Va aflati in:

Articole / Casa si Gradina

Cultivarea si stimularea infloririi azaleelor

Publicat: 29.09.2015

Cultivarea si stimularea infloririi azaleelor
Ai o azalee, dar stii care sunt conditiile pe care trebuie sa i le asiguri ca sa te poti bucura de frumusetea florilor ei? eLady.ro te sfatuieste cum sa-ti cultivi si sa-ti ajuti azaleea sa infloreasca... mai cu spor!

Climatul optim pentru cultivarea azaleei, iarna si vara
Iarna, azaleea se tine intr-o incapere racoroasa (ideala ar fi o temperatura de 15-18º C), dar se mentine bine si la 18-22º C, intr-un loc luminos, ferita de caldura directa a caloriferului. Incaperea nu trebuie sa aiba o atmosfera uscata, in caz contrar trebuie pulverizata des cu apa pe frunze. Daca e mai racoare in camera, se uda mai rar. De obicei, tinuta in ghivecele in care e cumparata de la florarie, in camere foarte calde, se ofileste repede si cere multa apa, dar nu e bine sa fie udata in exces, deoarece are radacini foarte fine, care se sufoca si putrezesc repede din cauza umiditatii excesive a solului.

Cat timp are flori, e bine sa nu i se schimbe vasul. Dupa "trecerea" florilor, se poate transplanta, pentru aceasta operatie fiind nevoie de un pamant acid (pH 4,5-5), permeabil, de obicei un amestec de mai multe sorturi de turba care se gasesc si pe piata. Trebuie cautat un pamant pentru plante acidofile sau o turba mai acida. Se indeparteaza doar putin din solul vechi, fara sa se rupa radacinile sau sa se spele.
Tot dupa "trecerea" florilor se si tunde. Se indeparteaza florile trecute, ramurelele uscate, se scurteaza lastarii care au crescut prea mult.
Vara se mentine intr-un spatiu racoros (temperatura mai mica de 20ºC, ferita de soare direct - de obicei, ferestre orientate spre N si E) si se pulverizeaza des cu apa pe frunze, udandu-se cu moderatie, mai mult decat in perioada de iarna.

Stimularea infloririi bobocilor de azalee
Mugurii de floare se formeaza in vara precedenta (august - septembrie), iar desavarsirea florilor se produce in perioada de repaus (toamna - inceput de iarna), cand se tine in spatii racoroase.
Inflorirea depinde si de modul de taiere. Se evita, in general, o indesire in exces a coroanei, deoarece florile vor fi multe si mici, iar din multi muguri nu se vor forma flori. Taierea ("ciupirea") florilor nu trebuie facuta mai tarziu de luna iunie, deoarece pe lastarii crescuti dupa aceea se formeaza flori. Initierea florala depinde si de lungimea zilei si de intensitatea luminii. In conditii naturale, initierea florilor se produce pe masura ce zilele devin mai scurte.
In perioada calda a anului (primavara - vara) i se pot aplica 3-6 fertilizari cu solutii nutritive pentru plante acidofile sau ingrasaminte pentru plante cu flori. Succes!
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Casa si Gradina

Cum alegi scaunele de bar in functie de decorul livingului

Casa ta trebuie sa fie o reflexie a personalita...

Casa si Gradina

Sfaturi pentru siguranta apartamentului

Amenajarea locuintei este cu siguranta mult mai...

Celebs & Style

Halle Berry va lansa o linie de lenjerie intima

Actrita Halle Berry va lansa in 2015 in magazi...

Retete de slabire

Salata Montignac de iarna cu piept de pui

In aceasta perioada de trecere de la iarna la p...

Retete de slabire

Frigarui picante de pui Montignac (reteta pentru diabetici)

Daca te uiti cum arata aceste frigarui de pui n...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.