Porcusorul de Guineea
Publicat: 26.08.2015

Etichete:
Contrar numelui pe care il poarta, porcusorul de Guineea, acest mic si simpatic prieten provine din regiunea andina a Americii de Sud unde a fost domesticit cu aproximativ 2000 de ani IH pentru hrana. In ritualurile traditionale de vindecare au fost folositi pe post de amuleta, alungand spiritele rele. A fost adus in Europa de catre negustorii olandezi si britanici si asimilat aici ca animal exotic.
In salbaticie traiesc organizati in grupuri mici alcatuite din mai multe femele, un mascul si pui. Spre deosebire de alte rozatoare, isi aleg partenerul pe viata. Mediul lor de viata ocupa o nisa ecologica asemanatoare cu a bovinelor (pajisti), prin urmare au ca hrana principala iarba si orice alte plante intalnesc. Sunt animale crepusculare (mai active in zori si la apus, atunci cand sunt mai greu de depistat de catre pradatori).
Porcusorii domestici au dezvoltat in schimb un ritm cu totul diferit avand perioade mai lungi de activitate ce alterneaza cu scurte reprize de somn. Sunt destul de comozi si nu prea se dau in vant dupa activitati sportive ca hamsterii de exemplu. Totusi au nevoie de o locuinta spatioasa a carei podea este bine sa fie acoperita cu ziare si pe deasupra cu talas. Nu folositi podea din plasa de sarma pentru ca apar accidente, se poate rani si infecta apoi (apare pododermatita ulcerativa).
Porcusorii de Guineea: Caracteristici si inmultire
Au greutatea cuprinsa intre 0,5 si 1,5 kg si dimensiuni de 25-40 cm lungime. Traiesc in medie 4-5 ani dar pot atinge si varsta de 8 ani. Unii crescatori sustin ca femela ar fi mai docila decat partenerul ei mascul insa nu este o regula.
Gestatia dureaza intre 59 si 72 de zile (in medie 68). Puii sunt bine dezvoltati (inclusiv blana, dentitia si vederea) la nastere. Nou-nascutii incep sa consume hrana solida dupa aproximativ 2 zile, in paralel cu laptele mamei. Masculii pot manifesta comportament de curtare a femelei incepand cu a doua saptamana de viata. Cuibul poate avea intre 3-8 pui, cateodata si mai multi.
Masculii reproducatori elimina un miros puternic asemanator cu ceara de albine. Femela este fertila incepand cu varsta de 3 saptamani si pot ramane gestante inainte de stadiul de adult (in aceasta situatie apare competitia pentru hrana intre mama si pui ).
Hrana pentru porcusorul de Guineea
Porcusorul de Guineea trebuie sa aiba in permanenta apa de baut. Este gresita ideea ca porcusorul de Guineea nu bea si nu are nevoie de apa. Da,verdeturile, legumele si fructele contin o cantitate semnificativa de apa dar este dificil de apreciat ce cantitate de apa este optima pentru a asigura nevoile zilnice, pentru ca necesitatile difera functie de temperatura mediului, umiditatea aerului, greutatea/starea porcusorului de Guineea si tot asa.
Este foarte important ca porcusorului recent achizitionat sa nu i se schimbe brusc dieta, asa incat el sa se poata adapta fara riscuri la noua alimentatie. Cere de la crescator hrana lui obisnuita pentru cel putin o saptamana. Apoi vom amesteca mancarea obisnuita cu ce ii vei da tu si incet-incet vom trece la noul tip de hrana.
Porcusorul de Guineea este sensibil, el devine stresat, daca mediul si/sau dieta lui sunt schimbate radical. Stresul are un efect negativ asupra sanatatii lui, datorita acestei stari organismul lui devine vulnerabil. Pentru a putea preintampina acest lucru, alimentele noi vom insera treptat in dieta lui, si ii vom oferi un mediu potrivit, stabil.
Fanul are un rol deosebit in digestia porcusorului, mentinandu-l sanatos. Trebuie sa ii dai fan proaspat in fiecare zi si in tot cursul anului. Hrana special conceputa pentru porcusori nu poate inlocui fanul, oricare tip de hrana ar consuma, fanul trebuie sa fie permanent langa el!
Porcusorul de Guineea este un erbivor care necesita hrana vegetala cu un continut mai scazut de proteine si mai bogat in fibre, continutul inalt de fibre fiind un element esential in dieta lui.
Ai un porcusor de Guineea? Vorbeste cu noi despre el pe forum: Porcusorii de Guineea
Sursa: Copyright©eLady.ro - Porcusorul de Guineea

Comentarii postate (1)
elene - 11/02/2017
am luat un porcusor de aproximativ 10 zile de la nastere. din cate am citit sar putea sa am probleme cu el nefiind alaptat 3-4saptamani. am nevoie de recomandari si de cand sa incep sa-i introduc verdeata. griu am voie sa-i dau? de la ce varsta?multumesc
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Animale de companie

20 de lucruri esentiale pentru iubitorii de caini
Aceste 20 de lucruri sunt esentiale si toti iu...
Cele mai citite
Editorial

Nu, nu urasc barbatii. Doar ii detest pe cei care poarta pe nedrept acest nume
Multi cred ca eu urasc barbatii. Ca prea ii ia...
Articole importante
In forum despre Animale de companie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment
Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails