Medicamentele in sarcina
Publicat: 11.03.2006
Majoritatea femeilor este constienta ca in timpul sarcinii consumul de medicamente trebuie evitat pe cat de mult posibil. Totusi, unele viitoare mamici pot suferi de diferite boli usoare, ca toti ceilalti, asa cum pot suferi de diferite neplaceri cauzate de sarcina, precum constipatia si starile de voma. Cum ar trebui tratate durerile de cap, tusea, racelile? Sunt, oare, medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala periculoase pentru bebelus?
Problema medicamentelor luate de viitoarea mamica rezida in faptul ca substantele pe care acestea le contin trec prin intermediul circulatiei sanguine in placenta si ajung direct la embrion. Acest lucru se datoreaza faptului ca particolele din care sunt alcatuite medicamentele sunt destul de mici pentru a penetra bariera placentara, impreuna cu elementele nutritive necesare dezvoltarii bebelusului. Efectul pe care il are un medicament sau altul asupra bebelusului depinde in toatalitate de medicamentul in sine si de perioada de sarcina in care medicamentul este luat de catre gravida.
Cum afecteaza un medicament dezvoltarea bebelusului?
Trimestrul sarcinii este adesea foarte important. Unele medicamente pot periculoase daca sunt luate in primele trei luni de sarcina, dar luarea acelorasi medicamente in cel de-al doilea ori al treilea trimestru poate fi nepericuloasa pentru bebelus, ori viceversa.
Primul trimestru de sarcina este perioada in care embrionul uman este cel mai vulnerabil. Aceasta vulnerabilitate se datoreaza faptului ca in aceasta perioada incep sa se formeze si sa se dezvolte organele interne ale bebelusului. Medicamentele ingurgitate de mama in aceasta perioada pot avea un potential crescut de afectare a acestei dezvoltari, cu rezultate nefaste: malformatii sau defecte de nastere. Unele medicamente pot duce chiar si la pierderea sarcinii.
In cel de-al doilea trimestru de sarcina, unele medicamente pot interfera in dezvoltarea sistemului nervos al fetusului, ii pot afecta cresterea, ducand la un bebelus sub media normala de greutate. Totusi, expertii spun ca in al doilea trimestru de sarcina, anumite medicamente pot fi luate fara riscuri.
Medicamentele luate in ultimul trimestru al sarcinii pot cauza complicatii precum dificultati de respiratie ale bebelusului dupa nasterea acestuia. Aceste complicatii se datoreaza faptului ca medicamenetele raman in corpul bebelusului si dupa nasterea acestuia si nou-nascutul s-ar putea sa nu reziste substantelor continute in medicament in felul in care corpul matur al mamei rezista.
Medicamentele luate de viitoarea mama pot afecta bebelusul si din alt punct de vedere. Exista medicamente care produc contractii si reduc aportul sanguin catre bebelus. Alte substante pot produce declansarea travaliul prematur, altele ii prelungesc durata in timp ce alte medicamente il pot intarzia.
De aceea este foarte important ca in timpul perioadei de graviditate orice fel de medicament sa fie luat strict sub supraveghere medicala.
Sursa: eLady.ro - Portal pentru femei

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Marion Cotillard este o mamica fericita
Marion Cotillard, frumoasa actrita frantuzoaic...
Articole importante
In forum despre Sarcina
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails