Reteta de ciabatta
Publicat: 17.01.2009
Reteta de ciabattaCantitati pentru doua paini
Atentie: apa se cantareste!
400g faina 550 (plain strong flour)
200g faina "dunst" (faina alba macinata un pic mai mare, ceva intre faina normala si gris)
260g apa calduta
6g drojdie proaspata
Cum se face maiaua pentru reteta de ciabatta
Se face o maia din drojdie si putina apa (din cele 260g), se amesteca cu celelalte ingrediente si se framanta cu atentie. Se obtine un aluat tare (vartos, cum spunea bunica-mea ) care se pune intr-un bol marisor.
Se acopera bolul cu folie de plastic si se tine 18-20 ore la un loc caldut (18-22°C), fara curent.
Cum se fare reteta de ciabatta
Dupa cele 18-20 ore:
Se amesteca pana se dizolva 4g drojdie proaspata, 6g maltz sau 1/2 lingurita miere (se poate folosi malt)in 140g apa calduta si se adauga, putin cate putin, aluatului in procesul de framantare.
Aluatul trebuie sa fi cuprins lichidul inainte de a primi urmatoarea sarja.
Apoi se dizolva 12g sarein 30g apa si se pun si astea cate putin la aluat.
Se mai lasa aluatul la framantat vreo 20 minute, pana se ia cat de cat de pe marginea castronului. Se lasa iar la crescut 40-60 minute in castronul acoperit.
Aluatul este foarte moale acum.
Se pune hartie de copt pe-o tava, se presara faina multisoara pe ea.
Se toarna aluatul de ciabatta pe tava si se presara si el cu faina, dar fara zgarcenie.
Se imparte aluatul in doua cu o spatula si se aduce cat de cat in forma de ciabatta.
Se umbla la aluat cat mai putin ca sa ramana bulele de aer unde le sade bine, inauntrul lui.
Se acopera cu un prosop de bucatarie si se mai tine la crescut 40-50 minute.
Se da tava la cuptorul preincalzit asa:
250°C - 10 minute(la cuptoarele care ajung numai pana la 220°C: 220°C - 10 minute), apoi 10 - 13 minute la 220 - 200°C pana se fac aurii.
O reteta de Karina Luana
Sursa: Copyright©eLady.ro - Reteta de ciabatta
(0 / 5)
Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Frumusete
Ingrediente naturale care te ajuta in regenerarea parului
In ziua de azi tot mai multe persoane se lovesc...
Frumusete
Produse cosmetice profesionale la tine acasa
In cosmetica avem nevoie de o sumedenie de prod...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti
Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment
Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails
Comenteaza
Print
