Va aflati in:

Articole / Psihologie

5 obiceiuri ale prostilor pe care oamenii inteligenti nu le au

Publicat: 02.10.2017

prostie, inteligenta, empatie, agresivitate, incapatanare, altruism


Lumea noastra este populata de tot felul de oameni cu nivele foarte diferite de inteligenta. Toti ne consideram a fi inteligenti, desigur, si este foarte greu sa obtinem o evaluare exacta a inteligentei noastre. Pana la urma, gandurile noastre par sa fie mereu inteligente cand le avem in cap, nu-i asa?!
Inteligenta este foarte importanta. Mai ales intr-un context profesional, o minte inteligenta si agila poate fi cel mai bun avantaj. Dar oamenii care sunt mai putin inteligenti au adesea obiceiuri care ii fac sa si arate ca sunt prosti, iar prostia poate fi catastrofala in anumite circumstante.
Mai jos ai cele cinci diferente fundamentale dintre oamenii inteligenti si cei prosti. Apropos de oameni inteligenti, aici gasesti o lista cu carti premiate cu Nobel, pe care merita sa le citesti.

1. Oamenii prosti ii invinovatesc pe altii pentru propriile lor greseli
Sare in ochi, este neprofesional si ceva ce o persoana inteligenta nu o va face niciodata. Daca incercati in mod constant sa aruncati vina pe altii, demonstrati tuturor ca nu sunteti tocmai cea mai inteligenta persoana.
Oamenilor prosti nu le place sa-si asume responsabilitatea pentru greselile lor.
Un studiu neurologic realizat de Jason S. Moser de la Universitatea de Stat din Michigan a aratat ca creierul oamenilor inteligenti reactioneaza altfel la greseli fata de cel al prostilor.

2. Oamenii stupizi trebuie sa aiba intotdeauna dreptate
Intr-o situatie de conflict, oamenii inteligenti tind mai usor sa empatizeze cu cealalta persoana si incearca sa ii inteleaga argumentele. De asemenea, ei pot integra aceste argumente in propriul lor lant de gandire si sa-si reconsidere opiniile.
Un semn sigur al inteligentei este abilitatea de a privi si de a intelege lucrurile dintr-un punct de vedere diferit, iar oamenii inteligenti sunt deschisi fata de noi informatii.
Oamenii prosti, pe de alta parte, vor continua sa se certe chiar cand  nu sunt provocati si nu se vor abate de la pozitia lor, indiferent de argumentele valabile si logice aduse impotriva lor. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca vor ignora faptul ca cealalta persoana se intampla sa fie mai inteligenta si mai competenta.
Aceasta supraestimare se numeste efectul Dunning-Kruger. Este partinirea cognitiva care face ca oamenii mai putin competenti sa isi supraestimeze abilitatile, subestimand competenta celorlalti.
Termenul a fost inventat in 1999 in publicatia lui David Dunning si Justin Kruger. Psihologii au observat in studiile anterioare ca, in domenii cum ar fi intelegerea citirii, sahul sau conducerea unei masini, prostia duce la incredere mai des decat cunoasterea. Persoanele mai putin competente nu isi supraestimeaza propriile abilitati, de asemenea, nu recunosc atunci cand abilitatile altcuiva sunt superioare. Desigur, acest lucru nu inseamna ca oamenii inteligenti cred ca toti ceilalti au dreptate. Dar ei asculta cu atentie si iau in considerare toate argumentele inainte de a trage o concluzie.

3. Oamenii stupizi reactioneaza la conflicte cu furie si agresiune
Evident, chiar si cei mai inteligenti oameni se pot supara din cand in cand. Dar pentru oamenii mai putin inteligenti, aceasta este reactia imediata atunci cand lucrurile nu merg cum vor ei. Cand simt ca nu au control asupra unei situatii dupa cum ar dori, au tendinta de a avea accese de furie si un comportament agresiv pentru a-si asigura pozitia.
Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au efectuat un studiu privind 600 de participanti cu parintii si copiii lor, pe durata a 22 de ani. Ei au gasit o corelatie clara intre comportamentul agresiv si un scor IQ mai mic. Inteligenta scazuta face si ca invatarea raspunsurilor agresive sa fie mai probabila la o varsta frageda, iar acest comportament agresiv face ca dezvoltarea intelectuala continua sa fie mai dificila.

4. Oamenii stupizi ignora nevoile si sentimentele celorlalti
Oamenii inteligenti tind sa fie foarte buni in a empatiza cu ceilalti. Acest lucru ii face usor sa inteleaga punctul de vedere al unei alte persoane. Persoanele cu un IQ mai mare sunt mai inclinate sa ofere fara sa astepte nimic in schimb. Dupa cum se dovedeste, o persoana inteligenta tinde sa evalueze nevoile altor oameni si, de asemenea, este mai probabil sa-i ajute. Persoanele cu capacitati cognitive superioare sunt mai in masura sa inteleaga si sa acopere nevoile celorlalti.
Oamenii care sunt mai putin inteligenti isi imagineaza cu greu ca altii ar putea sa gandeasca diferit decat ei si, prin urmare, sa nu fie de acord cu ei. De asemenea, conceptul de a face ceva pentru cineva fara a astepta o favoare in schimb le este strain.
Toata lumea este egoista din cand in cand, este un fapt complet normal si uman. Dar este important sa mentinem echilibrul intre nevoia de a ne urmari propriile interese si nevoia de a lua in considerare sentimentele altor persoane.

5. Oamenii prosti cred ca sunt mai buni decat oricine altcineva
Oamenii inteligenti incearca sa-i motiveze si sa-i ajute pe altii. Ei fac asta pentru ca nu se tem ca asa ar fi umbriti. Ei au un nivel inalt de incredere si sunt suficient de inteligenti pentru a-si evalua cu exactitate propria competenta.
Prostii, pe de alta parte, au tendinta de a le vorbi urat si de a-i jigni pe ceilalti pentru ca asta ii face sa se simta mai bine. Ei cred ca sunt mai presus de oricine altcineva si trag concluzii pripite.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

Mesaje de buna dimineata, pentru un inceput bun al zilei

Un inceput bun al zilei poate dubla increderea ...

Psihologie

Lucruri pe care sa le faci inainte de culcare

Stim cu totii beneficiile pe care le avem daca ...

Horoscop

Horoscop 2015 zodia Pesti

Horoscop 2015 PestiAnul 2015 pentru PestiHorosc...

Horoscop

Horoscop 2015 zodia Gemeni

Horoscop 2015 GemeniAnul 2015 pentru GemeniHoro...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.