Va aflati in:

Articole / Mirese si Nunti

Luna de miere

Publicat: 29.08.2006

idei destinatii luna de miereLuna de miere este o calatorie traditionala pe care o fac tinerii casatoriti pentru a sarbatori casatoria.
In ziua de azi luna de miere se sarbatoreste in locuri exotice, caduroase sau mai, bine zis, in locuri considerate speciale si romantice.
Cuplurile, mai nou, incearca sa combine nunta cu luna de miere intr-o singura experienta sau sa o inlocuiasca pe una cu cealalata.

Luna de miere in istorie
Se pare ca prima mentionare a expresiei „luna de miere” dateaza din secolul al XVI-lea. „Prima luna dupa casatorie, cand totul se rezuma la placere si tandrete”, asa descria Samuel Johnson luna de miere. Aceasta luna nu are nici o legatura cu o luna obisnuita, dar comparand afectiunea mutuala a tinerilor casatoriti cu schimbarea lunii, putem spune ca luna celor doi incepe sa creasca. In ziua de azi luna de miere este o vacanta pe care cei doi si-o petrec impreuna inainte de a se muta intr-o casa noua. Unul dintre cele mai vechi citate din Dictionarul englez Oxford indica faptul ca, in timp ce azi are un inteles pozitiv, aceasta expresie era de fapt o expresie diabolica a faptului ca dragostea va incepe sa descreasca precum fazele lunii dupa aceasta perioada.
Aceasta este prima referinta literara la luna de miere si a fost facuta in 1552 de catre Richard Huloet: „Luna de miere este un termen care este strans legat de a fi proaspat casatorit”. Incepand cu secolul 16 luna de miere s-a transformat intr-un eveniment foarte romantic pentru cuplu. Mai tarziu, in era victoriana, luna de miere a devenit o parte din ceremonia nuntii. Luna de miere era platita de familia mirelui si de catre acesta. In aceasta perioada, mirele si mireasa erau despartiti pe toata durata logodnei si luna de miere era perioada in care cei doi incepeau sa se cunoasca.

Prima data cand s-a "calatorit" in luna de miere a fost in perioada Evul Mediu, in care mirele isi fura mireasa si se ascundeau timp de o luna. Familia si prietenii miresei o cautau pe aceasta pentru a o aduce acasa. Singura modalitate in care mireasa nu se mai intorcea acasa era ca ea sa ramana insarcinata pana in momentul in cara familia sa o va gasi. Luna de miere de pe vremea aceea nu era o vacanta placuta asa cum este acum.

Luna de miere in timpurile de astazi

Astazi, traditia unei luni de miere pentru un cuplu nu mai seamana deloc cu ceea ce se petrecea inainte. Cuvantul luna de miere isi are radacinile in cuvantul "hjunottsmanathr" ce provine dintr-o limba ce se vorbea in zona Scandinavia si care insemna ceva fericit, binecuvantat. Istoria Europei de nord descrie rapirea miresei din satul sau natal. Era necesar ca viitorul sot sa isi rapeasca mireasa si sa o ascunda undeva pentru o perioada lunga de timp. Prietenii lui aveau grija ca cei doi sa nu fie gasiti de nimeni nespunand celor din jur locul in care se afla viitorii soti. In momentul in care familia miresei renunta la cautari mireasa si mirele se putea intoarce acasa. Se pare ca aceasta explicatie folclorica sta la baza lunii de miere de astazi. Luna de miere inseamna de fapt retragerea celor doi departe de cei cunoscuti, intr-un loc in care sa fie numai ei doi.

Cuvantul scandinav folosit pentru luna de miere este derivat dintr-un obicei din Europa de Nord. Conform acestui obicei, tinerii casatoriti, in timpul primei lor luni de casatorie, trebuiau sa bea cate un pahar de vin dulce ca mierea, vin ce se numea mied. Acest obicei si cel cu rapirea miresei dateaza din timpul lui Atila, regele hunilor, adica din anii 433-453 inaintea erei noastre. Singura indoiala pe care o mai avem este originea cuvantului luna din "luna de miere".

Acest lucru ne este lamurit tot de catre folclor. S-a ajuns la concluzia ca acest cuvant provine dintr-o deductie cinica. Pentru oamenii din Europa de Nord termenul se referea la ciclul lunar si combinatia acestuia cu mierea care sugera faptul ca nu toate lunile din viata de sot sau de sotie vor fi la fel de dulci ca prima. Autorii britanici din secolele 16 si 17 s-au folosit de interpretarea nordica a cuvantului si au adus alte intelesuri pentru el. Cel mai folosit este acela ca luna de miere este luna in care dragostea celor doi sporeste.

In mod sigur este o foarte mare diferenta intre ceea ce numim noi acum luna de miere si intre ceea ce inseamna aceasta expresie cu foarte mult timp in urma. Si cum este normal, versiunea moderna este cea care ne place cel mai mult.


Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Mirese si Nunti

Da culoare nuntii tale cu ajutorul artificiilor!

Nu exista femeie care sa nu se fi gandit macar ...

Mirese si Nunti

Machiaj de mireasa 2019 - recomandari de la make-up artisti

Inceputul anului este, de regula, perioada in c...

Celebs & Style

George Motoi a incetat din viata

George Motoi, un alt mare actor al Romaniei, a ...

Bebelusi si Copii

Cum se ingrijeste pielea copiilor

Copiii au o piele fina, fara riduri, supla, net...

Bebelusi si Copii

Care este cel mai potrivit cadou pentru copilul tau?

Suntem pe ultima suta de metri in ceea ce prive...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...