Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Tulburarile in eruptia dentara la bebelusi

Publicat: 09.08.2008

Tulburarile in eruptia dentara la bebelusiTulburarile in eruptia dentara la bebelusi pot fi legate de varsta de eruptie, de pozitia de eruptie si ordinea de eruptie. Cele legate de varsta de eruptie sunt:
- Eruptia prematura: dintele iese inainte de termenul normal, este incomplet format, mobil si cel mai frecvent se pierde.
- Eruptia precoce: dintele erupe pe arcada normal format, dar mai devreme, iar factorii care pot determina aceasta eruptie precoce sunt reprezentati de boli frebile, endocrine si sex. - Eruptia intarziata dintele erupe pe arcada normal format dar mai tarziu, iar factorii incriminati sunt carentele vitaminice, hipotiroidism ,sindroame genetice ca de exemplu sindromul Down diverse obstacole in calea de eruptie a dintelui (cicatrici, fibromatoza gingivala ereditara). Pe langa cauzele generale eruptia intarziata poate avea si cauze locale: cum ar fi absente congenitale (anodontii) cel mai frecvent pentru incisivii laterali superiori sau premolarii 2 superiori si inferiori, inghesuirea dentara, retentia dintelui primar, dinte supranumerar, dilacelarea.

Tulbularile legate de pozitia de eruptie sunt reprezentate de:
- malpozitii, cel mai frecvent afectati fiind afectati caninii superiori (canini ectopici, fiind localizati in palat) si premolarii 2 ;
- transpozitii (inversarea intre doi dintii vecini a locului pe arcada) cel mai frecvent se intalneste intre incisivul lateral si canin , intre canin si premolarul 1;
- heterotropiile cand dintele este prezent la mare distanta de locul normal de eruptie ,aici putem sa includem prezenta suborbitala a caninului sau molarului 3 superior sau molarul 3 inferior detectat la nivelul marginii bazilare a mandibulei , apofiza coronoida ,incizura sigmoida . Tulburarile legate de ordinea de eruptie
- factorii care pot bulversa ordinea normala de eruptie local si general; cei locali vor actiona pe un numar restrans de dinti si cel mai frecvent afecteaza zona frontala ; factorii generali care schimba ordinea de eruptie se intalnesc mai rar si sunt reprezentati de disostozaclidocraniana , sindom Down .

Un articol de Andreea-Iuliana Cojocaru
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
lumiliza - 08/03/2009

eu am o nelamurire. am un baietel de aproape un an (11 luni si 3 sapt).dintisorii au inceput sa-i apara la 8 luni.intai incisivii centrali de jos.si apoi incisivii centrali de sus. dar sus e o problema cred. incisivul central stanga a iesit, dar cel din dreapta si acum se chinuie, abia se vede marginea.ba, a inceput sa-i creasca si incisivul lateral stanga sus si se vede chiar mai bine decat cel central. am tot citit si nu m-am lamurit: trebuie sa apara pereche? are baietelul meu o problema sau nu? si e normal sa dureze asa mult la unii dinti? va raman indatorata daca aveti raspunsuri pentru mine!

Bebelusi si Copii

Jocuri educative ideale pentru copilul tau

Stiai ca joaca este esentiala pentru dezvoltare...

Celebs & Style

Marion Cotillard este o mamica fericita

Marion Cotillard, frumoasa actrita frantuzoaic...

Produse

Vrei un ceas japonez cu mecanism exceptional? Alege Casio!

Casio este cel mai popular brand de ceasuri din...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.