Va aflati in:

Articole / Psihologie

La ce sa va asteptati in psihoterapie sau consiliere psihologica

Publicat: 27.07.2017

La sa va asteptati in psihoterapie sau consiliere psihologica
Sesiunile de psihoterapie pot dura aproximativ o ora si in general au loc o data pe saptamana, desi depinde de ceea ce este mai bine pentru dumneavoastra si de psihologul la care ati apelat.
Puteti decide in primele cateva sesiuni daca persoana de la care asteptati ajutor este potrivita pentru dumneavoastra si daca dupa ce ati aflat cat costa o sedinta la psiholog ati ajuns la concluzia ca va puteti permite sa investiti in sanatatea si linistea dumneavoastra.

Daca dupa doua sau trei sesiuni de psihoterapie nu va simtiti confortabil sau nu simtiti ca aveti o buna relatie de lucru cu terapeutul, ar fi mai bine sa incercati psihoterapia cu altcineva.
Un bun psiholog va lucra impreuna cu dumneavoastra pentru a dezvolta obiective. El / ea ar trebui sa va ghideze si sa va sustina, dar si sa va provoace cand sunteti gata sa fiti provocati. Trebuie sa va simtiti intotdeauna confortabil si sa puteti vorbi sincer si deschis cu terapeutul.

La ce sa va asteptati in psihoterapie sau consiliere la prima intalnire
Terapeutul dumneavoastra va poate intreba ce va aduce la terapie, care sunt preocuparile dumneavoastra si despre orice simptome pe care le experimentati. El / ea va poate cere sa completati cateva chestionare.
Terapeutul dumneavoastra ar putea dori sa afle mai multe despre ce copilarie ati avut, ce educatie aveti, istoricul profesional, in ce relatii actuale sunteti implicati si ce obiective aveti pe termen lung.
Deschiderea fata de psiholog poate fi dificila si poate dura mult timp pentru a avea incredere in terapeut. Este bine sa spuneti ca nu va simtiti gata sa vorbiti despre ceva dificil chiar in acel moment daca simtiti acest lucru.
Gandurile si sentimentele dumneavoastra il vor ajuta pe terapeut sa va inteleaga si sa va ajute. Este important sa va simtiti suficient de confortabil sa spuneti exact la ce va ganditi.

La ce sa va asteptati in psihoterapie sau consiliere psihologica in urma intalnirilor

Restul terapiei este dedicat sa va ajute sa intelegeti si sa rezolvati problemele si sa va ajute sa faceti si modificarile pe care le doriti in viata dumneavoastra.
Terapeutii adopta abordari diferite. Unele vor fi mai directionate, oferind feedback despre progresul dumneavoastra, exercitii de facut acasa pentru a practica unele dintre tehnicile invatate in terapie sau sugestii despre ceea ce psihologul crede ca v-ar putea fi de ajutor. Alte metode va vor oferi mai mult spatiu pentru a trage singri concluziile si a va indruma in cursul terapiei.
In cat timp veti parasi terapia va depinde de munca pe care o depuneti in ea. Este important sa urmariti temele sau obiectivele pe care le aveti intre sesiunile de terapie.
Terapeutii ar putea fi dispusi sa-si adapteze stilul la nevoile dumneavoastra, deci este important sa discutati despre preferintele dumneavoastra.
Imbunatatirea starii de spirit este mai rapida daca terapeutul dumneavoastra poate intelege si poate relationa pozitiv cu dumneavoastra si puteti colabora pe obiective pe care le agreati de comun acord.
Un bun terapeut va va calauzi si va va sprijini si va va provoca atunci cand sunteti gata sa fiti pus la incercare.
Este normal sa nu fiti de acord cu terapeutul dumneavoastra din cand in cand. Cand se intampla acest lucru, este important sa va impartasiti sincer sentimentele sau preocuparile. Acest lucru va va ajuta si pe dumneavoastra, si pe terapeut sa va stabiliti metode despre cum sa ajungeti acolo unde doriti.

Obiectivele terapiei
"Trebuie sa retineti ca terapia este conceputa sa va ofere solutii pe termen lung, mai degraba decat o rezolvare rapida a tuturor problemelor", dupa cum declara psihologul Camelia Dracsineanu.
Nu uitati ca orice schimbare in viata implica timp si efort. Angajamentul dumneavoastra de a participa in mod regulat la intalnirile de psihoterapie, curajul de a va privi sincer si dorinta de a face unele schimbari dificile in viata voastra va vor ajuta sa faceti progrese.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Celebs & Style

Zooey Deschanel a divortat de Ben Gibbard

Zooey Deschanel a depus actele de divort cu Be...

Divertisment

Film: Expresul Polar

Exista sau nu Mos Craciun? Pentru un baietel la...

Divertisment

Ascensiunea lui Carlito

In Ascensiunea lui Carlito (titlu original Carl...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara