Va aflati in:

Articole / Familie

Cine ne educa copilul?

Publicat: 05.03.2013

Educatia la scoala, cine educa copiii, cine ne educa copii, scoala si educatia, educatia din familie, educarea copiilor, despre educatie, cei sapte ani de-acasa, invatamant, bunele maniere, copii educati, copii prost-crescuti


Nu mai stiu de cate ori am tot auzit in ultimii ani diferite persoane aprostrofand prichindei nabadaiosi sau adolescenti prost-crescuti cu expresia "Asta te invata la scoala?!" Mi-am intrebat prietenii si cunoscutii din strainatate cum stau lucrurile la ei si se pare ca "boala" educatiei care, chipurile, ar trebui facuta de scoala este universala": din Statele Unite in Franta, din Canada in Marea Britanie, din Italia pana in Australia, lumea este de parere ca educatia copiilor nu se face de catre parinti, ci de catre scoala! Daca copilul are note proaste, este in totalitate vina profesorilor. Nu este vina parintilor ca nu isi supravegheaza si verifica copilul la teme. Daca copilul injura, tot profesorii sunt de vina, nu parintii care isi dau drumul la gura acasa. Daca copilul se scarpina in nas si dupa aia baga degetul in gura, cine este de vina? Profesorii, bine-nteles, fir-ar mama lor, nu fac nimic cu ai nostri copii! Insa oare asa sa fie? Sincer, am serioase dubii. Si sa va spun de ce...

Educatia la scoala, cine educa copiii, cine ne educa copii, scoala si educatia, educatia din familie, educarea copiilor, despre educatie, cei sapte ani de-acasa, invatamant, bunele maniere, copii educati, copii prost-crescuti
Cine ne educa copilul?
In primul rand, trebuie sa ne amintim ca un copil nu ajunge la scoala direct din maternitate, nu sare in banca cu ghiozdanelul in spate direct din burtica mamei.
Copilul traieste 6 sau 7 ani acasa, cu familia, inainte de a pasi in clasa I.
Acasa trebuie sa fie invatat sa se poarte frumos, sa ii respecte si asculte pe adulti. Acasa copilul trebuie sa invete bunele maniere si cum trebuie sa se comporte in societate. Acasa trebuie sa invete regulile de igiena, cum sa manance frumos, cum sa stea pe scaun, cum sa vorbeasca, cum sa se joace, cum sa respecte un program si asa mai departe...
Cand vor ajunge la scoala, invatatoarea sau invatatorul ii vor mai invata si alte cateva reguli de conduita, insa nu va puteti astepta la prea multe, pentru ca este vorba de o singura persoana care trebuie sa ii initieze pe toti cei mici in principal in tainele cartii, nu intr-ale normelor sociale.
Apoi, copilul va ajunge la gimnaziu, unde fiecare profesor in parte va trebui sa ii invete lucruri care sa le fie folositoare in viata si sa le dezvolte o modalitate de invatare, sa le puna bazele culturii generale.
Intr-o ora de curs de 45-50 de minute in care trebuie verificat nivelul cunostintelor acumulate si predarea de informatii noi, cand sa mai fie timp pentru cadrul didactic sa le tina prelegeri despre cum ar trebui sa se comporte copiii nostri?! Inainte de a arunca pisica in orgada scolii, raspundeti-va singuri la aceasta intrebare.

Educatia la scoala, cine educa copiii, cine ne educa copii, scoala si educatia, educatia din familie, educarea copiilor, despre educatie, cei sapte ani de-acasa, invatamant, bunele maniere, copii educati, copii prost-crescuti
Unde se educa un copil? Educatia nu se primeste la scoala, ci acasa
Este adevarat, in contemporaneitate timpul este scurt si din ce in ce mai pretios pentru fiecare, insa educatia ar trebui sa fie prima pe lista atunci cand ne iubim copilul si vrem sa crestem un adult educat. Este datoria noastra sa ii invatam pe copiii nostri ce este bine si ce este rau, ce este frumos si ce este urat, ce este permis si ce este interzis si sa le explicam diferentele dintre aceste concepte care stau la baza educatiei unui pui de om cu mult inainte ca el sa paseasca pentru prima data in curtea scolii.
Pentru ca indiferent cat de bun va fi copilul tau la invatatura, indiferent ce meserie si functie va avea in viata, daca va fi lipsit de maniere, acest lucru va dauna teribil perceptiei societatii asupra lui.
Asa ca, atunci cand iti vezi copilul cum se stramba, cum raspunde urat unui adult, cum se poarta urat cu alti copii, nu mai interpreta aceste fapte drept "semne de desteptaciune" si nu le trata cu "lasa-l, e copil, ce stie el?" pentru ca lucrurile nu stau deloc asa. Acestea sunt doar dovezile clare ca undeva tu, ca parinte, gresesti si esuezi in sarcina educarii copilului tau. Educatia primita in familie, de la ambii parinti, este piatra de temelie in caracterul pe care il va avea copilul tau. Si nu este doar sarcina mamei, ci si a tatalui, in aceeasi masura. Ambii parinti trebuie sa se implice activ in educarea puiului lor.

Dragi parinti, nu lasati sarcina educarii copiilor vostri scolii, pentru ca responsabilitatea va revine in primul rand voua. Iar voi, cei care sunt nemultumiti de comportamentul copiilor si adolescentilor, intrebati-i daca asa au fost invatati sa se comporte acasa, nu la scoala.
Pentru ca "cei 7 ani de-acasa", dragilor, nu pot fi dobanditi nicaieri in alta parte decat in sanul familiei.
Text: Diana Maria (ma puteti urmari si pe facebook)
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Familie

5 trucuri mici pentru o familie fericita!

Viata nu reprezinta nimic fara caldura unui cam...

Celebs & Style

Top 5 religii in voga la Hollywood

Iisus sau Allah, Buddha sau Shiva? Cine a spus ...

Dieta Montignac

Dieta Monti explicata pe scurt

Kim Catrall (Samantha din Sex and the City) est...

Dieta Montignac

Principii in dieta Montignac

Dieta Montignac este o dieta de slabir...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Sfaturi pentru machiajul de nunta

Nunta este un eveniment unic in viata femeilor. In ziua aceea orice persoana isi doreste sa fie admirata, sa fie fotogenica, sa aiba parte de variantele potrivite de aranjare. Un machiaj in ziua nuntii este unul special, in care mireasa este pusa in valoare.