Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Cum stii ca bebe e bolnavior

Publicat: 09.04.2009

bebelus cu voma, diaree, temperatura, febra, deshidratare, tratamente raceli bebelusi, tratamente bebelusi, medicamente bebelusiCa noua mamica iti este greu sa stii cand bebelusul este bolnav si trebuie sa mergi cu el la medic. Poate exagerezi numai.
Are grija ta o baza solida? Sau simplu fapt ca esti la primul copil te face prea fatalista? Dar daca este cu adevarat bolnav? Bineinteles ca sanatatea lui este cea mai importanta! eLady.ro te ajuta in aceasta problema si iti puncteaza situatiile in care ar trebui sa suni un medic. Ca intotdeauna, daca esti cu adevarat ingrijorata, iti poti suna medicul oricand pentru un sfat. El sau ea este obisnuit/a cu acest ciclu si te va sustine in formarea ta ca parinte. Daca intalnesti un pediatru care nu prea are timp de tine, schimba-l!
Atunci cand suni un medic, sfatul lui/ei va fi in functie de:
- Severitatea simptomelor copilului;
- Frecventa simptomelor.
Medicul iti poate oferi o solutie temporara pana ajungi la cabinet si e posibil sa iti spuna sa iti faci o programare. Sau te poate trimite la urgente daca simptomele sau problema de sanatate este mult mai serioasa si trebuie imediat diagnosticata.
Cel mai important este sa nu intri in panica. Fii pregatita sa raspunzi intrebarilor si suna medicul. Daca este noapte, cei de la cabinet iti vor da un numar al medicului (asta in cazul in care nu il ai deja).
Daca micutul tau prezinta unul dintre urmatoarele simptome, suna medicul.
Febra – desi este intalnita des febra moderata la copiii care au intre 2 si 12 luni, doctorul tau va decide daca bebelusul tau ar trebui examinat sau daca este de ajuns sa ii monitorizezi si sa ii tratezi simptomul.

Cand trebuie sa contactezi medicul

Voma si diaree – uneori bebelusii au un scaun moale (mai ales daca ii alaptezi). Daca simptomele sunt frecvente sau severe, suna medicul. Daca bebelusul vomita sau are diaree de o zi sau doua, medicul isi va pune problema deshidratarii.
Infectii respiratorii, raceli – racelile si virusii pot deranja un bebelus, insa de obicei ele nu sunt atat de ingrijoratoare. In orice caz, daca micutul tau are probleme in respiratie, nu vrea sa manance pentru ca nu poate respira pe nas sau tuseste, apeleaza la medic.
Probleme cu ochii sau urechile – Daca bebelusul isi atinge urechile des si nu raspunde voicii tale ca inainte, este posibil sa aiba o infectie la ureche sau o congestie. Poti observa si febra sau infectii respiratorii. In plus, daca ochisorii ii sunt umflati, anunta medicul.
Taieturi, vanatai, cucuiuri – de indata ce incepe sa mearga de-a busilea, bebelusul este expus riscului de a se taia sau de a se lovi. Daca nu stii cum sa tratezi aceste probleme minore sau daca taieturii ii ia prea mult sa se vindece, apeleaza la medic.
Schimbari generale in purtare – daca apetitul, starile, abilitatile motorii sau somnul s-au schimbat drastic si schimbarile persista, suna medicul. Daca bebelusul este iritat in momentele zilei, atunci cand ar trebui sa fie activ si sa se joace, suna medicul. Daca ii apare vreo urzicatura pe corp (nu de la scutece), suna medicul. Aceasta apare de obicei in primele saptamani petrecute acasa si poate fi semnul unui icter, care nu este neobisnuit, dar care are nevoie de tratament.

URGENTE!
Daca bebelusul are unul dintre aceste simptome, ar trebui sa te gandesti ca este o urgenta si trebuie sa suni imediat la salvare sau sa il duci la o camera de urgente (NU condu tu daca te-ai hotarat sa mergi la spital). Ia pe cineva cu tine sa aiba grija de bebelus sau sa conduca.
Daca se intampla ceva atunci cand sunteti numai voi doi, pastreaza-ti calmul si suna la salvare. Cere de urgenta tratament daca:
- a inghitit o substanta necunoscuta sau otravitoare (cum ar fi o solutie de curatat);
- are un atac sau nu raspunde deloc, in niciun fel;
- s-a taiat iar sangerarea nu poate fi oprita;
- are probleme cu respiratia (eventual daca auzi un zgomot neobisnuit cand expira sau inspira) si/sau daca pielea lui capata o nuanta de albastru sau gri (uite-te la unghii si la buze, pentru ca aici vor aparea prima data aceste semne);
- are febra mare;
- s-a lovit la cap (cu sau fara semne vizibile) si pare a fi distras, ametit, vomita sau nu doarme normal;
- nu se poate misca sau intalneste probleme in miscarea bratelor sau picioarelor sau in controlarea motrica (cu care se descurca bine inainte);
- pare ca nu mai respira.
Atunci cand vei intalni medicul de la urgente, raspunde la tot ce intreaba pentru ca astfel vei il vei ajuta. Pastreaza-ti calmul si incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
- Cati ani are copilul tau?;
- Are vreo alergie sau problema medicala (incluzand alergiile la medicamente si/sau alimente)?;
- Care sunt simptomele copilului? (de cand se intampla un anumit lucru, cat de frecvent – in cazul diareei, vomei etc);
- Cum raspunde copilul (plange, nu este atent, nu se comporta la fel)?;
- Cine este pediatrul tau? (daca nu mergi direct la el/ea, cei de la urgente trebuie sa stie si sa poata lua contactul cu medicul tau pentru a-i cere sfatul si a o/il anunta ce s-a intamplat cu micul pacient);
- Cand ai mers ultima data cu copilul la medic? Aveai vreo programare intr-o perioada apropiata?;
- A fost copilul vaccinat? Cand si pentru ce?
- Ce schimbari ai observat in rutina lui in ultimul timp? (daca acestea exista; spre exemplu, in obiceiurile de a urina, dormi, in stari etc);
- A fost cineva cu vreo problema de sanatate sau cu vreo boala contaioasa in preajma copilului in ultimul timp? L-ai hranit alfel decat pana acum sau i-ai dat medicamente noi?
Si in sfarsit, fii pregatita sa oferi informatiile si numele farmaciei la care mergi pentru a lua retetele.
Principalul lucru pentru parintii care au copii de 1 pana la 12 luni este sa ramana calmi in cazul in care bebelusul are o problema. La aceasta varsta frageda, copilul este incapabil sa isi poarte de grija si totul depinde de tine. Nu intra in panica! Suna medicul de cate ori crezi ca este nevoie! Asculta-ti intuitia! Daca este vorba despre o urgenta, nu mai sta pe ganduri: du bebelusul imediat la un control!
Copyright © eLady.ro
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Bebelusi si Copii

Importanta alegerii incaltamintei pentru copii

Ca adulti, multi dintre noi sufera de dureri de...

Celebs & Style

Robert Pattinson, imaginea Dior

Robert Pattinson, iubitul actor de cinema brit...

Gastronomie

Supa-crema de broccoli, conopida si dovlecel

Toata lumea cunoaste efectul benefic pe care il...

Gastronomie

Snitele de pui la cuptor

Ne plac snitelele. Mult. Dar au o mare problema...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara