Pablo Picasso
Publicat: 14.08.2006
Spaniol si francez, tata si pictor, om de exceptie – acesta a fost Pablo Picasso. O viata stralucita, o existenta care a marcat secolul al XX-lea. Prin tablourile cubiste artistul si-a oglindit viata si arta. Putem spune ca Picasso a trait prin arta si pentru arta.
Pablo Ruiz y Picasso s-a nascut pe 25 octombrie 1881 in Malaga (Andaluzia) ca fiu al lui José Ruiz Blasco, pictor si profesor la Scoala de Arte Frumoase din Malaga si al sotiei sale, Maria Picasso y López.
Talentul lui Picasso este remarcat inca din copilarie. In adolescenta isi uimeste profesorii de la Institutul de Arte Frumoase din La Coruna. Cand tanarul Pablo implineste 14 ani, familia se muta la Barcelona. Tatal ii daruieste pensulele sale, gest care este extrem de apreciat de fiu. Prima expozitie a lui Pablo Picasso are loc pe cand acesta abia implineste nouasprezece ani si se desfasoara in localul Els Quatre Gats din Barcelona, un loc frecventat de artisti si intelectuali. Din 1901 alege sa isi semneze operele cu numele mamei, Picasso.
In anii urmatori din viata, Pablo Picasso se imparte intre Spania si Franta. Priveste si admira operele lui Auguste Renoir si Claude Monet si la o expozitie face cunostinta cu pictorul Max Jacob, cu care leaga o prietenie de lunga durata.
In 1904, Picasso se stabileste definitiv la Paris si alege sa locuiasca alaturi de studenti, pictori si sculptori intr-o casa veche.
La inceput, tablourile sale sunt triste, tonurile des intalnite fiind de albastru rece. Se presupune ca in acest mod isi zugraveste singuratatea, suferinta si saracia. Dupa ce o cunoaste pe viitoarea sotie, nuantele inchise se transforma in nuante deschise, care emana fericire si implinire.
Ceea ce il face celebru pe Pablo Picasso este cubismul. Dupa ce se hotaraste sa picteze numai din imaginatie, tabloul Domnisoarele din Avignon (1907), prevesteste nasterea cubismului.
Cubismul este un nou mod de tratare al formelor. Maestrul incearca sa reprezinte obiectele tridimensionale pe suprafata bidimensionala a tabloului, fara a folosi insa mijloace iluzioniste, care sa lege forma si suprafata prin ingreunarea observarii diferentei dintre primul plan si fond. Obiectele sunt descompuse in parti de baza si apoi sunt reasamblate pe suprafata pictata.
Incepand cu anul 1912, Picasso recurge la metoda "colajelor", cubismul intrand intr-o "faza sintetica". In acest mod, Picasso reuseste sa accentueze si mai mult diferenta intre suprafata tabloului si relieful obiectelor reprezentate.
Datorita acestor ani, viata lui Picasso se schimba radical. Isi imbunatateste tehnica picturii si se ridica din punct de vedere financiar. Ca urmare a aprecierii, preturile tablourilor cresc, iar pictorul nu va mai simti niciodata prezenta problemei financiare.
"Clasicismul" in pictura lui Picasso
In timp ce viziteaza Italia, Picasso se opreste in Napoli si admira picturile romane murale. Asa ca se hotaraste sa limiteze picturile doar la siluetele unor femei sau copii (sau la conturarea corpurilor lor). Intre timp se casatoreste si devine tata, primul fiu fiind numit Paul.
In 1925, Picasso participa cu tabloul Trei dansatoare la prima expozitie suprarealista din Paris. Insa el nu este un artist suprarealist in sens propriu. Desi uneori este considerat unul datorita faptului ca uneori tablourile sale redau o traire interioara. Maestrul se concentreaza in aceasta perioada pe realizarea unui ciclu dedicat luptelor cu tauri (Moartea toreadorului, 1933) si reia mitul antic al Minotaurului, care simbolizeaza virilitatea.
Dupa anii 1948, Pablo Picasso se dedica sculpturii, ceramicii si litografiei. Devine iar tata, odata cu nasterea unei fetite – Paloma (spaniola: porumbel).
Viata lui se incheie intr-o seara rece de aprilie (8 aprilie 1973 ) la Mougins, in apropiere de Cannes.
Sursa: Copyright © eLady.ro - Pablo Picasso

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Sanatate

15 motive pentru limitarea consumului de zahar
Zaharul este un ingredient omniprezent in alime...
Sanatate

Miopia - cea mai frecventa afectiune oculara la copii
Miopia este cea mai frecventa afectiune oculara...
Articole importante
In forum despre Cultura
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails