Va aflati in:

Articole / Casa si Gradina

Instalatia electrica a casei

Publicat: 31.10.2018

instalatia electrica, proiecte instalatii, cum se schimba instalatia electrica, cine face instalatia electrica, cat costa schimbatul instalatiei electrice intr-o casa, garsoniera, apartament doua camere, returi materiale
Daca instalatia electrica din casa ta este veche si habar nu ai la cine sa apelezi pentru remedia problema, insa nu stii nici cat costa si cat dureaza, eLady iti vine in ajutor.
In apartamentele si in casele vechi in care este s-au inlocuit aparatele electrocasnice, s-au instalat aparate de aer conditionat de 12000 btu ori s-a schimbat amplasamentul aparatelor, instalatia electrica trebuie inlocuita sau macar modificata. Daca ti-ai cumparat un aparat de aer conditionat nou, un calorifer electric, daca ti-ai schimbat vechea masina de spalat sau ti-ai instalat o cada faina cu hidromasaj (care, fie vorba intre noi, necesita si un circuit special), un calculator, un robot de bucatarie sau orice alt aparat electrocasnic, vechea ta instalatie electrica trebuie verificata, daca nu chiar inlocuita. Daca trebuie sa iti schimbi instalatia electrica, intai trebuie sa o dezactivezi pe cea veche. Specialistiii de la SuperKlima spun ca momentul este unul bun pentru a inlocui anumite trasee vechi, care pot fi periculoase. Vechile circuite ale instalatei tale electrice pot ramane exact unde sunt, nu este obligatorie dislocarea lor din pereti, pentru ca ai cheltui bani in plus desi nu este necesar

Instalatia electrica: Proiectul
Inainte de a fi schimbata instalatia electrica trebuie sa faci proiect care trebuie obligatoriu sa fie in conformitate cu legile in vigoare. Fara proiect, te supui unor riscuri pe care le poti evita usor s-ar putea ca instalatia sa nu faca fata necesitatilor pentru consumatorii care trebuie sa fie conectati, un lucru periculos deoarece s epot declansa incendii sau se pot produce accidente foarte grave , sau instalatia ta electrica sa fie supradimensionata, lucru care iti va face gauri nejustificate in buget. Proiectul pentru instalatia electrica trebuie sa cuprinda toti consumatorii de energie electrica existenti si, mai mult, sa se ia in calcul si o rezerva indestulatoare pentru situatie in care iti doresti sa cumperi in viitor si alte aparate de uz casnic de care ai nevoie.
In cazul in care trebuie sa schimbi intreaga instalatie electrica nu ai nevoie de schita vechii instalatii pentru ca proiectul nou nu se va conecta cu cel vechi. Daca iti trebuie numai o modificarea instalatiei pe car eo ai deja, vei avea nevoie de vechiul proiect, si de actualizarea lui cu normele prezente in pentru ca este foarte posibil ca vechia instalatie sa nu mai corespunda tehnic cu reglementarile actuale.

Instalatia electrica: Cine imi face proiectul
Proiectele pentru instalatii electrice se realizeaza numai de catre persoane autorizate, electricieni sau de catre proiectanti impreuna cu tine, iar daca iti permiti, poti apela si la un designer de interior.
Costurile proiectului pentru instalatia electrica sunt calculate in functie de complexitatea lui, de suma de aparate care vor fi alimentate de instalatie. Ca sa iti faci o idee, pentru o garsoniera proiectul costa de la 500 de lei in sus, pentru o casa care are curte curte, avand o suprafata de 100 mp, costurile pleaca de la 2.000 de lei. Timpul pentru realizarea proiectarii instalatiei electrice variaz aintre o zi si cateva saptamani, functie de ce ai tu nevoie si de cat de aglomerat este personalul autorizat.

Instalatia electrica: Cat ma costa
Pretul manoperei pentru o garsoniera, costul minim cerut de o societate comericala sau de o persoana autorizata incepe de la 1.000 de lei pentru instalatii electrice clasice, iar in cazul unei case de 100 mp, pretul porneste de la 4.000 de lei.

Instalatia electrica: Cine raspunde
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, ANRE, este singura institutie care atesta si autorizeaza firmele sau persoanele fizice care pot presta acest gen de servicii. Doar aceasta institutie  raspunde pentru posibilele accidente care pot aparea si tot ANRE ofera garantia si serviceul. Nu lucra cu persoane neautorizate, pentru ca numai tu vei avea responsabilitatea in cazul in care se produce vreun accident sau un incendiu!

Instalatia electrica: Materiale
Materialele folosite pentru implementarea unei noi instalatii electrice pentru casa ta trebuie sa corespunda din punct de vedere tehnic atat cerintelor proiectantului (proiectantul are si rolul de a stabili care sunt materialele care urmeaza a fi folosite ori sa specifice clar in ce categorie sau clasa trebuie sa se incadreze materialele care vor fi utilizate), iar cel care fac efectiv instalatia electrica sunt obligati sa respecte proiectul si sa foloseasca exact materialele specificate, inclusiv sa aibe certificatele de calitate si conformitate. Cele mai noi materiale intrate pe piata sunt, de regula, si cele mai bune, deoarece au fost testate si aprobate conform ultimelor standarde de calitate.

Instalatia electrica: Etapele executarii
Etapele executarii unei noi instalatii electrice sunt: relizarea proiectului instalatiei electrice, cumpararea materialelor, executarea traseelor conform datelor din proiect, conectarea tuturor prizelor,  conectarea intrerupatoarelor si a aparatelor, proba la rece, proba la cald cu toti consumatorii in functiune, repararea defectelor aparute si punerea efectiva in functiune a instalatiei. Pe piata exista doua metode clasice pentru constructia instalatiilor electrice: instalatiile electrice ingropate sub tencuiala si instalatiile electrice aplicate pe tencuiala in asa numitul "sistem bagheta". Ambele metode functioneaza si se folosesc la fel, dupa acelasi principi, insa instalatiile electrice tip bagheta sunt mai usor de pus si iti permit modificarea traseelor de cablu, chiar si prelungiri ale instalatiei electrice dupa ce lucrarea este practiv terminata. Insatalatia electrica de tip bagheta este si mult mai usor de intretinut. Singurul ei inconvenient este ca traseele cablurilor se vad pe pereti.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Casa si Gradina

De ce sticla securizata este atat de apreciata?

Pentru cei care inca se mai intreaba de ce ar t...

Celebs & Style

A murit Mircea Albulescu

Mircea Albulescu a murit astăzi, 8 Aprilie...

Personalitati

Ryan Reynolds

Pe numele sau complet, Ryan Reynolds Rodney, Ry...

Personalitati

Maria Corazon Aquino

Maria Corazon Aquino s-a nascuta la 25 ianuar...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara