti, s-a discutat despre Indira Gandhi ca ar fi violat legile alegerii. In iunie 1975 Inalta Curte a Allahabadului a declarat ca Indira Gandhi era corupta si ar fi putut sa stea afara din politica pentru sase ani. In favoarea Indirei Ghandi, a declarat o situatie de criza in India si si-a intemnitat oponentii politici trecand peste multe legi care limitau libertatea personala. In aceasta perioada a implementat mai multe polite nepopulare, incluzand sterilizarea la scara mare ca metoda anticonceptionala. In 1977 Indira Gandhi si partidul sau au fost invinse si partidul Janata a ajuns in inima Guvernului.

Sustinatorii sai au plecat de la Congres in anul 1978 si au format Congres I, I simbolizand India. Indira Gandhi a fost inchisa pe motiv ca era un poilitician corupt. Cu toate acestea in noiembrie 1978, Indira Gandhi a castigat un loc la Parlament si Congres I a inceput sa se mareasca.

Fiul sau Sanjay Gandhi care i-a devenit consilier, a castigat si el un loc in Parlament. Toate acuzatiile aduse atat Indirei cat si fiului sau au fost retrase.

Moartea lui Sanjay Ghandi intr-o prabusire de avion in iunie 1980, a facut-o pe Indira sa caute un alt inlocuitor pentru postul de conducator al Indiei. Dupa aceasta, celalalt fiu, Rajiv, a devenit liderul partidului sau. In anul 1980, Indira Gandhi a fost in fata unei amenintari a integritatii politice a Indiei.

Extremistii Sikh au folosit violenta pentru a afirma cererile lor pentru un stat autonom. Ca raspuns, Indira Gandhi a ordonat un atac al armatei in iunie 1984 la Templul din Ammritsar, sanctuarul sikh-ilor, fapt ce a adus moartea a mai mult de 450 sikhi. Cinci luni mai tarziu Gandhi a fost ucisa in gradina sa de cateva gloante trase chiar de doua dintre garzile sale Sikhe in razbunarea celor morti la Templu.

Indira Gandhi a aderat la politica socialista a dezvoltarii industriei care a inceput in timpul tatalui sau. A stabilit legaturi apropiate cu Uniunea Sovietica, contand pe acea natiune pentru a sprijini India in lungul conflinct cu Pakistanul.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

 

Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Personalitati

Garbo

Actrita suedeza Greta Garbo a fost una dintre ...

Personalitati

Ion Voicu

Dupa zece ani de la moartea legendarului viol...

Celebs & Style

Sandra Bullock se considera binecuvantata

Sandra Bullock a glumit la Access Hollywood ca...

Divertisment

"Ma sinucid altadata" de Kerstin Gier

Cartea Ma sinucid altadata de Kerstin Gier fig...

Divertisment

Cincizeci de umbre descatusate de E. L. James

Aseara am terminat cel de-al treilea volum al...

Articole importante
In forum despre Personalitati
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa nu ai picioare umflate a doua zi dupa nunta

Nunta este un eveniment la care orice fata viseaza inca din copilarie. Rochia alba impresionanta, machiajul perfect, coafura impecabila, iubirea vietii la brat, familia si prietenii, ce ai mai putea sa iti doresti pentru o nunta perfecta?