Va aflati in:

Articole / Familie

Cum sa te descurci cu un partener furios

Publicat: 03.06.2017

Cum sa te descurci cu un partener furios, sot furios, sot violent, ce sa faci cand sotul este furios, cum sa te descurci cu furia sotului, cum sa te comporti can sotul este furios


Ce faci cand partenerul tau se supara si este furios si incepe sa tipe? Te infurii si tu sau te opresti si te retragi? Te predai sau ingheti? In acest articol, ne vom referi la mania comuna pe care o exprimam uneori. Nu ne referim la abuz fizic sau abuz verbal ori psihologic, cum ar fi jignrea, amenintarea, insultele, manipularea sau la un partener care te izoleaza. Cand are loc vreun abuz, trebuie sa pleci. Asta trebuie sa inteleg foarte bine! Dar, daca ai de-a face cu manie obisnuita, de zi cu zi, exista modalitati de a te descurca fara a baga capul in nisip. Iata trei intrebari comune pe care psihoterapeutii de cuplu le aud de la clientii lor si sfaturile pe care le primeste fiecare dintre ei despre cum sa se iubeasca pe ei insisi si pe partenerul lor in situatii dificile.

1. Cum sa te descurci cu un partener furios: stabilirea limitelor
"Uneori toti suntem suparati si furiosi, iar furia are nevoie de compasiune. De exemplu, daca sotul / sotia este suparat sau frustrat, eu ma conformez, deoarece inteleg ca sufera, dar de multe ori simt ca asa isi pierde treptat respectul fata de mine. Cum sa stim cand avem nevoie de curajul de a ne supara, de asemenea, de a avea compasiune sau de a ne expune  punctul de vedere?"
In aceasta situatie cu sotul ei, sotia vede doar cateva optiuni: sa se daruie, sa aiba compasiune si sa-si expuna punctul de vedere sau sa se infurie si ea. Dar, in loc sa aprecieze intelegerea sau compasiunea ei, sotul ei isi pierde respectul fata de ea, deci in mod clar metoda ei nu functioneaza pentru ea, ci impotriva ei. Deci, ce ar trebui sa faca in schimb?
Da, cu totii ne infuriem uneori, dar este foarte important sa intelegem si sa acceptam ca atunci cand suntem suparati, nu lucram cu partea superioara a creierului. In schimb, suntem blocati in partea inferioara, amigdala, sediul mecanismului nostru de lupta sau de aparare. Iar cand suntem in lupta sau in aparare, nu putem auzi sau nu intelegem ce spune cealalta persoana. Sotul nu poate accepta compasiunea cand este suparat. Si, cum un copil isi pierde respectul fata de un parinte pe care il poate manipula, sotul ei isi pierde respectul fata de sotie cand aceasta nu stie cum sa faca fata furiei lui. In acest caz trebuie sa renuntam la incercarea de a controla furia sotului fiind "draguta" si, in schimb, sa ne concentram asupra ingrijirii iubitoare a propriei persoane, ceea ce ar insemna indepartarea imediat ce el se infurie si reintoarcerea cand el este calm.

2. Cum sa te descurci cu un partener furios: asumarea responsabilitatii fata de furia celuilalt este o greseala?
"Cand cineva e suparat pe mine, de ce tac pentru ca ma simt imperfecta sau mi se pare ca nu sunt destul de buna si ma urasc si sunt dezamagita de mine? De ce vreau sa fiu atat de perfecta?"
In acest caz, sotia vrea sa creada ca, fiind perfecta, poate avea controlul asupra celorlalti ca sa nu se supare pe ea si vrea sa creada ca, spunandu-si ca nu este suficient de buna, se va motiva sa vrea sa devina "perfecta". Atata timp cat se pleaca de la aceste premise false, sotia se va abandona mai degraba decat sa se iubeasca atunci cand cineva este suparat pe ea.
Din nou, din iubire de sine ar trebui sa se indeparteze de persoana furioasa in loc sa se judece pe ea insesi.

3. Cum sa te descurci cu un partener furios:  sa ramai prezent in timpul stresului emotional?
"Parintii mei au fost oameni foarte furiosi, nervosi, care se certau tot timpul. Ca adult, am dificultati in a face fata oricui este suparat sau excesiv de agresiv, pentru ca eu in acele momente vreau sa dispar. De obicei, nu pot nici sa vorbesc. Cum ma pot ajuta sa ma linistesc si sa ma descurc in asa o situatie?
Aceasta este o provocare pentru multi dintre noi, aceia care au fost crescuti de o familie furioasa. Unele forme de terapie traumatica ar putea ajuta, dar din nou, cel mai bine este sa pleci de langa furios. Incercarea de a vorbi atunci cand te simti inghetata nu este posibila si chiar daca iti amintesti sa ca trebuie sa te eliberezi, este foarte greu atunci cand te simti traumatizata.
Cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faci in fata maniei unei alte persoane este sa-ti pretuiesti sistemul nervos si sa ai grija de tine. Dupa cum am mentionat mai sus, atunci cand furia devine abuziva in mod obisnuit, este posibil sa fie nevoie sa iei in considerare parasirea relatiei, sau cel putin sa te separi pentru a iesi din domeniul abuzului, astfel incat sa poti determina care este cea mai buna optiune pentru tine.

Raspunderea la furie cu furie, renuntarea la sine, inchiderea si retragerea sunt modalitati de abandonare. Elibereaza-te pentru o scurta perioada de timp pentru a lasa lucrurile sa se calmeze, pentru a-ti mentine inima deschisa si apoi mobilizeaza-te pentru a regasi care este cel mai bun mod de a te iubi pe tine in primul rand - indiferent cum.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Familie

Semne ca sotul tau abuzeaza de tine

Ai sti daca ai fi intr-o relatie abuziva, nu? A...

Familie

11 fraze care pot distruge chiar si cea mai fericita casatorie

Cuvintele pe care le spunem celor dragi cand ne...

Produse

Fotocartea - amintiri pentru viitor

Sa pastrezi amintiri e un lucru greu, fie ca in...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.