Va aflati in:

Articole / Sarcina

Placenta previa

Publicat: 18.06.2006

placenta previa, cum influenteaza bebelusul, sarcina cu placenta previa, hemoragii in placenta previa, sangerare sarcina, riscurile placenta previa


Placenta previa este o situatie in care placenta – organul care ii ofera fatului substante nutritive prin cordonul ombilical – se implanteaza neobisnuit de jos in uter langa (sau chiar acoperind) cervixul.
Daca placenta acopera complet deschiderea cervicala inseamna ca ea se numeste placenta previa.
Daca acoperirea este partiala, atunci ea se numeste placenta previa partiala.
In ultimul caz, ea se numeste placenta previa marginala – este situata la aproximativ doi centrimetri de cervix, dar nu il acopera.

Care este cauza aparitiei placentei previa?
Placenta previa se instaleaza atunci cand un embrion se implanteaza in partea inferioara a uterului.
Cand placenta creste poate acoperi partial sau total deschiderea cervicala.

Este placenta previa o problema?
Placenta previa descoperita devreme in evolutia unei sarcini nu este inca un semnal de alarma. In cele mai multe cazuri, ea se fixeaza singura, “migrand” de pe cervix. De fapt, ea este fixata de uter si nu se misca. Insa in timp ce uterul creste, placenta se poate departa de cervix. In plus, chiar placenta are o tendinta generala de crestere datorita maririi aportului de sange din partea superioara a uterului.
De fapt, aproximativ 10% dintre femeile diagnosticate cu placenta previa la mijlocul sarcinii inca o mai au cand vine timpul nasterii. Din pacate, o placenta previa totala nu se rezolva de la sine fata de o placenta care sta mai jos (mai la margine).

Si daca problema persista?
Chiar daca ai placenta previa mai tarziu in evolutia sarcinii, ea se poate misca din deschiderea cervicala. Va trebui sa faci niste ecografii cand intri in al treilea trimestru pentru a verifica starea placentei. Daca ai vreo sangerare mergi imediat la un consult! Daca placenta previa persista, va trebui sa fii foarte atenta. Va fi nevoie de ultrasunete facute la intervale mai dese si va trebui sa sporesti atentia fata de sangerare. Doctorul care iti urmareste evolutia sarcinii te va sfatui sa eviti sa ridici lucruri grele si sa renunti la sex pentru tot restul sarcinii.

Sangerarea in placenta previa
Sangerarea din cauza placentei previa poate fi mai abundenta, desi la inceput observi doar niste pete. Acest lucru se intampla din cauza dilatarii cervixului. De obicei, sangerarea este nedureroasa si incepe fara simptome. In functie de severitate va trebui sa nasti imediat sau sa fii supusa unui transfer de sange. Daca incepi sa sangerezi si sa ai contractii va trebui sa te internezi in spital.
Sanatatea ta si a bebelusului pot fi in pericol daca sangele pierdut este in cantitate mare; daca sarcina este avansata, este posibil sa trebuiasca sa nasti imediat. Daca sangerarea se opreste si totul este in regula, vei fi externata. In cazul reaparitiei sangerarii nu trebuie sa mai stai pe ganduri si sa mergi din nou la spital.

Nasterea cu placenta previa
Daca inca ai placenta previa atunci cand esti gata sa nasti va fi nevoie de o sectionare de tip c. din pacate, prezenta placentei previa poate aduce complicatii. De exemplu, este posibil sa sangerezi mult in timpul si dupa nastere. Indata ce bebelusul s-a nascut, placenta va fi eliminata si ti se vor administra medicamente care vor face uterul sa se contracte. In acest mod se va opri sangerarea locului in care placenta fusese fixata.
Din pacate, femeile care au placenta previa este posibil sa aiba si placenta acreta, situatie in care placenta este fixata prea adanc si nu se desprinde usor la nastere. Desi cazul apare la una din 2500 de nasteri, sansele de a avea aceasta problema sunt de 10% daca ai placenta previa si atunci cand trebuie sa nasti. Urmarea? O sangerare severa, o transfuzie de sange si o hisectomie pot opri sangerarea.

Care sunt riscurile aparitiei placentei previa?
pentru majoritatea femeilor nu exista semne de ingrijorare, dar daca unul dintre urmatoarii factori de risc ti se potrivesc, sansele sunt marite.
- ai mai avut o placenta previa intr-o sarcina anterioara;
- ai mai avut operatii de cezariana;
- ai o sarcina multipla;
- ai suferit o operatie uterina;
- fumezi;
- folosesti droguri.
Daca observi o sangerare sau ai dureri in abdomen, suna-ti doctorul imediat!

Nota: Informatiile din acest articol au rol informativ si nu se substituie consultarii unui medic.

Nota (3 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sarcina

7 "secrete" despre perioada post-natala

Esti insarcinata si foarte fericita, esti centr...

Sarcina

Nasterea prematura

Una dintre temerile cele mai mari ale femeilor ...

Celebs & Style

Gwyneth Paltrow e o persoana plina de haz

Cunoscuta actrita Gwyneth Paltrow este poate p...

Dieta Montignac

Fructele in dieta Montignac

Fructele sunt surse sanatoase de vitamine si fi...

Dieta Montignac

Mancaruri de post Montignac

In perioadele de post, sa tii dieta Montignac p...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara