Va aflati in:

Articole / Frumusete

Acneea: Simptome si cauze

Publicat: 28.03.2006

acneea apare in special la pubertateSimptomele acneei

Ce mai comuna forma de acnee este acneea vulgaris- acneea comuna. Secretia excesiva de sebum combinata cu celulele moarte eliminate de piele in mod normal blocheaza porii pielii, creand astfel un mediu propice dezvoltarii necontrolate a bacteriei numite "Propinionibacterium acnes". Ca raspuns, pielea se inflameaza producandu-se leziuni vizibile. Fata, pieptul, spatele si umerii sunt afectate in mod special.

Aceste leziuni acneice tipice sunt: comedoanele (cosurile), papulele, pustulele, noduluii si chisturile inflamatorii. Acestea sunt manifestarile tipice ale formelor inflamatorii. Chisturile sebacee, denumite corect chisturi epidermoide apar in asociere cu acneea, dar nu sunt neaparat un simptom care apare la toata lumea. Dupa vindecarea leziunilor acneice uneri apar insa si cicatrici. In afara de cicatricile lasate, efectul acneei este unul psihologic, ca reducerea respectului de sine si chiar depresia. Acneea apare in general in adolescenta, perioada deja caracterizata de un sentiment de insecuritate sociala al individului.

Cauzele aparitiei acneei
De ce unii oameni sunt acneci si de ce altii nu ramane un mister. O combinatie de factori insa par sa fie resposabili de aparitia acneei:

  • Activitatea hormonala (precum ciclul menstrual)
  • Stresul, prin intensificarea procesului de producere de hormoni ale glandelor adrenale
  • Glande sebacee hiperactive
  • Acumularea de celule moarte la nivelul pielii
  • Bacterii in pori, la care corpul devine alergic
  • Iritatii ale pielii si scarpinarea pielii care activeaza inflamarea
  • Folosirea de sterozi anabolizanti
  • Medicamente care au in compozitie halogene (cloride, bromide), litiu, bromide sau androgene
  • Expunerea prelungita si intensa la compusi clorinici, in special la dioxine clorinate, pot induce aparitia unui tip de acnee foarte sever, care necesita extrem de ult timp de vindecare (cloracneea)

Traditional, atentia s-a indreptat catre hormonii responsabili de hiperactivitatea glandelor sebacee ca factor declansator de acnee. In ultimul timp insa se da importanta mai mare ingustarii cananelor foliculare ca factor secundar determinat al aparitiei episoadelor acneice. Acumularile anormale de celule moarte langa foliculi, legaturile celulare anormale (hipercheratinizarea) si retentia de apa in piele care duce la inchiderea porilor) au fost puse pe lista mecanismelor implicate in producerea acneei. O serie de hormoni au fost pusi in relatie cu acneea, cum sunt testosteronul, dihidrotestosteronul si dehidroepiandrosteronul, alaturi de insulina.

Vezi discutie despre acnee si tratamentul acesteia pe forum. 

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
Marina - 13/02/2015

De o saptamana fac si eu o cura pentru a scapa de cosuri. Nu ma astept la rezultate spectaculoase, dar macar o imbunatatire sa se vada dupa cura.

Frumusete

Ingrediente naturale care te ajuta in regenerarea parului

In ziua de azi tot mai multe persoane se lovesc...

Celebs & Style

Marion Cotillard este o mamica fericita

Marion Cotillard, frumoasa actrita frantuzoaic...

Animale de companie

Alegerea si cumpararea pestilor pentru acvariu

Pentru cei mai multi dintre cei care detin un a...

Animale de companie

De ce salvarea unui caine inseamna salvarea sanatatii tale

De la creara unei legaturi de neinchipuit cu pr...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.