Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Carnati de casa (cu sau fara mat)

Publicat: 25.05.2016

reteta de carnati de casa, cum se fac carnatii de casa, cei mai buni carnati de casa


In mod sigur va plac carnatii, dar cei din comert au ajuns sa fie un fel de amestecatura de tendoane tocate, sorici, prea multa grasime, zahar, amidon, amidon modificat, monoglutamat de potasiu, prea multa sare, arome naturale, nitriti si tot felul de arome si coloranti "identic naturali".  
Daca aveti deja probleme de sanatate nu sunt cel mai potrivit aliment, cu atat mai mult nu ii puteti manca, iar pentru copii sunt chiar de evitat cu totul.
Si nu mai conteaza ca scrie pe ei "carnati de casa", pentru ca acasa nu are nimeni borcane cu chimicale sa le rastoarne in carnati... Nici cei luati de la "producatori" nu mai sunt ce au fost pentru ca au inceput sa fie facuti de firme mici care incearca sa mareasca rata de profit adaugand aceleasi substante ca marile fabrici. Si totusi, ce e de facut daca murim de pofta?
Mai jos puteti vedea cum puteti face acasa, in mai putin de 30 de minute carnati de casa cu un gust excelent, cu un continut mai mic de sare si grasimi si fara carbohidrati sau zaharuri modificate si alte (multe!) E-uri... Ne intoarcem la originile carnatului, pe vremea cand nu existau comercianti onerosi si producatori iresponsabili!
Reteta de carnati de casa (cu sau fara mat) este cea pe care o foloseau bunicii, au preluat-o apoi parintii mei si a ajuns la mine din copilarie, de pe vremea cand cascam ochii pe langa adulti, abia asteptand sa mananc sorici, pomana porcului, scutecele Domnului si dulciurile de la Mos Craciun. Pentru ca nu aveam rabdare pana sa fie gata bagati in intestine, tata mi-i facea asa si eu eram tare incantata! M-am intors la carnatii de casa cand am ajuns la concluzia ca nu are sens sa ii mai las pe altii sa ma imbolnaveasca pe banii mei, lucru pe care vi-l sugerez si voua!

Carnati de casa (cu sau fara mat): Ingrediente
- carne tocata (pulpa de porc degresata, vita, curcan, amestec, ce aveti, ideal cu cat mai putina grasime).
- sare dupa gust
- 6 cate de usturoi pisati pentru fiecare 500 g de carne tocata sau dupa gust
- 2 lingurite rase de cimbru uscat pentru fiecare 500 g de carne
- piper prpaspat rasnit, dupa gust (1/4 lingurita la 500 grame de carne)
- paprika afumata (merg foarte bine si fara) : 1/2 ligurita pentru fiecare 500 g de carne
- fulgi de ardei iute  (daca va plac mai picanti - daca nu, sariti peste ei)

Carnati de casa (cu sau fara mat): Cum se fac
Se pun toate ingredientele intr-un castron si se amesteca pana la omogenizare.
Carnatii de casa nu au nevoie de apa in ei, deci NU puneti nici un fel de lichid, mai ales daca nu ii puneti in intestine!
Se formeaza apoi suluri cu mana. Ca sa mearga mari repede, se lucreaza ca pentru covrigi, din podul palmei, pe un tocator de lemn.
Se frig pe gratarul de la aragaz, bine incins si fara a fi uns cu nimic. Nu se vor rupe, pentru ca albumina din carne actioneaza ca un liant la coacere! Se intorc cand sunt bine facuti pe partea de pe gratar. 
O alta modalitate de gatire este in cuptorul infierbantat la 200 C, asezati pe hartie de copt neunsa cu nimic.
Note
- Carnatii de casa sunt mai buni daca sunt fripti a doua zi, ca sa se intrepatrunda mai bine aromele.
- Daca aveti intestine, le puteti umple si aveti carnatii de casa gata.
- Se pastreaza pana la 3 luni congelati crud, formati in sul sau pusi in intestin.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Snitele de pui la cuptor

Ne plac snitelele. Mult. Dar au o mare problema...

Gastronomie

Saksuka

Un fel de mancare originar din Orientul Mijloci...

Celebs & Style

Robert Pattinson s-a ras pe cap

Robert Pattinson are un nou look! Starul din T...

Cultura

Martisorul in zilele noastre

Martisoare, martisoare... Strazile s-au umplut...

Cultura

Panza de paianjen

Panza de paianjen, de Cella Serghi, este unul d...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Topul celor mai spectaculoase cereri in casatorie

Pentru multi, cererea in casatorie este cat se poate de simpla, transformandu-se chiar intr-un cliseu: un restaurant, un pahar cu sampanie, muzica buna si intrebarea de milioane. Pentru altii insa, aceste momente reprezinta oportunitatea de a-si pune mintea la contributie si de a deveni inventivi.