Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Baia bebelusilor

Publicat: 08.07.2006

cum se face baie unui nou-nascut,bebe,bebelus,bebelusi,produse pentru bebe,creme pentru bebelus,gel de baie bebelushPoate ca te-ai intrebat de multe ori cum se face baia unui bebelus. Acum, cand te pregatesti sa fii mamica (sau poate chiar esti si te felicitam!), va trebui sa inveti cum se face toaleta micului pui de om. Iata ce trebuie sa stii!
Pana la varsta de 1 an, bebelusul trebuie imbaiat zilnic, iar apoi cel putin din doua in doua zile. Baia copilului mic se face, ca regula nescrisa, inainte de masa de seara a celui mic, dupa care puiul de om trebuie sa isi faca somnul. Baia il reaxeaza pe cel mic, pofta de mancare ii creste si tot datorita baitei, bebelusul va avea un somn mult mai linistit. Ideal ar fi ca baia sa se faca in fiecare zi, la aceeasi ora, respectandu-se un program prestabilit. Pentru ca bebelusului sa nu ii intre apa in urechiuse si momentul baii sa nu se transforme pentru cel mic intr-unul neplacut, este preferabil ca baita celui mic sa se faca intr-o cadita speciala, cu fundul usor inclinat. Asemenea cadite se gasesc in comert in magazinele de specialitate. De asemeni exista si saltelute gonglabile tocmai bune de pus pe fundul caditei. Acestea vor fi folositoare si dupa ce bebe va fi capabil sa iti tina singur capsorul.
Una dintre cele mai importante regului ale imbaierii unui bebe este ca acesta sa nu ramana nici o secunda lipsit de supravegherea unui adult in timpul cand i se face baie. Baia unui nou-nasacut nu trebuie sa dureze mult, timpul alocat ei fiind de la 5 la 10 minute.
Tot timpul amintiti-va ca puiul este extrem de sensibil la variatiile de temeperatura, la frig si la curent, putandu-se imbolnavi extrem de usor. La inceput, cand inca nu stiti exact cum se precedeaza, cereti mai bine ajutorul unei persoane mao experimentate. O bunica sau matusa iti va arata exact ce ai de facut si il va supreveghea pe cel mic.

Pregatirea pentru baia bebelusului
In camera in care i se face baie bebeusului trebuie sa existe o temperatura de 22-26° C. Incaperea trebuie sa fie foarte bine aerisita si fara curenti de aer. Este preferabil ca temperatura sa fie usor mai ridicata cand bebe este foarte, foarte mic. Daca in camera este curent si temeperatura este prea scazuta, bebelusul poate raci foarte usor.
Apa in care i se face baita bebelusului trebuie sa aibe o temperatura de 36 pana la 38°C. Folositi pentru controlul temperaturii apei un termometru special pentru baie, care va pemite sa verificati temperatura apei in orice moment. Asemenea termometre se gasesc in comert. Mai puteti verifica temperatura apei prin introducerea cotului in apa. In acest caz, trebuie sa aveti o stare de o confort. Daca apelati la aceasta varianta, cereti mai bine ajutorul cuiva experimentat, pentru ca la inceput aveti nevoie de ceva experienta pentru a potrivi apa.
Trebuie sa aveti la indemana un recipient (o cana mai mare sau o galetusa foarte mica). Cu aceasta veti putea turna apa calda pentru clatire fara sa trebuiasca sa va indepartati de cel mic si sa il lasati fara supraveghere, singur, in cadita. Clatirea trebuie facuta "cu simt de raspundere", astfel incat sa nu ramana resturi de sapun pe bebe!
Daca bebelusul scanceste, tipa, isi retrage piciorusele, e semn ca apa este ori prea rece sau e prea fierbinte. Reactia lui bebe este cel mai bun „barometru”, de aceea urmariti-i expresia cu mare atentie.
Sapunul special pentru copii, cremele,gelurile hidratante si antiiritante pe care le folositi pentru cel mic dupa ce il stergeti, trebuie sa va fie la indemana din acelasi motiv.
Atentie marita la tipul produselor folosite: verificati cu mare atentie toate etichetele, termenele de garantie si folositi numai produse de calitate!
Prosopul pe care il folositi pentru bebelus ca sa il infasurati dupa baita trebuie sa fie numai din material natural, bumbac 100%, moale, si destul de mare ca sa il acopere pe bebe pe tot corpul dupa baita. Nu folositi prosoape din material sintetic: nu numai ca nu absorb apa bine, ci chiar pot irita destul de rau pielea sensibila a bebelusului!
Betisoarele pentru curatatul urechiuselor, scutecelele, toate hainutele folosite pentru schimbatul nou-nascutului trebuie sa fie pregatite din timp si la indemana, pentru a nu lasa bebelusul nesupravegheat si nici dezbracat pana le aduceti.

baia bebeluslui, ulei pentru bebelus, produse pentru bebelus, cum se spala un bebe, cum se curata un bebelus, cum se sterge pielea bebelusuluiBaia bebelusului
Daca bebe s-a murdarit de la resturile de materii fecale (ramase dupa indepartarea scutecului), strege-l prin tamponare (nu freca!) cu un prosopel foarte moale, inmuiat bine in apa calduta sau ceai de mustel inainte de a-l baga in cadita de baie. Poti folosi foarte bine si servetele speciale, umede, care se gasesc in comert. Fii atenta insa la instructiunile de folosire si la ingredinetele substantelor care sunt folosite la umezire, pentru a nu produce iritatii sau, mai rau, eczeme copilului tau!

Spalarea celui mic trebuie sa se faca in urmatoarea ordine: intai se curata ochisorii, folosind o compresa sterila inmuiata in apa calduta sau ceai de musetel. Ochisorii se curata printr-o stergere foarte-foarte usoara, miscarile efectuandu-se din exteriorul fetei catre interior. Este foarte important ca pentru fiecare ochisor sa se foloseasca tampoane diferite ! Astfel evitati transmiterea unei eventuale infectii de la un ochisor la celalalt.
Bebelusul se sapuneste pe corp cu mare grija, delicat, si la sfarsit se clateste cu apa curata. Bebe se spala intotdeauna intai pe fata si de-abia apoi se se spala pe spate. Trebuie sa fiti foarte atente si sa il spalati cu mare grija nu numai in zonele sensibile (aparatul genital si fundulet) ci pe tot corpul, bebelusul fiind extrem de sensibil si de fragil.

Cum tinem bebelusul in timpul baitei?
Cand in bagati in cadita, tineti bebelusul cu o mana pe sub gat si cu cealalta sub popoponet. Pe toata perioada efectuarii baii, trebuie sa ii sprijiniti capul cu o mana, iar cu cealalta mana sa il spalati. Cel mai bine ar fi sa aveti ajutor la baie- o persoana sa il sustina (bebelusii nu isi pot sustine singuri greutatea capului).
Cand il spalati pe capusor, aveti foarte mare grija, oasele capului nu sunt inca perfect inchise si zona numita „moalele capului” este inca foarte sensibila. Oasele din „moalele capului” se intaresc mult mai tarziu. Tot la spalarea pe cap, aveti grija ca apa sa nu ii intre in urechiuse!
Pe tot parcursul baitei, bebelusul nu trebuie bruscat, miscarile trebuie sa fie line si efectuate cu foarte-foarte mare grija.

sapun pentru copii foarte mici,prosop bebelusi, prosoape din bumbac, cele mai bune prosoape pentru bebelusi,produse pentru nou-nascuti, scuteceCum se curata nasucul si urechiusele bebelusului
Pentru curatatul nasucului se foloseste in general ser fiziologic, care se gaseste la orice farmacie. Nasucul trebuie sa fie curatat de un adult pana la varsta la care copilul va devini capabil sa il sufle singur, lucru care se va intampla in jurul varstei de noua luni.
Nasul se curata de obicei la sfarsitul baitei, dupa ce bebe a terminat deja si este imbracat. Pentru a sti exact cum se curata nasucul bebelusului, rugati-l pe medicul pediatru sa va arate cum se procedeaza.
Urechiusele se curata in pavilon (exterior) tot folosind o compresa inmuiata in apa calduta sau ceai de musetel. In interior se sterg la sfarsitul baitei. Ideal este sa se foloseasca betisoare cu vata, preferabil din acelea care au un „opritor” (vata mai multa la baza decat la varful betisorului).
Atentie, si la urechiuse se folosesc comprese si betisoare separate pentru fiecare urechiusa!

Cum se usuca pielea bebelusului dupa baie
Pielea bebelusilor nu se freaca sub nici un motiv! Bebelusul se usuca prin tamponari usoare cu prosopelul de bumbac. Cum pielea unui nou-nascut este extrem de sensibila si fina, orice picatura de apa ramasa dupa baita intre cutele pe care le face pielea lui ii poate provoca iritatii. De asemeni, il puteti masa pe corp foarte usor, cu o crema sau gel pentru bebelusi.

Fiti foarte atente cand cumparati un asemenea produs. Daca aveti cea mai mica indoiala ca ingredientele produsului folosit i-ar putea dauna, intrebati medicul pediatru sau farmacistul. Sau, si mai bine, cereti sfatul acestora inainte de a-l achizitiona!

Baia bebelusului este un moment deosebit, atat pentru cel mic, dar si pentru parinte. Caldura relaxanta si placuta a apeiin contact cu pielea bebelusului, jucariile colorate puse in preajma lui bebe, vocile calde si placute intaresc legatura psihica intre copiii foarte mici si parintii acestora. De aceea ea trebuie sa fie pe deplin satisfacatoare si pentru bebe, si pentru parinti.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Bebelusi si Copii

Cum se disciplineaza un copilul cu varsta intre 1 si 3 ani

Disciplinarea copilului tau ar trebui sa fie un...

Bebelusi si Copii

Care este cel mai potrivit cadou pentru copilul tau?

Suntem pe ultima suta de metri in ceea ce prive...

Celebs & Style

Emma Stone si Benedict Cumberbatch intr-un nou film horror

Amatorii filmelor horror vor fi fericiti. Guill...

Moda

3 modele de sandale pe care trebuie sa le porti vara aceasta

Daca esti pregatita pentru sezonul estival, pro...

Moda

Iata 3 lucruri pe care NU ar trebui sa le porti de Craciun

 In perioada aceasta, magazinele sunt plin...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara