Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Mancare de gutui de post

Publicat: 03.12.2016

Mancare de gutui de post
Era toamna. O toamna cainoasa, afara era urat, ploua si frigul iti intra in oase. Pe dulapul din bucatarie se odihneau cateva gutui culese din gutuiul mamaitei. Miroseau frumos. Eu eram infasurata bine, ilicelul de lana, impletit de mamaie din lana oilor familiei imi tinea cald. Mamaie aprinsese focul in soba Vesta, pe care ea o numea “masina”.
"Mamaie, ce faci cu gutuile alea? Ca dulceata ai facut? Le tinem asa, de frumusete?"
"Dienusa, le tinem si de frumusete, si ca sa facem mancare de gutui din ele."
"Cum adica mancare din gutui, mamaie?!" cascam eu ochii mari.
"Ai sa vezi maine!"

... Si asteptam eu, cuprinsa de frigurile nerabdarii, sa vina acel "maine" in care mamaita va face mancare de gutui.
Si "maine" a venit si mamaie s-a apucat de treaba si eu stateam cu ochii lipiti de mainile ei frumoase, sa vad ce minune va mai iesi din ele. Si lua mamaie gutuile, le spala bine, sa scoata puful de pe ele si ei deveneau niste mici sori care isi trimiteau razele din palmele ei...
"Mamaie, mancarea asta are si carne?"
"Mancarea asta de gutui pe care o fac eu acum nu are, Dienusa, ca e de post, mamaie!"

Mancarea de gutui de post ma face intotdeauna sa ma gandesc la mamaie, asa cum mancarea de gutui cu pui ma trimite cu gandul in bucataria mamei.
Trebuie sa stiti insa ca mancarea de gutui de post are mai multe variante. Cu ceapa sau fara ceapa, cu faina si fara faina, cu ceapa si fara faina... Fiecare o face dupa cum ii place mai mult sau dupa cum crede ca ar iesi mai buna. Insa fiecare varianta de mancare de gutui de post are un numitor comun: parfumatele si minunatele gutui.

Mancare de gutui de post simpla: Ingrediente

* 2-3 gutui sanatoase
* 2-3 linguri de zahar
* 5-6 linguri de ulei
* un praf de sare

Mancare de gutui de post simpla: Cum se face

Se curata 2-3 gutui de puf cu un servetel, se spala bine si se taie in feliute de circa 2-3 cm grosime. Cutiutele cu samburi nu se arunca, ci se pun intr-o craticioara cu apa fierbine pe foc si se lasa sa se foarba bine, sa iasa aroma si pectina din ele. Cat fierb, feliile de gutui se tin intr-un prospop de bucatarie udat bine si stors sau intr-o craticioara cu apa cat sa le acopere. In acest fel, feliile de gutui pentru mancarea de gutui de pos nu se oxideaza si nu se innegresc, raman aurii si frumoase.
Cand cutiutele de seminte s-au fiert (dupa circa 30 de minute de cand au inceput sa dea in clocot), se ia o cratita sau o tigaie mai incapatoare si se pun 5-6 linguri de ulei la incalzit. Se prajesc felille de gutuie pe ambele parti si se scot apoi pe o farfurie. Im tigaia in care am prajit gutuile se pun 2-3 linguri de zahar (mai mult sau mai putin, fiecare dupa gust) se se caramelizeaza. Cand zaharul s-a caramelizat frumos se pune peste el apa in care au fiert cotoarele si gutuile. Gutuile trebuie sa fie acoperite de lichid, insa nu prea mult.
Se pune un praf de sare si se lasa sa scada, la foc mic. Dupa circa 25-30 de minute este gata. Pofta buna!
*Varianta: Ca sa nu mai prajti gutuile, puteti pune zaharul la caramelizat direct. Apoi se adauga apa in care au fiert cotoarele, cateva linguri de ulei si un praf de sare si se lasa sa fiarba incet circa 30 de minute.

Mancare de gutui de post cu ceapa
Mancarea de gutui de post cu ceapa se prepara la fel ca  Mancare de gutui de post simpla, doar ca dupa ce s-au prajit gutuile se caleste in ulei o ceapa si apoi se caramelizeaza zaharul. In rest se procedeaza la fel.

Mancare de gutui de post cu rantas
Se procedeaza ca la mancarea de gutui cu ceapa, doar ca ceapa se pune dupa ce s-a caramelizat zaharul si apoi se adauga 2 linguri de faina desfacute in apa.

Mancare de gutui de post cu faina (sau amidon)
Mancare de gutui de post cu faina se face la fel ca  Mancare de gutui de post simpla, doar ca in loc de apa in care s-au fiert cotoarele de gutui se pune apa si la sfarsit 2 linguri de faina (sau amidon) desfacute in putina apa, ca sa o lege.
Apoi se da inca in doua clocote rapide.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
carmela - 03/12/2016

Este una din favoritele mele, rupta cu adevarat din soare

Gastronomie

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Aluatul fraged ne-a incantat de multe ori in co...

Gastronomie

Prajitura cu ciocolata si nuci fara coacere

Aceasta prajitura de ciocolata si nuci care nu ...

Moda

Moda toamna/iarna 2016-2017

Imagineaza-ti ca tendintele din moda de toamna-...

Moda

Top 5 modele de rochii pe care sa le porti vara aceasta

Acum, că a venit vara, poţi să p...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Sfaturi importante daca ai decis sa iti organizezi singura nunta

Cea mai frumoasa zi din viata unei femei este si evenimentul cel mai greu de organizat, pentru ca trebuie sa intruneasca atatea detalii importante. Poate parea coplesitor sa pui la punct fiecare aspect al serii in care petreci alaturi de cei dragi casatoria, insa daca nu vrei sa apelezi la un organizator cu experienta, nu iti face griji, vei putea face singura tot ce tine de...