Va aflati in:

Articole / Casa si Gradina

Unde poti aseza canapeaua si fotoliile: idei practice si utile

Publicat: 10.01.2019

Unde poți așeza canapeaua și fotoliile: idei practice și utilePentru spatiul domestic canapeaua si fotoliile nu reprezinta doar niste simple piese de mobilier, mai mult se poate spune ca in jurul lor se realizeaza comuniunea in cadrul familiei si se creaza premizele comunicarii sau relaxarii. Canapeaua si fotoliile definesc locul unde te asezi seara cand ajungi epuizat acasa, locul unde te relaxezi in familie si, nu in ultimul rand, detaliul care face din livingul tau un loc unde te intorci cu drag.

Canapeaua este obligatorie in camera de zi si este piesa de mobilier esentiala din living. Intrebarea este unde si cum asezi canapeaua in camera de zi, mai ales daca este insotita si de unul-doua fotolii, in conditiile in care locul pe care il alegi este cel care defineste intreg spatiul din camera de zi. Organizarea eficienta si adecvata a pieselor de mobilier in camera de zi are stransa legatura cu felul în care asezi canapeaua. Un aranjament neechilibrat poate deveni neplacut din punct de vedere vizual, poate perturba fluxul corect al traficului in acea camera sau poate interactiona in mod neplacut cu celelalte piese de mobilier.

De ce trebuie sa tii cont cand aranjezi mobila
Atunci cand aranjezi mobila in living trebuie sa te gandesti mai intai la utilitatea ei si pe locul doi sa plasezi functia sa estetica.
Pastreaza echilibrul camerei amestecand uniform mobila masiva cu piesele usoare si diafane.
Foloseste spatiile goale ca si elemente componente ale schemei de design.
Daca ai asezat canapeaua langa perete nu uita sa lasi cel putin o jumatate de metru intre ea si perete. Putin spatiu este necesar si intre canapea si fotolii, camera va parea mai spatioasa si mai confortabila.
Dupa ce ai aranjat piesele mari de mobilier, umple spatiile goale cu accesorii precum plante in ghivece, vaze, lampadare, tabureti... Accesoriile si decoratiunile sunt foarte importante pentru ca pot fixa mai bine aranjamentul mobilei oferind mai multa caldura si personalitate camerei.

Moduri de aranjare ale mobilei in living
Inainte de a aranja piesele de mobila in living si mai ales piesele de mobila importante, precum o canapea cu fotolii, in jurul carora graviteaza aranjamentul celorlalte, e bine sa iti faci o schita cu posibilele aranjamente, cele dorite si cele impuse de spatiu.
Pentru o schita corecta ar trebui sa ai in vedere:
Latimea si inaltimea fiecarui perete.
Latimea fiecarei usi interioare si a ferestrelor.
Pozitionarea fiecarei usi, ferestre sau element arhitectonic din incapere, semineu, scara...
Latimea, lungimea si inaltimea fiecarei piese de mobilier.
Locul unde sunt amplasate prizele.

Este un pas foarte important care te va scuti de multa munca fizica si frustari care pot aparea ulterior. Astfel vei afla daca variantele de aranjare a mobiliei pe care le-ai ales se vor potrivi cu dimensiunea mobilei, sau cu dimensiunile sau elementele arhitectonice ale camerei.
Asezarea simetrica a mobilei - Este folosita cel mai des in livingurile formale, mai ales pentru cele aranjate in stil clasic. Stilul clasic inseamna in primul rand simetrie in mobilier si decoratiuni. Cand iti decorezi casa in stil clasic, mobila trebuie grupata in aranjamente aproape formale, care invita la conversatie si relaxare. Totul este pozitionat pe axa camerei.
•  Semineul , tabloul de deasupra lui si masuta de cafea formeaza centrul, in timp ce un set de canapele si fotolii pot fi asezate in oglinda fata in fata, de-a dreapta si de-a stanga mesei de cafea. Cele doua canapele fata in fata si cele doua fotolii asezate inclinat vor fi toate simetrice.
Monotonia simetriei poate fi sparta prin asezarea unor piese unice langa sau intre canapea cu fotolii sau o bancuta din lemn langa unul din pereti.

Unde poți așeza canapeaua și fotoliile: idei practice și utile
Asezarea pieselor de mobila fata in fata - Creaza zone de socializare, de conversatie, care sa fie concentrate spre punctelele centrale ale camerei. Aceste puncte pot fi: semineul, televizorul, un tablou mare, sculpturi, alte tipuri de obiecte de arta. Grupeaza mobila astfel incat aceasta sa nu intervina in cursul firesc al traficului din camera, mai bine zis ai grija ca mobila sa nu stea in drum.

Putem aseza doua canapele fata in fata, una de trei locuri si una de doua locuri, in centrul camerei. Semineul este elementul central iar cele doua fotolii asezate putin inclinat vor fi pozitionate in partea opusa celor doua canapele pentru a completa zona de conversatie creata. Sau pentru spatii mai mici, putem aseza cele doua fotolii in locul celei de a doua canapele.

Intre cele doua canapele va exista o masuta de cafea, intre cele doua fotolii un lampadar sau o masuta pe care putem aseza o veioza care sa furnizeze lumina necesara citirii unei carti sau a unei reviste. Un covor mare va ajuta la delimitarea acestei zone de conversatie.

Asezarea mobilei in forma de U – Acest tip de configurare este ideal pentru livingurile mici, pentru livingurile mari pentru definirea zonelor sau pentru livingurile open space ca separator de zone.

Este o varianta potrivita daca aveti un semineu, o biblioteca sau o comoda cu un televizor montat deasupra, sau pur si simplu un televizor mare montat pe perete. Practic canapeaua sta la distanta de perete si asezand o masa in fata ei s-a definit o zona de conversatie, in timp ce prin spatele ei se poate circula. Fotoliile sau o canapea mai mica vor defini celelalte doua laturi. Pentru a masca estetic spatele canapelei putem folosi rafturi, o banchetă, o comoda, un mini bar, un otoman...

Masutele asezate in extremitati intre canapele si fotolii vor ajuta la unirea pieselor, fiind utile atat pentru lumina de accent furnizata de o veioza mica asezata pe ele, cat si pentru relaxare la un pahar de vorba sau pentru depozitare.

Asezarea mobilei pe diagonala – Este ideala pentru aranjarea unui open space, intr-un colt canapeaua si masuta de cafea vor forma o diagonala in relatie cu peretii, in celelalte doua colturi vor fi dispuse la fel doua fotolii, iar in alt colt putem aseza doua scaune / fotolii fata in fata in unghi dar in acelasi plan.

Acesta poate fi un mod de aranjare eficient in zonele unde doua sau trei camere impart acelasi spatiu mare precum un living, o bucatarie si un dinning.

Impartirea pe zone a livingului cu zone separate - Camerele mari, dreptunghiulare pot fi o provocare atunci cand trebuie amenajate si de cele mai multe ori au mai mult de un element central. Intr-o camera mare mobila trebuie asezata la distanta fata de pereti. Cel mai bine este sa imparti camera in mai multe zone de interes, astfel incat sa creezi o incapere multifunctionala si sa grupezi mobila in functie de activitatile care au loc in fiecare zona.

De exemplu poti imparti un living lung si ingust in doua zone de conversatie, fiecare focusandu-se pe cate un element central. Canapeaua si fotoliile formeaza un U si se concentreaza in jurul consolei TV. Cele doua fotolii sunt aranjate pentru conversatie in fata unei masute de cafea, iar un eventual birou in capatul camerei folosit pentru calculator va defini o zona de studiu.

Din punct de vedere feng shui, canapeaua si fotoliile trebuie pozitionate in asa fel incat, atunci cand stam pe ele, sa nu vedem direct usa in fata noastra. De asemenea, nu este bine sa stam cu spatele la o fereastra sau direct langa usa principala, ci, mai degraba, sa avem in spate un perete. Daca avem doua canapele asezate fata in fata, oaspetii care nu se cunosc foarte bine, pot resimti o stare conflictuala. Asa ca ori mutam canapelele intr-o pozitie neutra, ori punem o masa intre ele.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Casa si Gradina

TOP 5 electrocasnice care pot face FERICITA orice femeie

Societatea moderna este una care se bazeaza mul...

Celebs & Style

Marc Anthony are o noua iubita

Marc Anthony are o noua iubita: Modelul Shanno...

Tu faci diferenta!

Iubitul meu este extrem de gelos, ce ma fac?

"Sunt cu iubitul meu de patru luni si el e...

Tu faci diferenta!

O data imi vorbeste, o data ma ignora. Oare ma place?

"Am 16 ani si nu stiu ce sa fac in legatur...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...