Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Pasca

Publicat: 25.04.2008

reteta de pasca, cum se face pasca, retete traditionale de paste, reteta veche de pasca, cumk se face pasca pentru paste


Pasca este simbolul lespezii mormantului lui Iisus, lespede care s-a ridicat de la sine la Invierea Domnului. In orice gospodarie de crestin, sarbatoarea Pastelui include si prepararea desertului numit pasca. Pasca este o prajitura cu branza de vaci.
Iti propunem doua retete de pasca care, in mod sigur, iti vor placea.

Ingrediente pentru pasca
- branza de vaci foarte bine scursa de zer
- zahar (tos sau pudra)
- coaja proaspat rasa de lamaie
- coaja proaspat rasa de portocala
- oua
- stafide
- esenta de rom
- vanilie
- coca de cozonac
- unt (sau ulei) pentru uns tava
- faina pentru uns tava
- un praf de sare

reteta de pasca, cum se face paasca, reteta de pasca, pasca dulce, reteta de pasca cu branza dulce
Cum se face pasca

Se unge o forma de copt (preferabil dreptunghiulara sau patrata) cu unt sau ulei si se tapeteaza bine cu faina. Se intinde o foaie subtire din coca de cozonac (vezi reteta de cozonac) si se pune in forma, surplusul de foaile lasandu-se pe margini, netaiat.
Se lasa tava la cald, sa creasca bine foaia din aluat de cozonac in tava.
Intr-un castron se pune branza de vaci laolalta cu toate ingredientele (potrivesti zaharul dupa gustul tau) si se amesteca bine compozitia pentru pasca. Este bine ca stafidele sa fie puse la inmuiat in esenta de rom pentru cateva ore.
In acest caz, nu se mai adauga si esenta in compozitia pentru pasca.
Retine ca pentru ca pasca sa fie foarte buna, trebuie sa nu uiti ca pentru jumatate de kilogram de branza dulce de vaca ai nevoie de minim 6 oua.
Se intorc marginile de coca de cozonac peste compozitie.
Dintr-o bucata mica de aluat de cozonac se face o cruce, care se aseaza fin in mijlocul tavii. Se da la cuptor la foc mediu spre mic. Timpul necesar pentru a se coace pasca difera functie de cantatite, de inaltimea tavii in care se coace pasca.

Pasca cu orez
O alta reteta de pasca este pasca cu orez.

Ingrediente pentru pasca cu orez
- branza de vaci foarte bine scursa de zer
- zahar (tos sau pudra)
- cuisoare
- scortisoara
- orez fiert in lapte
- oua
- esenta de rom
- vanilie
- coca de cozonac
- unt (sau ulei) pentru uns tava
- faina pentru uns tava
- un praf de sare

Cum se face pasca cu orez
Pasca cu orez se prepara exact ca si o pasca simpla, doar ca nu se folosesc stafide, ci orez fiert in prealabil in lapte. La reteta de pasca cu orez se folosesc cuisoare, scortisoara sau sofran pentru un gust mai placut.
Orezul nu trebuie fiert pana se "topeste".
Este de preferat sa faci o pasca cu orez daca branza de vaci nu este foarte bine scursa. Orezul va absorbi surplusul de zer din branza.
Vezi si alte retete pentru Paste !


Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars

Am descoperit acest desert de curand si cu mana...

Celebs & Style

Mila Kunis este noua imagine Dior

Mila Kunis este noua imagine a casei de moda Ch...

Fitness

Biciclete de oras pentru femei - cum alegem exact ceea ce ne trebuie?

Daca va doriti o bicicleta de dama pentru oras ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...