Va aflati in:

Articole / Animale de companie

Alimentatia cateilor

Publicat: 17.12.2006

Alimentatia naturala a cateilor, dupa nastere, este constituita din laptele matern.Sunt situatii insa cand cateaua se imbolnaveste ori moare, sau nu poate hrani toti cateii si atunci acestia trebuie hraniti artificial, sau de o catea doica.

Idealul este sa se foloseasca o catea doica, lucru cu care, cu putina bunavointa, este posibil in urmatoarele situatii:
-femele din rasa comuna la care s-au sacrificat puii;
-femele cu o falsa lactatie (care sa fie abundenta);
Cand nu poate fi gasita nici o solutie din cele de mai sus se procedeaza la alimentatia artificiala cu biberonul.Trebuie sa retineti ca laptele de vaca nu poate inlocui laptele de catea.Deci, laptele va fi preparat din lapte praf mai concentrat sau sa se adauge la laptele normal galbenusuri de ou.

Trebuie sa va spunem ca alimentatia cateilor foarte mici cu lapte de vaca, uneori, nu da rezultatele dorite de catre om.Acest esec este din cauza proastei digestibilitati a laptelui de vaca.Laptele odata ajuns in stomac se coaguleaza si acest coagul este digerat.Coagulul rezultat din lapte de vaca este compact, pe cand cel de lapte de cate este fluid.In plus, laptele de vaca este mai bogat in lactoza, care fermenteaza transformandu-se in acid lactic la care cateul mic este foarte sensibil si se produc enterite destul de severe.

In situatia in care apar dispepsii la nou-nascuti, manifestate prin balonare si diaree si plans continuu, se va elimina de urgenta alimentatia cu lapte si se va inlocui cu supa de morcov pasata (atat de subtire incat sa se poata da cu biberonul) pana cand catelul are "scaun de morcov", adica excrementele sunt formate exclusiv din morcovi.

Administrarea hranei cu biberonul sau cu o seringa fara ac se va face la interval de trei ore la inceput, apoi se va mari intervalul la patru ore in a doua saptamana, apoi la cinci ore.Cand alimentatia se face artificial, in lipsa totala a mamei, constatam ca de multe ori puii sunt bolnavi si plang, desi mananca.

Daca ii urmarim vom vedea ca nu au scaun.Aceasta se explica prin faptul ca reflexul de defecare este declansat de linsul mamei in zona anusului.In aceasta situatie vom masa usor anusul de cateva ori pe zi si vom constata ca puii vor avea un scaun normal.Intarcarea se va face intre a 10-a si a 12-a saptamana, administrand branza de vaci subtiata cu lapte, lapte preparat conform indicatiilor date, gris cu lapte, supa de morcovi cu lapte.

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Animale de companie

Mirosul neplacut al respiratiei la animalele de companie

Motanul ti se baga in suflet si mai ca ai vrea ...

Celebs & Style

Mihaela Radulescu este un troll

Pentru prima data de cand a inceput circul medi...

Personalitati

Sydney Pollack

Sydney Pollack (nascut pe 1 Iulie 1934, decedat...

Personalitati

Salman Khan

Data nasterii: 27 decembrie 1965, Indore, Madhy...

In forum despre Animale de companie
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...