Va aflati in:

Articole / Cultura

Nu Shu

Publicat: 14.03.2006

scriere nu shu limbajul secret al femeilor chineze


In 1982, un profesor impreuna cu studentii sai, pleaca in Jiangyoung, provincia Hunan din China, pentru a studia obiceiurile locale, iar ceea ce aveau sa gaseasca va uimi lumea: "Nu Shu": intr-o traducere aproximativa "scris de femeie".

Nu shu - Un limbaj unic, un limbaj inventat si folosit numai de femei, un limbaj care, dezvoltat de-a lungul secolelor si transmis din generatie in generatie, le-a ajutat pe femei sa comunice si sa-si inregistreze trairile fara teama intr-o societate unde le era refuzat dreptul la educatie, unde nu aveau acces la viata sociala, intr-o societate in care femeile erau propietatea barbatilor si a familiilor lor.

NuShu limbajulsecret al chinezoiacelorLimbajul secret al femeilor
Vechimea acestui limbaj nu este cunoscuta, dupa unii cercetatori datind de cateva mii de ani, dupa altii avind doar cateva sute de ani. S-au pastrat foarte putine texte datorita obiceiului local, ca in momentul trecerii in nefiinta a propietarei, acestea sa fie arse, pentru a o insoti in lumea de dincolo.
La varsta de 7 ani, fetelor le erau legate picioarele, marimea ideala fiind de doar 7,5 cm! Acesta era si momentul in care incepea si initierea in Nu Shu. Pana la casatorie, erau surori, dar dupa aceea, legatura dintre ele inceta.

Caractere NuShuDe la legarea picioarelor si pana in momentul casatoriei traiau inchise intr-o camera cu o singura fereastra. Apoi se mutau in casa sotului si traiau la fel. De pe marginea pervazului priveau lumea, prizonierele picioarelor legate si ale singuratatii.
Cu ocazia casatoriei, fata primea o "carte" in care celelalte surori isi manifestau tristetea pentru despartire si ii urau o viata fericita. Restul paginilor erau goale, urmind a fi folosite ca jurnal, neputind fi citit de catre mire.
Pentru a-i asigura un suflet pereche si dupa casatorie, tot la momentul legatrii picioarelor, mama cauta o alta fata care sa corespunda anumitor conditii, urmind ca cele doua sa pastreze legatura, din momentul casatoriei, pentru tot restul vietii. Acest tip de latura se numea "laotong".

Yang HuanyiCaligrafia Nu Shu era derivata din caligrafia chineza, dar intr-un stil mai cursiv, mai usor de retinut, mai elegant (foto1).
Ca si chineza, Nu Shu era scris de sus in jos, pe coloane, iar coloanele de la dreapta la stanga. Spre deosebire de limba chineza insa, Nu Shu avea o scriere fonetica, iar unele cuvinte par inventate.
Era doar un limbaj scris. Citit, Nu Shu, ar fi putut fi inteles de barbati.
Textele aveau o structura de poem si deseori erau ascunse in broderii (foto 2) si in picturi pe evantaie.
Incepind cu 1920, cand femeilor le-a fost permis accesul la educatie, numarul cunoscatoarelor de Nu Shu a inceput sa scada rapid, considerind invatarea limbajului inutila.
In 2004 a murit Yang Huanyi (foto 4), ultima femeie cunoscatoare de NuShu.
Yang Huanyi avea 98 de ani cand a incetat din viata.
Si astazi lingvistii inca mai incearca sa descifreze si sa catalogheze toate semnele...

 

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
Luiza - 09/08/2015

foarte interesant, bietele femei chinuite si supuse in toata lumea, din cele mai vechi timpuri, indiferent de religie, frumusete, inteligenta. Si cica e egala barbatului, asa a spus Creatorul.

Cultura

Eminescu: poetul si lectura

Nota redactiei: 166 de ani de la nasterea poetu...

Cultura

Elena Teodorini

Ultima diva din secolul XIX si prima diva a R...

Celebs & Style

Zoe Saldana e cu Bradley Cooper

Zoe Saldana s-a cuplat cu unul dintre cei mai h...

Cariera

Cum sa porti o discutie productiva la serviciu

De cele mai multe ori conversatiile sunt foarte...

Cariera

Invata din esecurile profesionale!

Sigur, este de dorit sa nu te confrunti nicioda...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Sfaturi importante daca ai decis sa iti organizezi singura nunta

Cea mai frumoasa zi din viata unei femei este si evenimentul cel mai greu de organizat, pentru ca trebuie sa intruneasca atatea detalii importante. Poate parea coplesitor sa pui la punct fiecare aspect al serii in care petreci alaturi de cei dragi casatoria, insa daca nu vrei sa apelezi la un organizator cu experienta, nu iti face griji, vei putea face singura tot ce tine de...