Taiatul unghiilor la animalele de companie
Publicat: 16.11.2015

Taiatul unghiilor poate fi inclus in categoria manoperelor curente (alaturi de vidarea glandelor perianale si toaleta auriculara), pe care medicul veterinar le executa la o vizita de rutina a pacientului patruped.
Ce se intampla daca nu tai unghiile animalului de companie
Taiarul unghiilor are un rol important in mentinerea starii de sanatate a animalului, deoarece tesutul cornos de la nivelul ongloanelor este in continua crestere si astfel amanarea executarii ajustarii acestuia poate avea consecinte dintre cele mai diverse, dintre care amintim pe cele mai importante:
- Inaintarea canalului vasculo-nervos catre extremitatea distala a unghiei, acest lucru ducand la imposibilitatea ajustarii corecte a acesteia, lucru tradus clinic prin deplasare greoaie a animalului, defecte de aplomb si chiar diverse afectiuni (de regula inflamatorii) la nivelul membrelor;
- Recurbarea progresiva a onglonului cu orientarea acestuia catre tesuturile moi de la nivelul membrelor, avand de asemenea ca efect initierea proceselor de ordin inflamator si infectios;
- Acumularea de resturi organice la nivel de ongloane cu predispunerea catre infectii (chiar cu germeni anaerobi), fapt care poate duce la necesitatea instituirii de tratamente de lunga durata (costisitoare si stresante, atat pentru animal, cat si pentru proprietar).
In general, procesul de tocire a ongloanelor este asigurat de regimul de miscare al animalului (daca animalul are un regim de viata sedentar, atunci si riscul de producere al afectiunilor mai sus mentionate este mai ridicat), de suprafata pe care acesta este plimbat (suprafetele dure, rugoase au influenta benefica in acest sens, de exemplu, suprafete din beton, bitum etc.), de modul de deplasare al animalului (mers la pas, alergat etc.). Exceptie de la aceste reguli fac "pintenii", care nu vin in contact cu solul si astfel gradul de tocire prin aceste mecanisme este neglijabil. De asemenea, consideram ca este important de stiut faptul ca, in cazul existentei acestor pinteni la membrele din spate, este bine sa apelati la interventia chirurgicala de amputare a acestora (existenta acestora este transmisa genetic si de obicei aceste exemplare sunt excluse de la reproducere).
Referitor la modul de executare a taiatului unghiilor, este bine sa se faca cu o ghilotina de unghii, din aproape in aproape (se evita in acest mod afectarea canalului vasculo-nervos si hemoragiile inutile, mai ales la exemplarele care au unghiile pigmentate), pana cand se ajunge in preajma canalului vascular.
In cazul in care se produce o hemoragie usoara, se va apela la substante cu rol antiseptic si antihemoragic (apa oxigenata, lotagen etc.).
Sursa: Copyright©eLady.ro - Taiatul unghiilor la animalele de companie

Comentarii postate (0)
Animale de companie

20 de lucruri esentiale pentru iubitorii de caini
Aceste 20 de lucruri sunt esentiale si toti iu...
Cele mai citite
Celebs & Style

Mary Austin, dragostea lui Freddie Mercury
Aproape nimeni care nu este familiarizat pe dep...
Articole importante
In forum despre Animale de companie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta
Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails