Va aflati in:

Articole / Animale de companie

Batai neregulate ale inimii la caini si catei: Aritmie cardiaca canina

Publicat: 13.08.2016

Batai neregulate ale inimii la caini si catei: Aritmie cardiaca canina


Batai neregulate ale inimii la caini si catei: Aritmie cardiaca canina: Definitie
Aritmiile sunt tulburari in ritmul normal al inimii, fie in frecventa (bate prea rapid sau lent), amplitudine (bate prea puternic sau prea slab), regularitate (batai fara un ritm care poate fi definit), sau, cel mai frecvent, in toate cele trei forme de manifestare. Aritmiile reflecta activitatea electrica anormala in muschiul inimii si pot fi cauzate de anomalii congenitale, de factori genetici, de mediu, pot arata prezenta unor infectii, leziuni, pot aparea dupa ingestia de toxine sau  arata prezenta bolilor de inima, pot fi cauzate de predispozitia rasei si de multi alti factori. Unii caini si catei traiesc o viata normala avand neregularitati ale batailor inimii (aritmii) si nu prezinta semne de disconfort, in timp ce altii sunt grav afectati. Cand apar primele semne, ele pot fi subtile si nu par ingrijoratoare. Proprietari observa o oboseala prea rapida a catelului, gafaieli si tuse mai mult decat in ​​mod normal, dificultati de respiratie, chiar atunci cand catelul se afla in stare de repaus. Caini cu aritmii provocate de afectiuni cardiace grave pot lesina sau au disconfort abdominal, probleme grave de respiratie, oboseala extrema, intoleranta la exercitiu fizic si din pacate pot muri subit. Aritmiile la caini si catei pot ramane nedetectate de ani de zile.
Din fericire, daca sunt descoperite, de multe ori ele pot fi bine gestionate cu ajutorul medicamentelor si modificari ale stilului de viata al catelului.

Batai neregulate ale inimii la caini si catei (aritmie cardiaca canina): Cauze
Aritmiile cardiace la caini si catei implica o activitate electrica anormala in muschiul inimii. Acestea pot fi cauzate de anomalii congenitale cardiace, factori genetici, agravati  de factori de mediu, de infectii, de leziuni, de ingestia de toxine si de multi alti factori care stau la baza bolilor de inima, de predispozitia pe care o are rasa din care face parte catelul si de multi alti factori care contribuie intr-un fel sau altul la afectarea inimii catelului. Aritmiile pot aparea la caini de toate varstele si rasele, inclusiv la rasele mixte, la catei comunitari, precum si la masculi si femele deopotriva.

Batai neregulate ale inimii la caini si catei (aritmie cardiaca canina): Prevenire
Deoarece potentialele cauze ale batailor de inima neregulata (aritmii) la caini si catei sunt atat de variate, nu exista nici o modalitate simpla de a le preveni. Un management bun al dietei catelului, exercitii fizice regulate si vizitele anuale la veterinar pentru un control amanuntit sunt necesare pentru a mentine catelul sanatos si fericit cat mai mult timp.

Batai neregulate ale inimii la caini si catei (aritmie cardiaca canina): Optiuni de tratament
Aritmia este o afectiune in care activitatea electrica anormala in inima face ca inima sa bata intr-un fel anormal - fie in frecventa sau in regularitate. In sine, o aritmie cardiaca nu indica in mod obligatoriu prezenta unei boli de inima. Multi caini au aritmii care nu sunt semnificative clinic si nu necesita tratament. Alti catei sufera de episoade aritmice severe, care le pot pune viata in pericol. In cazul in care catelul a fost diagnosticat cu o aritmie, planul de tratament va depinde si de ceea ce cauzeaza aritmia, si de cat de severa este aritmia cardiaca a catelului.

In cazul in care bataile neregulate ale inimii catelului tau (aritmia) sunt produse de o stare anume, cum ar fi dezechilibrele electrolitice, atunci aceasta stare de baza trebuie sa fie abordata pentru a trata aritmia. In multe cazuri, cauza aritmiei este necunoscuta, dar aritmia poate fi controlata (dar, retine, nu "tratata" sau "vindecata"), prin utilizarea de medicamente.

Batai neregulate ale inimii la caini si catei (aritmie cardiaca canina): Tratamentul medicamentos

Unele dintre medicamente utilizate pentru a controla aritmiile cardiace sunt digoxina si atropina, dar mai exista si multe altele asemanatoare.
Digoxina este o substanta care este extrasa din planta "degetel", si este frecvent utilizata pentru tratarea afectiunilor cardiace atat la animale, cat si la oameni.
Atropina este adesea utilizata in situatii de urgenta sau in cazurile in care digoxina, blocantele canalelor de calciu si beta-blocantele nu sunt recomandate pentru utilizare. Blocantele canalelor de calciu (cum ar fi Nifedipina si Verapamilul) blocheaza selectiv afluxul de calciu in muschiul cardiac si, in general, sunt folosite atunci cand o aritmie (bataie neregulata a inimii) trebuie sa fie incetinita. Beta-blocantele actioneaza pentru a reduce ritmul cardiac si contractilitatea muschiului inimii.
Utilizarea de medicamente noi este intotdeauna in curs de cercetare, iar specialistul veterinar este cel mai calificat pentru a evalua starea de sanatate a catelului si pentru a decide cu privire la protocolul de tratament medicamentos care trebuie sa fie urmat.

Batai neregulate ale inimii la caini si catei (aritmie cardiaca canina): Optiuni chirurgicale
Exista mai multe proceduri avansate care sunt acum disponibile pentru cainii si cateii cu boli de inima. Aceste proceduri sunt costisitoare si trebuie sa fie efectuate de catre un specialist. Ele nu sunt ceva la care se apeleaza doar pentru ca un catel are un ritm cardiac neregulat, ci in cazuri foarte, foarte grave. Specialistul in cardiologie veterinara este cel cu care se discuta aceste optiuni posibile, in detaliu.

Primul procedeu, numit ablatia prin cateter distruge practic caile electrice care nu functioneaza corect din jurul inimii, cai electrice „defectate” care pot fi cauza neregularitatilor de ritm cardiac. Aceasta procedura se realizeaza prin introducerea de catetere in vasele principale de sange si deplasarea cateterelor spre inima, folosind un impuls electric pentru a initia o aritmie, iar apoi se distruge tesutul care cauzeaza aritmia.

A doua procedura presupune plasarea unui stimulator cardiac (pacemaker) in apropierea inimii catelului. Ca si la oameni, aceasta procedura este de succes pentru a controla aritmiile severe ale batailor inimii unui catel.

Batai neregulate ale inimii la caini si catei (aritmie cardiaca canina): Note speciale
Este important ca proprietarii de catei sa stie ca, la fel ca murmurul cardiac, aritmiile cardiace canine pot ramane nedetectate de ani de zile, iar multi catei nu arata niciodata semne de disconfort sau de suferinta. Mai mult decat atat, aritmiile cardiace de multe ori pot fi gestionate cu medicamente si modificari in stilul de viata al catelului.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Celebs & Style

Drew Barrymore va reunta la actorie

Drew Barrymore va reunta la actorie pentru o p...

Cariera

White Agency, agentia ta de modeling

White Agency face parte din acea industrie deti...

In forum despre Animale de companie
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa te casatoresti? Iata cum decizi ce bauturi alcoolice sa servesti invitatilor!

Nuntile romanesti presupun intotdeauna mancare multa, dar mai ales bauturi alcoolice care sa dea tonul distractiei si sa mentina atmosfera pana dimineata. Pana aici, totul simplu. In fapt, multe cupluri intampina dificultati in a se decide ce nu trebuie sa lipseasca din bar.