Lungimea vacantei de vara depinde de noi si chiar daca ne indreptam spre o plaja sau spre munte pentru o aventura, este posibil sa nu putem sa ne luam animalul de companie cu noi. Atunci cand te hotarasti sa iti lasi prietenul necuvantator in grija altei persoane, trebuie sa tii cont de mai multe lucruri. Elady.ro incearca sa te invete cum sa ii gasesti prietenului tau cu blanita un stapan temporar perfect!
1. Nu te grabi. Vei observa ca multi colegi si prieteni vor calatori in acelasi timp al anului ca si tine. Daca vrei ca vecinul sa aiba grija de pisica ta atunci cand esti plecata din oras, asigura-te ca va fi acasa! Companiile care se ocupa de animale se umplu rapid in unele sezoane, asa ca daca te-ai hotarat sa apelezi la una, suna chiar dupa ce ti-ai cumparat biletul de avion!
2. Fii clara. Este important ca tu si cel care iti va ingriji animalul sa fiti pe aceeasi lungime de unda. Cand spui “ -100 grame in fiecare dimineata si in fiecare seara”, asigura-te ca el stie despre ce fel de grame este vorba. Este o idee buna sa stabiliti impreuna ca si curatenia face parte din “lista” ta (asa vei evita “surpriza” de bun venit). In plus, arata-i unde trebuie sa puna continutul murdar al litierei, mancarea preferata, modul in care se desfac conservele (si locul in care sunt puse instrumentele de desfacut). Si cel mai important lucru: spune-i cand preferi sa iti viziteze animalutul.
3. Stabileste responsabilitatea. Nimeni nu vrea sa se gandeasca la lucruri rele. Insa este bine sa iti iei masuri. Stabiliti cine va fi responsabil in cazul in care cainele tau musca un copil. Sau cine va plati vizitele la veterinar daca pisicuta ta se raneste cat esti plecata. Sunt multe situatii pe care ar trebui sa le iei in calcul si pe care trebuie sa le discuti cu cel care va avea grija de prietenii tai necuvantatori cat timp tu nu esti acasa.
4. Anunta persoana daca va sosi vreun musafir cat tu esti plecata. Daca menajera ta vine vineri, spune-i. Daca ai angajat un electrician pentru reparatii, spune-i. In plus, stabiliti cine va fi responsabil in cazul in care pisica iese pe usa lasata deschisa de electrician.
5. Te astepti la imbunatatiri? Spune-i persoanei care va avea grija de animale sa supravegheze activitatile si comportamentul animalelor in absenta ta. In orice caz, faceti schimb de numere de telefon.
6. Lasa destula mancare, jucarii, nisip si alte rezerve. Multe persoane tin mancarea uscata in anumite recipiente – si daca acestea se golesc, cel care va avea grija de animale nu va putea gasi punga sau cutia din care provenea mancare. Nu va sti ce tip de mancare (cum se numeste?) consuma cu placere pisica ta. Este jenant sa mergi intr-un magazin cu hrana pentru animale cu cateva bucatele de mancare sau cu cateva granule si sa intrebi: “ –Aveti idee cum se numeste …?”.
7. Lasa-i persoanei care va avea grija de animale numele si datele de contact ale unui vecin care are cheie de la casa ta. In cazul unei urgente, vecinul l-ar putea ajuta. Insa acest lucru este putin probabil in cazul unei companii mari, cu are o echipa mare care poate rezolva orice problema a animalului tau de companie.
8. Cheile. Verificati impreuna daca usile se deschid/se inchid cu usurinta. Te sfatuim sa nu ii lasi cheile celui care va avea grija de animale in locuri ascunse. Este o responsabilitate imensa – daca vede cineva locul in care l-ai invatat pe cel care iti ingrijeste animalele sa lase cheile si decide ca ar putea sa intre in posesia lor?
9. Suna din nou cam cu doua zile inainte de plecare compania care ti-a asigurat un ingrijitor.
10. Stabiliti onorariul. Inainte de a pleca, nu uita de acest detaliu. In acest mod vei sti exact la ce sa te astepti cand te intorci acasa.
11. Blocheaza caile de acces in camere “interzise”. Poti inchide usile dormitorului sau sa pui orice altceva care sa impiedice animalul sa paseasca pe teritoriul in care nu au voie. Nu conteaza cat de bine educati sau dresati sunt prietenii tai cu blanita in preajma ta – este posibil ca atunci cand vei pleca sa se tolaneasca si sa zgarie canapelele de piele, spre exemplu. Prezinta-i ingrijitorului regulile casei si vei scapa de grija si frustrare.
12. Fii sincera in ceea ce priveste personalitatea animalelor tale. Persoana care se va ocupa de ele trebuie sa le inteleaga. Sigur ai observat ca pisicii tale nu ii place sa fie mangaiata sau ca pasiunea cainelui tau este latratul.
13. Inchide usile pentru catei. Cu siguranta stii la ce ne referim. Desi sunt mult mai des intalnite in tari ca America sau Anglia, proprietarii de caini de la noi incep si ei sa le monteze. Este bine ca ele sa fie deschise cand esti tu acasa, insa in caz contrar, viata cainelui poate fi pusa in pericol. Cainele (sau pisica) este obisnuit cu rutina ta si stie la ce sa se astepte cand intra si cand iese. Rutina lui tine de tine, iar daca tu esti plecata, el va trebui sa si-o schimbe. Catelul se poate plictisi si probabil va vrea sa iasa afara din curte, sa urmareasca un miros sau o persoana. Si tu si ingrijitorul aveti in vedere siguranta animalului, deci blocarea usilor speciale este foarte importanta.
14. Asigura-te ca ingrijitorul are acces usor la casa. Am discutat deja despre chei, insa iti mai dam un sfat: verifica becurile de afara pentru ca ingrijitorul sa poata intra usor in casa seara. Fa ordine si va va fi mai usor amandurora!
15. Noteaza si ce ai mai vrea sa faca persoana care va fi acasa in lipsa ta. Daca te astepti ca ea sa primeasca scrisorile sau sa duca gunoiul, spune-i. Din grija pentru animale s-ar putea ca ingrijitorul sa uite sa iti ude florile. Cadeti de comun acord in privinta dorintelor tale.
16. Daca te-ai intors mai repede, suna ingrijitorul. Cu siguranta el va fi ingrijorat de animale si va continua sa le viziteze si dupa intoarcerea ta. Asigura-l ca totul este in regula!
Urmand aceste 16 sfaturi va asigurati si tie si animalului tau de companie o vacanta relaxanta!