Va aflati in:

Articole / Casa si Gradina

Calceolaria

Publicat: 31.01.2007

Calceolaria, Cum se uda Calceolaria, Specii si soiuri de Calceolaria, cum se ingrijieste Calceolaria


Florile din aceasta specie sunt plante anuale, bienale sau perene, originare din America Centrala si de Sud. Speciile bienale sau perene infloresc la un an dupa ce au fost semanate si trebuie scoase dupa inflorire. Cele anuale sunt vandute in stare adulta, inflorite si nu rezista decat cateva luni. Calceolaria are frunze mari si late ce pot ajunge pana la 20 cm, acestea crescand la baza plantei. Florile pot avea culoare variabila, in toate tonalitatile de rosu, portocaliu sau galben. Deseori au punctulete sau pete intr-o nuanta contrastanta.

Iarna, plantele tinere nu suporta temperaturi mai mici de sapte grade Celsius. In februarie se planteaza definitiv in ghivece avand asigurate un aer proaspat si o temperatura maxima de 13 grade Celsius. Dupa vestejire, florile trebuie taiate.

Cum se uda Calceolaria
Primavara si vara, udarea se va efectua doar cand suprafata solului incepe sa se usuce - compostul nu trebuie sa fie nici uscat complet, dar nici prea ud. Calceolaria are nevoie de un ingrasamant lichid o data la 15 zile. De asemenea, aceste plante au nevoie de o umiditate constanta pentru a le favoriza cresterea si dezvoltarea florilor. Iarna, plantele tinere vor fi udate atat cat solul sa fie in permanenta umed.

Cum se inmulteste Calceolaria
Se inmulteste prin seminte in lunile martie sau iunie, in rasadnita. Ca amplasare, se va aseza pe un pervaz cald sau intr-o lada mare rece. Dupa semanarea uniforma a semintelor, lada se va acoperi cu un ziar, fiind astfel tinute in intuneric pana incoltesc. Compostul se va mentine umed si, in momentul in care apar plantutele, se va indeparta ziarul. Cand acestea au ajuns suficient de mari se va transfera fiecare planta intr-un vas de 7 - 10 cm diametru cu un sol fertil.

Cum se ingrijeste Calceolaria Pericole si precautii
Evitati vestejirea plantei prin mentinerea compostului mereu umed si prin pulverizarea apei pe planta sau prin asezarea ghiveciului pe o tava plina cu apa si pietris.
Afidele sunt cei mai mari dusmani ai calceolariei. Se vor elimina de indata ce apar cu ajutorul unui insecticid, altfel vor prolifera foarte rapid.

Specii si soiuri de Calceolaria
Calceolaria crenatiflora este specia din care s-au obtinut multi hibrizi cunoscuti, gen Calceolaria herbeohybrida, plante ramificate, inalte de 30 - 60 cm, cu frunze subtiri, ovale, usor pieloase si cu flori ce pot varia de la galben la portocaliu, de la roz la rosu si caramiziu. Alta varietate cunoscuta este si Calceolaria Grandiflora, care are flori mari, galbene sau rosii, ce sunt adesea patate cu rosu inchis sau maro.
Calceolaria multiflora nana este o specie cu frunze subtiri, cu marginea dintata si numeroase flori galben-portocalii sau rosii la extremitatea ramurilor.
Calceolaria polyrrhiza este o specie originara din Chile si Argentina, care formeaza pernute inalte de 5 - 6 cm ce se acopera in timpul verii de flori galbene si rosii.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Casa si Gradina

Anul 2020 va aduce o criza imobiliara?

Dupa ce perioada 2008-2013 a fost una dezavanta...

Casa si Gradina

5 metode de a crea un decor placut in gradina

Intotdeauna mi-am dorit un decor de vis in grad...

Celebs & Style

Leonardo DiCaprio s-a despartit de Erin Heatherton

Cunoscutul si apreciatul actor american Leonar...

Fitness

Ciclismul, cea mai buna metoda pentru intarirea soldurilor

Ciclismul reprezinta o activitate ritmica si ar...

Fitness

Antrenamentul functional

Antrenamentul functional presupune miscari simp...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.