Acneea: Tratamente
Publicat: 29.03.2006
Exista numeroase produse pe piata pentru tratarea acneei, insa multe dintre ele nu si-au dovedit inca stiintific efectul.
Totusi, o combinatie de tratamente poate reduce vizibil intinderea si severitatea acneei in foarte multe cazuri. Aceste tratamente care sunt cu adevarat eficiente au si un mare potential de producere de efecte secundare si au nevoie de monitorizare, deci trebuie abordate cu multa grija.
Este intotdeauna recomandat sa iti consulti medicul despre produsele antiacneice pe care doresti sa le folosesti si despre impactul pe care acestea le-ar putea avea in cazul tau, mai ales atunci cand vrei sa folosesti o combinatie de tratamente antiacneice.
Partea buna este ca exista tratamente care si-au dovedit eficacitatea in tratarea acneei.
Tratament prin exfoliere mecanica sau chimica
Exfolierea (peelingul) pot fi efectuate fie mecanic, folosind substante abrazive, lichide cu efect de scrub sau poti apela la exfolierea chimica. Agentii chimici cei mai folositi pentru peeling in acnee contin acid salicilic (aspirina) si acid glicolic, substante care favorizeaza descuamarea straturilor superficiale ale pielii prevenind astfel acumularea de celule moarte care in combinatie cu sebumul inchid porii. Aceste substante ajuta si la deschiderea porilor inchisi. Exfolierea nu inseamna distrugerea stratului superficial al pielii ci curatarea epidermei la nivel microscopic. Functie de tipul de exfoliere ales, exista posibilitatea descuamarii (pielea va avea o perioada un aspect scorojit). Tot felul de creme hidratante si unguente cu efecte antiacneice sunt comercializate la scara larga.
Tratamente cu bactericizi locali
Benzoil peroxidul poate fi folosit in acneea de intensitate medie. Deoarece nu produce rezistenta bacteriana, aceasta substanta are si avantajul de a fi un puternic oxidant. Benzoil peroxidul are efecte reale in tratamentul celor mai comune forme de acnee. In mod curent se aplica local pe zonele afectate sub forma de geluri sau de unguente, in a caror compozitie se gaseste in concentratie de pana la 10%. Atentie insa! Poate provoca o uscaciune deosebita a pielii si chiar iritatii. Un mic procent din populatie este sensibil la de benzoil peroxid si aceasta sensibilitate are ca rezultat senzatii de arsura, de prurit (mancarime), descumare sau inflamarea pielii pe locul in care a fost aplicat. Cel mai bine este sa folosesti numai cantitati foarte reduse pentru inceput si de-abia apoi sa maresti dozajul incet-incet, pentru ca pielea sa se poata obisnui. Pentru a evita asemenea neplaceri ar trebui sa cauti un tratament care sa contina benzoil peroxidul intr-un procent in jurul a 2.5%, pentru ca studiile au aratat ca acest dozaj este eficient iar sansele sa se dezvolte o reactie adversa sunt in jur de 10%. Pentru ca nu se stie exact ce anume produce eficienta substantei in lupta contra acneei, se presupune ca eficacitatea sa este datorata usoarei absorbtii in piele si schimbarea metabolismului bacterian prin oxidare.
Tratamente cu antibiotice de uz local
Antibioticele aplicate local, precum eritromicina si clindamicina sau tetraciclina omoara bacteriile instalate in foliculuii astupati. Antibioticele sub forma de unguent aplicate local au rezultate la fel de bune ca tratamentul oral, insa prin aceasta metoda se evita eventualele efecte secundare ale consumului de antibiotice prin ingerare (inghitire) sau interferenta cu alte medicamente (nu afecteaza femeile care folosesc tablete contraceptive, insa pot fi dificil de folosit daca acneea este intinsa pe zone mari ale pielii (spate, brate). Tetraciclina este un antibiotic foarte des folosit in lupta contra aneei.
Tratamente cu antibioticele in cu uz intern
Antibioticele orale (eritromicina, tetraciclinele) sunt folosite in mod frecvent in tratarea acneei. Oxitetraciclina este mai bine absorbita de piele, rezultate bune dau si doxicilina, minocilina sau limecilina luate in doze zilnice. Totusi, reducerea bacteriilor nu va reduce insa si secretia de sebum si comportamentul celular anormal, cauzele de baza ale acneei. Acneea reapare in general foarte repede dupa incetarea tratamentului cu antibiotice (dupa cateva zile in cazul aplicarilor locale de unguente si dupa cateva saptamani de la terminarea tratamentului oral).
Tratamente hormonale
La femei rezultate bune in tratarea acneei dau tratamentele hormonale. Combinatiile de estrogen si progesteron din pilulele contraceptive au un oarecare efect, dar studiile au aratat ca antitestosteronul ciptoteron in combinatie cu un estrogen din anumite anticonceptionale par sa fie mult mai eficiente in reducerea nivelului hormonilor masculini.
Tratamente cu retinoizi de uz extern
Normalizand ciclul de viata ale celulelor foliculare, in tratarea acneei se foloseste un grup de medicamente numit retinoizi locali, precum tretinoinul (Retin-A), adapalenul (Differin) si tazarotenul (Tazorac). La fel ca isotretinoinul, acestea sunt inrudite cu vitamina A, numai ca acest grup de substante se administreaza local si in general au efecte destul de bune. Totusi, ele pot provoca serioase iritatii ale pielii. Retinoizii par a infuenta producerea si moartea celulelor pe linie foliculara. Acest fapt influenteaza hipercheratinizarea celulelor care creeaza blocaje (hipercheratinizarea duce la un aspect cornos total inestetic al pielii). Retinolul, o forma a vitaminei A are efecte similare si este folost pe scara larga la producerea de creme hidratante si lotiuni antiacneice. Retinoizii pentru uz local extern sunt folositi de peste 30 de ani in tratarea acneei, insa nu se elibereaza decat pe baza de prescriptie medicala.
Tratamente cu retinoizi de uz intern
Retinozii de uz extern reduc secretia de sebum a glandelor sebacee. Aceasta reducere este efectul unei doze zilnice de vitamina A prin derivate ca isotretinoinul (Accutane, Sotret) pe perioade icu durata intre 4 si 6 luni. Se crede ca isotretinoinul actioneaza in principal prin reducerea secretiilor uleioase ale glandelor, insa alte studii au aratat ca afecteaza si alti factori aflati in relatie cu acneea. Isotretinoinul s-a dovedit a fi foarte eficient in tratarea acneei severe si a dat rezultate de imbunatatire a starii ori chiar de disparietie a acneei la mai mult de 80% dintre pacienti. Medicamentul are un efect mult prelungit fata de tratamentele antibacteriene si de multe ori vindeca acneea pentru totdeauna. Tratamentul necesita o atenta si constanta supraveghere medicala a unui dermatolog pentru ca medicamentul are si efecte secundare, care pot fi severe in anumite cazuri. La un procentaj de aproximativ 25% dintre pacienti, acneea poate recidiva dupa incheierea tratamentului. In aceste cazuri un alt tratament sustinut pentru 4-6 luni poate fi indicat pentru obtinerea rezultatelor dorite. Adesea se recomanda o perioada de pauza intre perioadele de tratament de cateva luni, deoarece conditia poate fi imbunatatita la cateva luni distanta de la terminarea tratamentului si in acest fel se da si corpului o sansa de recuperare. Ocazional se prescrie si a treia sau chiar a patra cura de isotretinoin, dar deseori fara rezultate vizibile. Cele mai des intalnite efecte adverse sunt sangerari ale nasului, uscarea pielii si a muscoasei nazale. Exista studii care confirma faptul ca folosirea isotretinoinului poate afecta ficatul. Din acest motiv este recomandat de specilalisti ca pacientilor sa li se erecolteze probe de sange inainte, in timpul si la incheierea tratamentului. In unele cazuri tratamentul se intrerupe datorita schimbarii valorilor nivelului de substante chimice din sange, substante care ar putea produce afectiuni hepatice. Alti cercetarori afirma ca raporturile de cazuri cu pacienti care au suferit imbolnaviri ale ficatului din cauza isotretinoinului nu sunt elocvente si unii dermatologi nici nu mai fac teste de sange considerandu-le o rutina fara sens. Trigliceridele sanguine trebuie de asemenea monitorizate. Se vehiculeaza ideea ca isotretinoinul poate cauza depresie, desi nu exista dovezi certe in literatura medicala de specialitate. Medicamentul poate fi o cauza a defectelor de nastere, de aceea nu se recomanda femeilor gravide iar persoanelor aflate sub tratament li se recomanda abstinenta sau folosirea de metode contraceptive.
Fototerapie
Se stie ca lumina solara are rezultate in tratarea acneei pe termen scurt. Totusi, studiile au aratat ca pe termen lung soarele inrautateste acneea, datorita razelor UV. Studii recente arata insa ca un anumit tip de lumina da rezultate de succes in tratament: lumina albastra fluorescenta si laserul. Utilizarea de doua ori pe saptamana duce la reducerea numarului leziunilor acneice cu aproape 64%, insa este mai putin eficace daca tratamentul este zilnic. Tratamentul merge si mai bine daca se foloseste lumina rosie vizibila, curatarea producandu-se mai bine decit in cazul benzoil peroxidului. Fototerapia nu are efecte negative. Totusi, datorita costurilor mari ale echipamentelor necesare sedintele de fototerapie sunt scumpe si tratamentul este potrivit numai pentru acneea de intensitate medie.
Rezultate bune dau sedintele IPL , denumite tratamente cu lumina albastra. Totusi, nu va asteptati ca acneea sa se vunbdece; sedintele IPL amelioreaza doar starea tenului acneic, nu o vindeca definitiv.
Tratamente pentru acnee mai putin raspandite
· Acid azelaic (Azelex, Finevin, Skinoren) este potrivit pentru acneea medie comedonala.
· Zinc. Zincul gluconat administrat oral da rezultate bune in acneea inflamatorie, desi este mai putin eficient decat tetraciclinele.
· Tratamentul cu insulina pare sa dea rezultate, insa nu s-au efecutat studii amanuntite.
· Crom. Suplimentele de crom par sa functioneze. Totusi, nu s-au facut studii concludente.
Tratamente de viitor: Laserul
Chirurgia cu laser e folosita de ceva timp pentru reducerea cicatricilor lasate de acnee, insa studiile sunt departe de a fi incheiate in ceea ce priveste prevenirea aparitiei acesteia. Laserul are insa si alte efecte: arde sacul folicular din care creste firul de par, arde glandele sebacee, induce formarea oxigenului care omoara bacteriile. De vreme ce laserul si sursele de lumina pulsatorie produc leziuni cutanate, exista temeri potrivit caroara laserul poate duce la formarea de pete inchise la culoare sau la uscarea pielii pe termen lung. Studiile asupra posibilitatii tratarii acneei cu laserul continua.
Tratamente recomandate in functie de tipul de acnee
· Acnee comedonala (non-inflamatorie): tratament local cu aci azelaic, acid salicilic (aspirina), retinoizi locali, peroxid penzoil.
· Acnee medie papulo-pustulara (inflamatorie): retinoizi locali, sau peroxid benzoil, antibiotice locale (ca eritromicina).
· Acnee inflamatorie moderata: retinoizi locali, sau peroxid benzoil, combinat cu antibiotice locale (ca tetraciclina). Isotretinoinul poate fi o optiune.
· Acnee severa inflamatorie, acneea nodulara, acnee rezistenta la tratamentele de mai sus: isotretinoin sau pilule contraceptive cu ciproteron.
Nota: articolul are rol pur informativ, tratamentele se aplica numai sub stricta supraveghere a unui medic dermatolog specialist.
Vezi discutie despre acnee pe forum
Sursa: eLady.ro - Portal pentru femei

Comentarii postate (2)
ALEXia - 21/05/2014
CURATAREA TEMEINICA CU BB CLEANCER GEL ,UTILIZAREA BB CREMELOR CU INGREDIENTE NATURALE IN SPECIAL CELE ASIATICE SUNT EXCELENTE SIN79 HOT PINK
Mirela - 30/12/2014
buna, am avut si eu aceeasi problema cu acneea, am mers la foarte multi dermatologi, am luat foarte multe pastile, creme....etc, dar fara nici un rezultat. Dupa vreo 3 ani de chin un doctor dermatolog mi-a recomandat produsele naturale din ulei 100% pur din arbore ceai de la THursday Plantation. Le-am folosit asa cum mi-a zis medicul zilnic, si anume o spuma naturala de spalat pe fata, o lotiune tonica, o crema hidratanta si un gel medicinal anti-acnee si dupa ceva timp chiar am vazut rezultatele fara sa tin regim, fara alte creme sau pastile, nu mai am nimic acum, si nu mi-au mai aparut, poate merge si la voi, bafta
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Frumusete

Tot ceea ce trebuie sa stii inainte sa folosesti oja semipermanenta!
Gelul UV si rasina acrilica au fost o buna peri...
Frumusete

Cum sa aplici produsele de machiaj in ordinea corecta
Exista o anumita ordine cand vine vorba de apli...
Cele mai citite
Celebs & Style

Emma Stone si Benedict Cumberbatch intr-un nou film horror
Amatorii filmelor horror vor fi fericiti. Guill...
Articole importante
In forum despre Frumusete
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails