Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de ciabatta

Publicat: 17.01.2009

Reteta de ciabatta, cum se face painea ciabattaReteta de ciabatta
Cantitati pentru doua paini
Atentie: apa se cantareste!
400g faina 550 (plain strong flour)
200g faina "dunst" (faina alba macinata un pic mai mare, ceva intre faina normala si gris)
260g apa calduta
6g drojdie proaspata

Cum se face maiaua pentru reteta de ciabatta
Se face o maia din drojdie si putina apa (din cele 260g), se amesteca cu celelalte ingrediente si se framanta cu atentie. Se obtine un aluat tare (vartos, cum spunea bunica-mea ) care se pune intr-un bol marisor.
Se acopera bolul cu folie de plastic si se tine 18-20 ore la un loc caldut (18-22°C), fara curent.

Cum se fare reteta de ciabatta
Dupa cele 18-20 ore:
Se amesteca pana se dizolva 4g drojdie proaspata, 6g maltz sau 1/2 lingurita miere (se poate folosi malt)in 140g apa calduta si se adauga, putin cate putin, aluatului in procesul de framantare.
Aluatul trebuie sa fi cuprins lichidul inainte de a primi urmatoarea sarja.
Apoi se dizolva 12g sarein 30g apa si se pun si astea cate putin la aluat.
Se mai lasa aluatul la framantat vreo 20 minute, pana se ia cat de cat de pe marginea castronului. Se lasa iar la crescut 40-60 minute in castronul acoperit.
Aluatul este foarte moale acum.
Se pune hartie de copt pe-o tava, se presara faina multisoara pe ea.
Se toarna aluatul de ciabatta pe tava si se presara si el cu faina, dar fara zgarcenie.
Se imparte aluatul in doua cu o spatula si se aduce cat de cat in forma de ciabatta.
Se umbla la aluat cat mai putin ca sa ramana bulele de aer unde le sade bine, inauntrul lui.
Se acopera cu un prosop de bucatarie si se mai tine la crescut 40-50 minute.
Se da tava la cuptorul preincalzit asa:
250°C - 10 minute(la cuptoarele care ajung numai pana la 220°C: 220°C - 10 minute), apoi 10 - 13 minute la 220 - 200°C pana se fac aurii.

O reteta de Karina Luana
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Dovleac copt cu arome marocane

E vremea dovlecilor. Dovleacul (bostanul) este ...

Gastronomie

Retete machedonesti: Piperchi targasiti

Am văzut pe net o mulțime de variant...

Celebs & Style

Drew Barrymore va reunta la actorie

Drew Barrymore va reunta la actorie pentru o p...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...