Va aflati in:

Articole / Moda

Istoria colierelor

Publicat: 17.07.2017

istoria colierelor
Un colier este o bijuterie care se poarta suspendata in jurul gatului. Este cel mai frecvent realizata sub forme flexibile, cum ar fi un lant, un sir de margele, perle, pietre pretioase sau alte materiale naturale, sau dintr-o banda mai inflexibila de metal, impodobita cu pietre pretioase, margele sau realizata prin alte tehnici, precum gravura, tehnica filigranului, tehnica repoussé etc.

Lungimea colierelor variaza, in functie de tipul acestora, cum ar fi colierele choker ori cele tip zgarda prinse strans in jurul gatului, colierele sub forma de lant lung cu pandant, numite sautoir, care uneori pot atarna mai jos de talie. Astazi, poti gasi in magazine o multitudine de modele de coliere, precum cele oferite de KleoBijoux.

Semnificatii simbolice
Ca si in cazul altor bijuterii, colierul a avut, din cele mai vechi timpuri, un rol important in decorarea corpului si nu numai. De exemplu, colierele aveau rolul de a transmite celor din jur bogatia celui care le purta, puterea, afilierea, prestigiul, nivelurile de resurse si pricepere, precum si elemente de identitate si pozitie sociala. Durabilitatea bijuteriilor cum ar fi coliere din metal, margele de sticla sau pietre pretioase ofera posibilitatea de a descoperi tehnici specifice de confectionare a bijuteriilor, aspecte culturale, arta si estetica altor culturi si altor perioade de timp indepartate.

Colierele timpurii
Colierul simplu, realizat dintr-un sir de materiale organice, cum ar fi cochilii, dinti sau margele din os, este una dintre formele de bijuterii adoptate de culturile timpurii din intreaga lume. Un material mai pretios folosit pentru realizarea de colierele timpurii, adesea sub forma de margele, a fost coralul rosu mediteranean. Un astfel de colier a fost descoperit intr-un mormant datand din Neolitic, in Alpi (circa 4200-3400 i.Hr). Alte tipuri de coliere preistorice includ torque-ul, un colier antic celtic, realizat din metal rasucit, si lunula, un colier cu o piesa plata in forma de semiluna descoperite in Irlanda si Scotia. Acestea datau din Epoca de Bronz (circa 1800-1500 i.Hr).

istoria colierelor de dama
Stil si tendinte

Colierele au fost realizate in diverse modele pentru a afisa anumite caracteristici decorative specifice diferitelor perioade si regiuni geografice. O revolutie din punct de vedere stilistic au provocat colierele clasice grecesti si romane sau colierele egiptene tip collar (guler).
In Evul Mediu, bijuteriile au devenit un element integrat in vestimentatie, iar colierele au inlocuit brosele, in perioada gotica si a Renasterii timpurii. Colierele cu pietre pretioase si coliere lungi de aur cu pandantive erau la moda, fiind o dovada a averii si a statutului social, incepand din secolele XIV si XV si pana la inceputul secolului al XVII-lea.
Moda colierelor a fost adoptata in Europa si America, de catre doamnele care purtau rochii elegante. Cu cat decolteul rochiilor era mai mare cu atat colierele erau mai elaborate. Apoi, in secolul XV si pana prin secolul XVII, barbatii purtau coliere peste camasile cu gulere din dantela.

In zilele noastre, colierele sunt purtate de catre femeile de toate varstele, care au posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de bijuterii, cum ar fi coliere ieftine online.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Moda

Cum sa alegi o rochie tricotata potrivita pentru forma corpului tau?

O data cu sosirea anotimpului rece, vine si opo...

Moda

5 piese vestimentare de rezistenta pentru tinute de toamna reusite

Toamna este anotimpul perfect in care sa descop...

Celebs & Style

Wesley Snipes in arest la domiciliu

Wesley Snipes are probleme mari cu fiscul. Des...

Editorial

5 sfaturi ca sa fii mai fericita

Imi place sa spun ca primavara este un motiv in...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara