Va aflati in:

Articole / Familie

Craciunul in familie

Publicat: 25.11.2008

craciunul in familie cum petrecem craciunul in familie craciunNasterea Domnului este una dintre cele mai frumoase sarbatori ale romanilor in care se imbina fastul pregatirilor pentru masa traditionala cu slujba de la biserica. Se spune ca in Noaptea Sfanta a Nasterii Mantuitorului, in noaptea de Craciun, s-au deschis cerurile pentru a cobori Duhul Sfant deasupra fiului lui Dumnezeu si, in ieslea unde era intuneric, s-a facut lumina. Craciunul este o sarbatoare sfanta, care aduce în sufletele oamenilor lumina si bucurie.
Aceasta este anunţata, prin cetele de colindatori care vestesc Nasterea Mantuitorului.
Fiind un moment special, Craciunul se petrece, adeseori, în familie. Mancarurile traditionale sunt la loc de cinste: carnaţii, toba, raciturile, sarmalele, friptura de porc si nelipsitul cozonac alaturi de tradiţionalul vin rosu. De asemenea, din casa fiecarui crestin, potrivit obiceiurilor locului, nu trebuie sa lipseasca bradul împodobit cu beteala, globuri si dulciuri.

Se apropie cu pasi repezi sezonul sarbatorilor de iarna, pe care majoritatea dintre noi le considera sarbatori de familie. Si cum cele mai frumoase lucruri sunt bradul si cadourile din fiecare an, ne-am gandit sa facem o lista a ceea ce nu trebuie sa uitam la fiecare Craciun.


Impodobirea bradului de Craciun
Ultimul lucru inainte sa vina Mosu’ e impodobirea bradului, iar traditia spune ca asta se face in Ajun. Avem pregatite podoabele din anii trecuti, am mai cumparat si altele noi, fiecare an cu altceva. Globuri, stelute, beteala, beculete, dulciuri si bineninteles cadourile, ascunse bine, casa nu le gaseasca cei mici in curiozitatea lor nesfarsita.

Alegerea bradului de Craciun
Trebuie sa ne gandin in primul rand ce fel de brad alegem: natural, mirosind a rasina, a proaspat, dar caruia ii cad acele si se usuca sau bradul din plastic din supermarket pe care il putem folosi si anul urmator. Daca ne hotaram sa cumparam un pom natural atunci trebuie sa avem in vedere cateva criterii pentru alegerea lui:
- in primul rand sa alegem un brad si nu un molid, care se usuca si se scutura mult mai repede
- crengile sa fie cat mai simetrice pentru a putea fi usor de impodobit
- este bine sa fie un pom proaspat taiat (nu cumparati de la vanzatori ce au marfa pe terminate!)

Cum faci sa reziste pomul de iarna mai mult
Daca vreti ca bradul sa se pastreze mai mult, renuntati la clasicul suport din lemn si inlocuiti-l cu o galeata sua un ghiveci cu nisip umed. Sau, puteti sa alegeti un bradut mai mic plantat in ghiveci pe care sa il aveti mai multi ani de acum incolo!

Impodobirea bradului de Craciun
Odata bradul montat, mai ramane doar sa il impodobim. Avem o multime de optiuni in decorarea bradului, mai ales ca in ultimii ani s-au creat cateva tendinte de decorare unicolora. Insa, mai intai si mai intai, in brad se pune instalatia de lumini. Cititi cu atentie ce scrie pe cutie si verificati-o si cand o cumparati si dupa aceea, inainte sa o puneti in brad, ca sa evitati situatia neplacuta in care un rand de becuri nu merge dupa ce deja ati montat beculetele in brad.

Globurile din bradul de Craciun
Globurile nu trebuie sa fie extraordinare. Cu cateva globuri simple dar asezate cu bun gust in brad, puteti sa realizati o decoratiune potrivita spiritului de sarbatoare. In fine, atentie mare daca vreti sa puneti artificii in brad. Stiti deja ca ele pot provoca accidente. Cele de interior pot aprinde perdeaua sau chiar bradul.

Cadourile de Craciun
Lista Mosului este de mult trimisa, insa intrebarea e ce a reusit Mosul sa faca cu ea. Daca puteti sa satisfaceti toate dorintele celor mici, dar si ale celor mari din scrisoare, atunci nu va mai trebuie nici un sfat. In caz contrar, fiti atente la ce cumparati, si ganditi-va daca acele obiecte folosesc celui caruia ii sunt destinate. Alegerea cadoului tine de cat de bine ne cunostem partenerul, cat de multe stim despre ce si-ar dori si ce i-ar face placere sa primeasca. De multe ori sunt lucruri mici, nu neaparat scumpe dar cu valoare sentimentala. Acum sa ati ales darurile, mai ramane numai sa le impachetati frumos pentru a fi puse sub brad la miezul noptii.

Masa de Craciun
Ca de obicei, necesita foarte mult timp. Nu e usor sa pregatesti salata de boeuf sau sarmalutele sau carnaciorii si muraturile cu care se lauda traditia noastra. Asa ca, incepeti pregatirile cu macar 2-3 zile inainte, incat seara de Ajun sa nu va prinda prea obosite ca sa va mai puteti bucura de ea. Daca vrei ca tot ce pregatesti sa fie proaspat pregateste frigideul, dezgheata-l si regleaza-l la o temperatura potrivita pentru ca alimentele sa se pastreze cat mai bine. Cumpara din timp carnea pentru carnati si sarmalute, curata zarzavaturile si legumele pentru salata de beuf, fa blatul pentru tort si crema, pune la fiert piftia. Mobilizeaza familia sa te ajute la taiatul legumelor, ornatul salatei sau a tortului, aranjatul mesei.
In felul asta, in Ajun de Craciun mai raman de facut doar foarte putine treburi si doar de finalizat mancarurile si bagat in frigider. Nu uita nici bauturile – pentru fiecare dintre voi - vinul, tuica, sampania, sucurile! Daca vrei sa pregatesti ceva nou si bun pentru intreaga familie, pune langa traditionalul cozonac o salata proaspata de fructe, care va mai ajuta digestia dupa atata carne!

Seara de Ajun langa bradul impodobit de Craciun
Daca ai copii, atunci va fi o incantare sa petreci seara tarziu langa brad ascultand sau cantand colinde de Craciun. Ba mai mult, partenerul tau ar putea sa fie Mos Craciun si sa ii bucure pe cei mici cu cadourile de sub brad! Copii mai mari obisnuiesc sa mearga la colindat, asa ca aveti grija pe unde se duc si incercati sa le stabiliti discret cateva limite de siguranta. Daca sunteti numai tu si partenerul tau, folositi ocazia asta pentru a va linisti si a va bucura de o sarbatoare dedicata familiei.

Si acum, ca totul totul este gata, nu mai trebuie decat sa ne relaxam, sa ne imbracam frumos si sa ne bucuram de sarbatoarea Craciunului!
Citeste cum petrec membrele elady.ro Craciunul in familie
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Familie

Esti model de videochat? Afla cum sa dai vestea familiei

Desi videochat-ul este inca un subiect tabu in ...

Familie

De ce plecam, divortam si nu ne mai uitam in urma

De curand am vazut un video in care un cuplu (e...

Celebs & Style

Jennifer Aniston a implinit 44 de ani

La multi ani, Jennifer Aniston!Jennifer Anisto...

Relatii & Sex

De ce a ales-o pe aia si nu pe mine?!

"De ce m-a lasat pentru aia?!""C...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...