Va aflati in:

Articole / Sarcina

Sunt viitoare mamica. Ce trebuie sa mananc?

Publicat: 19.10.2015

Sunt viitoare mamica. Ce trebuie sa mananc?
Esti pe cale sa devii mamica. Ce bucurie mai mare ai putea simti?! Cu toate astea, cand te uiti in oglinda te apuca depresia si mai ca iti vine sa nu pui nimic in gura in speranta ca nu vei acumula kilograme pe perioada sarcinii pentru ca stii ca nu vor disparea ca prin minune.  Nu dispera!

Ce sa mananci daca astepti sa devii mamica
Grija pentru kilogramele in plus trebuie sa fie in mintea ta inca de cand ai aflat ca esti gravida. Si asta pentru ca exista un numar maxim de kilograme pe care ai voie sa le iei in timpul sarcinii: 12-15 kg. Peste aceasta valoare, kilogramele in plus vor afecta nasterea si travaliul, vor fi dificil de "dat jos" dupa nastere, iar ultimele studii realizate arata ca fiecare kilogram in plus inseamna scaderea sperantei medii de supravietuire a mamei cu un an. Dat fiind ca in ultimul trimestru de sarcina - adica lunile 7, 8 si 9 - cresterea in greutate este marcanta, de cel putin 6 kg, in primele doua trimestre este bine sa nu depasesti un kilogram pe luna. Iar daca ne gandim ca primul trimestru este bantuit de greturi matinale si varsaturi, nu ar trebui sa fie foarte dificil de respectat acest lucru.

"Ce sa mananc cand sunt gravida?"
Dieta este individualizata in functie de particularitatile sarcinii. In principiu, alimentatia trebuie sa abunde in proteine si vitamine, necesare unei bune dezvoltari a fatului. Din dieta viitoarei mamici nu trebuie sa lipseasca vitaminele - atat cele naturale - din fructe si legume crude, carne, lactate bine preparate termic -, cat si preparatele vitaminice speciale pentru sarcina, care aduc cantitatile necesare din fiecare vitamina si mineral, inclusiv acidul folic, care previne aparitia malformatiilor de tub neural. Singura vitamina care se poate acumula in organism, producand malformatii la fat, este vitamina A; de aceea trebuie folosite in timpul sarcinii numai acele preparate vitaminice speciale pentru sarcina si alaptare!

Daca esti o gravida care are tendinta de a "pune" mai mult decat e necesar, iti amintesc ca exista cateva idei preconcepute legate de sarcina ce se cer demitizate.

In primul rand, nu trebuie sa mananci pentru doi, ci trebuie sa mananci mai consistent decat de obicei. Astfel, in fiecare zi este bine sa manaci fie un ou fiert tare, 200grarne pui sau vita fiarta sau fripta, 1 l de lapte, cat mai putina paine - 6-9 feliute de paine pe zi - si dulciuri concentrate, fructe si legume la discretie, de preferat crude - sunt indicate curele de struguri, de pere pergamute pentru cele care au probleme cu constipatia. De altfel, pentru constipatie - care apare in mod normal in sarcina - sunt utile taratele de grau, luate cu suc de fructe sau iaurt, o lingura dimineata pe stomacul gol, painea de graham, legumele cu multa celuloza - castravetii, varza, tecile de fasole verde, mazarea.

O alta idee preconceputa este legata de "pofte" . Ele nu sunt motivate de nici un rationament medical, iar nesatisfacerea unei pofte nu are rezultate dramatice asupra sarcinii. Asta ramane insa intre noi, pentru ca e tare bine sa te simti un pic rasfatata, macar pentru 9 luni!

Daca varsaturile iti creeaza probleme, incearca sa mananci putin si des, fara aport de lichide in timpul mesei. Mananca cu cel putin doua ore inainte de culcare si nu te intinde in pat cel putin 30 de minute dupa masa. Cum tu iti cunosti cel mai bine organismul, alege alimentele pe care stii ca le suporti si fereste-te de cele care iti fac rau. De asemenea, nu te mira daca nu mai suporti parfumurile care inainte iti placeau sau alimentele cu mirosuri agresive! Din cauza cantitatii crescute de hormoni estrogeni din timpul sarcinii, creste sensibilitatea olfactiva.

O problema care apare de obicei in timpul ultimului trimestru de sarcina este pirozisul - arsurile pe gat ce apar dupa masa sau in timpul noptii, chiar daca inainte de sarcina n-ai avut astfel de probleme. Acestea apar din cauza presiunii pe care uterul gravid o exercita asupra intregului abdomen si, implicit, si asupra stomacului. Pentru a le combate trebuie sa eviti alimentele care cresc secretia de suc gastric, cum sunt carnea tocata, varza calita, dulciurile concentrate, cafeaua, bauturile carbogazoase, ca sa nu mai pomenim de fumat si alcool, care oricum sunt contraindicate!

O parte din kilogramele in plus din sarcina se datoreaza acumularii de lichide. Asta nu inseamna sa nu mai bei lichide, ci doar sa mananci cat mai putin sarat, deoarece sarea retine apa in organism. Aceasta restrictie este cu atat mai importanta cu cat ai valori ale tensiunii arteriale crescute sau ti se umfla picioarele seara - adica ai edeme ale gambelor - care nu cedeaza dupa o noapte de repaus. Cresterea rapida in greutate 1-2 kg in 2-3 zile se datoreaza tot acumularii de lichid si necesita prezentarea la medic.
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sarcina

Bagajul pentru maternitate

Ai ajuns si aici. Burtica e mare, bebe e nerabd...

Sarcina

Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina (numite si sarcina ecto...

Celebs & Style

Jane Fonda nu se teme de moarte

Dupa ce a trecut printr-o perioada foarte grea...

Dieta Montignac

Dieta Montignac pe scurt

Michel Montignac a dezvoltat planul pentru die...

Dieta Montignac

Principiile de baza in dieta Montignac

Principiul de baza din spatele metodei Monti:Fa...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...