Va aflati in:

Articole / Relatii & Sex

Dragobetele

Publicat: 01.02.2009

Cand sarbatorim Dragobetele, Ce este Dragobetele, Dragobete, traditii dragobete


Cand sarbatorim Dragobetele? Pe 24 februarie. Pentru multi dintre noi, aceasta zi este lipsita de importanta. Nu acelasi lucru se intampla acum 50 sau 100 de ani. Pentru putini oameni care mai tin minte sau care mai au batrani la sate, 24 februarie este sarbatoarea romaneasca a dragostei sau Dragobetele.

Ce este Dragobetele
Dragobetele este sarbatoarea renasterii naturii si a sentimentelor de dragoste. Din pacate, in epoca in care traim, aceasta sarbatoare si-a pierdut farmecul si a fost data uitarii. Acum, cuplurile de indragostiti sarbatoresc occidentalul Sfantul Valentin, care a pus Dragobetele in umbra. Nu ni se pare corect sa avem sarbatoarea noastra si sa punem una straina in fata ei. Nu mai are importanta pe care o avea acum zeci de ani. Pana la urma, nu este o problema ca am mai preluat o sarbatoare, ci ca nu mai stim sa le pastram pe ale noastre.

De Dragobete se pupa fetele
Daca in trecut Dragobetele era o sarbatoare asteptata de toata lumea, acum ea nu mai are importanta de odinioara. Dragobetele reprezinta sarbatoarea inceputului de primavara, a insotirii intre animale si intre oameni. Se spunea ca de Dragobete se pupa fetele. Oricarui baiat care a pupat o fata sau oricarei fete care a fost pupata in ziua de Dragobete ii va merge bine tot anul. In schimb, cea care nu a fost pupata de Dragobete va fi singura tot anul. In trecut, existau zone in care fetele isi puneau matisori la urechi pentru a fi frumoase pentru alesul inimii.

Dragobetele: renasterea vietii si a sentimentelor

Sfarsitul lunii februarie anunta apropierea primaverii si inceputul unui nou ciclu de vegetatie si este marcat de sarbatoarea crestina a Aflarii Capului Sfantului Ioan Botezatorul de pe 24 februarie, consacrata de calendarul popular si sub numele de Dragobete. Sarbatoarea este considerata si „cap de primavara“ sau „inceputul primaverii“. Dragobetele este sarbatoarea care patroneaza infratirea animalelor, a pasarilor, dar si a oamenilor.
Se spunea ca Dragobetele este ziua cand se imperecheaza pasarile si trebuie sa se imperecheze si oamenii, pentru a le merge bine.

Dragobetele, sarbatoare mai putin comerciala
Peste ani, sarbatoarea traditionala a dragostei a fost inlocuita cu una de import.
Totul vine din curiozitatea pentru ce este nou. Este foarte greu de promovat o sarbatoare de genul celei de Dragobete pentru ca tinerii au plecat de la tara, locul unde chiar se intampla ceva pe 24 februarie. Batranii de la sate spun ca nu mai fac nimic de Dragobete pentru ca nu mai sunt decat ei, nu mai sunt tineri carora sa le transmita traditia.
Specialistii considera ca Dragobetele a pierdut din importanta si din cauza ca o sarbatoare precum Sfantul Valentin este mult mai inclinata spre comercial si este mai usor de exploatat.
Sfantul Valentin a fost foarte repede preluat de comercianti. Din pacate, de Dragobete nu prea ai ce vinde. Dragobetele este simplu in manifestare si profund in semnificatie.

Dragobetele, frate bun lui Eros si lui Cupidon
Fiu al Babei Dochia, entitate mitologica asemanatoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferentiaza de Sfantul Valentin din traditia catolica, fiind un barbat chipes, un neastamparat si un navalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un petitor si un nas al animalelor, romanii au transfigurat Dragobetele in protectorul iubirii. O alta traditie spune ca Dragobetele a fost transformat intr-o buruiana, numita Navalnic, de Maica Precista, dupa ce nesabuitul a indraznit sa ii incurce si ei cararile.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...