Va aflati in:

Articole / Casa si Gradina

Gradina de acasa

Publicat: 12.08.2006

gradina,planta de gradina,flori de gradina,ingrijirea florilor de gradinaO gradina este un loc perfect pentru relaxare. Vei simti natura mai aproape de tine prin aerul curat si parfumul florilor. Sau vei avea la indemana oricand plante medicinale!
Gradina de acasa este o anexa la spatiul tau de locuit. Multe dintre noi prefera gradinile traditionale, in timp ce alte doamne se delecteaza cu gradini asimetrice. Nu exista tipare pentru gradinile de acasa. Afla cum iti poti crea o mica oaza cat mai eficient. Pachetele pentru designul gradinilor iti ofera indicatii pretioase in ceea ce priveste topografia si conditiile climatice.

Scopul gradinii de acasa
Stabilirea scopului gradinii este primul pas. Locul si marirea sunt factori primari care influenteaza peisajul oferit de gradina. Bazandu-te pe asta poti decide ce tip de gradina vrei, fie ea numai cu flori, legume sau plante medicinale. Designurile gradinilor de casa pot fi impartite in doua: stilul formal si stilul liber.
Stilul formal presupune o o gradina traditionala care contine elemente geometrice cum ar fi paturile de plante (de obicei acestea sunt schimbate de doua-trei ori pe an), garduri vii care pot fi taiate in diferite forme, alei, plante care creeaza pereti spectaculosi si de obicei pajisti. Oricum, gradinile in stil liber ofera mai multe beneficii si sunt ideale pentru cei care vor sa creeze o atmosfera mai relaxanta. Ai o multitudine de variante – de la flori salbatice care impanzesc o pajiste pana la suprafete cu lemn sau gradini in miniatura.

Analizarea locului
Locul in care vei crea gradina este foarte important. Observa-l in diferite perioade ale anului si ale zilei. De vreme ce multe plante au nevoie de soare pentru a creste, trebuie sa stii cum cad razele soarelui in zonele alese. Ia in considerare si solul si proprietatile sale (cum ar fi textura si pH-ul)!

Ingrijirea plantelor de gradina
Atunci cand stabilesti ce tip de gradina vrei sa ai, gandeste-te la timpul pe care i-l vei putea acorda. Ingrijirea depinde de marimea si complexitatea oricarei gradini.

Alegerea plantelor
Cu toare ca este pasul final, el este cel mai important in planul gradinii.
Gandeste-te la tipul de gradina pe care il doresti, la ce o vei folosi si cand.
- Daca vrei sa ai un spatiu de distractie, cauta plante care necesita mai putina atentie.
- Daca vrei sa creezi un spatiu pentru copiii mici, alege plante care vor inflori la nivelul ochilor lor si care au texturi si mirosuri interesante. Asigura-te ca nu sunt toxice!
- Fa o lista cu plantele pe care le doresti si grupeaza-le in functie de culoare, textura si forma. Este important de asemenea si sezonul in care infloresc. Ai grija la flori, dar si la frunze! Plantele cu frunze
colorate "dau viata" gradinii.
- Asigura-te ca vei alege si plante care vor arata bine tot anul. De exemplu tufe si plante vesnic verzi. Majoritatea gradinilor poate avea unul sau doi copaci sau tufe; ei sunt importanti pentru punctul central al unei gradini.
- Intereseaza-te de inflorirea plantelor. Dupa ofilirea celor de primavara, florile de vara iti vor bucura privirea si iti vor oferi un nou peisaj.
- Alegerea unei varietati de plante care infloresc pe rand, in toate lunile, va mentine un peisaj care va reintineri si va fi nou in fiecare luna.

Planul gradinii de acasa
Planul te ajuta sa stabilesti cele mai importante lucruri pentru gradina ta. Poti cumpara un plan sau iti poti crea chiar tu unul. Softurile pentru gradini iti ofera unelte de desenat, simboluri si pasi prin care iti poti crea gradina de vis. De asemenea, ele au si o baza de date din care iti poti alege ce plante doresti. Pachetele mai pot contine si enciclopediile plantelor, calendare de ingrijire a plantelor, observare sezoniera a gradinii si altele.

Peisajul gradinii de acasa
Peisajul poate adauga frumusete, valoare si functionalitate nu numai gradinii, ci intregii case. El poate fi cumparat deja facut sau poti angaja o firma care sa se ocupe cu acest lucru. Vezi ce buget ai la dispozitie! Peisajele gradinilor de acasa includ cinci elemente de baza:
- Culoare;
- Forma;
- Linie;
- Scara;
- Textura.

Nu trebuie sa uiti de nici unul dintre cele cinci elemente atunci cand alegi stilul gradinii, pomii si arbustii. Forma copacilor trebuie luata in considerare. Poti planta un plop sau o salcie mladioasa. Privirea poate fi captata de aranjamentele florale verticale sau orizontale. Textura este un alt element vizual pentru peisaj.
- Copacii pot fi plantati la sudul sau vestul casei pentru a oferi umbra, reducand astfel costurile aerului conditionat. De vreme ce isi pierd frunzele iarna, nu te vor priva de lumina.
- Coniferele pot fi plantate la nordul si vestul casei pentru a apara de vant, ceea ce va reduce costul incalzirii iarna.
- In jurul casei poti planta tufe care pot reduce si ele costul pentru caldura, pentru ca vor crea un "tampon" in jurul casei. Planteaza-le in apropierea fundatiei casei!

Da o anumita forma peisajulului gradinii de acasa! Componentele pot fi simetrice sau asimetrice. Cele asimetrice ajuta la crearea unei ambiante mai relaxante, naturale. Pozitia copacilor, a viei sau a tufelor pot aduce umbra si protejeaza impotriva vantului (iar in acest mod si factura ta la energie va fi mai mica!). Cei care locuiesc in zone calde pot folosi energia soarelui pentru a scadea caldura din casa prin umbra si evaporarea aerului rece. Peisajele care conserva energia in gradina depind de clima si topografie.
Intra si vorbeste cu noi pe forum! 

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Casa si Gradina

Cum alegi scaunele de bar in functie de decorul livingului

Casa ta trebuie sa fie o reflexie a personalita...

Celebs & Style

Mary Austin, dragostea lui Freddie Mercury

Aproape nimeni care nu este familiarizat pe dep...

Regim si Diete

Sfaturi simple pentru a ramane slaba, frumoasa si sanatoasa

In lumea moderna de astazi se pune un mare acce...

Regim si Diete

Dieta contra durerilor de cap

Dupa ce te-ai asigurat ca durerile nu au nici o...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.