Pasca
Publicat: 25.04.2008
Etichete:
Pasca este simbolul lespezii mormantului lui Iisus, lespede care s-a ridicat de la sine la Invierea Domnului. In orice gospodarie de crestin, sarbatoarea Pastelui include si prepararea desertului numit pasca. Pasca este o prajitura cu branza de vaci.
Iti propunem doua retete de pasca care, in mod sigur, iti vor placea.
Ingrediente pentru pasca
- branza de vaci foarte bine scursa de zer
- zahar (tos sau pudra)
- coaja proaspat rasa de lamaie
- coaja proaspat rasa de portocala
- oua
- stafide
- esenta de rom
- vanilie
- unt (sau ulei) pentru uns tava
- faina pentru uns tava
- un praf de sare
Cum se face pasca
Se unge o forma de copt (preferabil dreptunghiulara sau patrata) cu unt sau ulei si se tapeteaza bine cu faina. Se intinde o foaie subtire din coca de cozonac (vezi reteta de cozonac) si se pune in forma, surplusul de foaile lasandu-se pe margini, netaiat.
Se lasa tava la cald, sa creasca bine foaia din aluat de cozonac in tava.
Intr-un castron se pune branza de vaci laolalta cu toate ingredientele (potrivesti zaharul dupa gustul tau) si se amesteca bine compozitia pentru pasca. Este bine ca stafidele sa fie puse la inmuiat in esenta de rom pentru cateva ore.
In acest caz, nu se mai adauga si esenta in compozitia pentru pasca.
Retine ca pentru ca pasca sa fie foarte buna, trebuie sa nu uiti ca pentru jumatate de kilogram de branza dulce de vaca ai nevoie de minim 6 oua.
Se intorc marginile de coca de cozonac peste compozitie.
Dintr-o bucata mica de aluat de cozonac se face o cruce, care se aseaza fin in mijlocul tavii. Se da la cuptor la foc mediu spre mic. Timpul necesar pentru a se coace pasca difera functie de cantatite, de inaltimea tavii in care se coace pasca.
Pasca cu orez
O alta reteta de pasca este pasca cu orez.
Ingrediente pentru pasca cu orez
- branza de vaci foarte bine scursa de zer
- zahar (tos sau pudra)
- cuisoare
- scortisoara
- orez fiert in lapte
- oua
- esenta de rom
- vanilie
- coca de cozonac
- unt (sau ulei) pentru uns tava
- faina pentru uns tava
- un praf de sare
Cum se face pasca cu orez
Pasca cu orez se prepara exact ca si o pasca simpla, doar ca nu se folosesc stafide, ci orez fiert in prealabil in lapte. La reteta de pasca cu orez se folosesc cuisoare, scortisoara sau sofran pentru un gust mai placut.
Orezul nu trebuie fiert pana se "topeste".
Este de preferat sa faci o pasca cu orez daca branza de vaci nu este foarte bine scursa. Orezul va absorbi surplusul de zer din branza.
Vezi si alte retete pentru Paste !
Sursa: Copyright © eLady.ro - Reteta de pasca
Comentarii postate (0)
Gastronomie
Prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars
Am descoperit acest desert de curand si cu mana...
Gastronomie
Ai scapat prea multa sare in mancare? Iata cum repari situatia
Ți s-a făcut foame și te-ai apuc...
Cele mai citite
Fitness
Beneficiile neasteptate al exercitiului fizic: pauza obligatorie pentru trupul si mintea ta
Ai fost vreodata la o sala de sport unde toti i...
Fitness
Biciclete de oras pentru femei - cum alegem exact ceea ce ne trebuie?
Daca va doriti o bicicleta de dama pentru oras ...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti
Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails
- Cum sa obtii un abdomen plat: liposuctia poate fi solutia de care ai nevoie