Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Retete grecesti: placinta cu spanac "spanakopita"

Publicat: 01.04.2006

bucatarie greceasca  spanakopitaA venit primavara si pietele sunt invadate de verdeturi. Spanacul proaspat este plin de vitamine insa pare sa nu poata fi preparat in prea multe feluri... Ar trebui sa profitati de venirea primaverii pentru a prepara o reteta gustoasa reteta greceasca: placinta cu spanac "spanakopita" cum o numesc grecii este un excelent aperitiv sau o gustare satioasa...

Ingrediente:
- 1/2 de kilogram spanac
- 6 cepe proaspate, taiate marunt
- jumatate de ceasca marar taiat
- o ceasca si jumate ulei de masline
- sare si piper (dupa gust)
- branza feta (tare) sau telemea de oaie

Observatie: in magazinele in Romania se gaseste un anumit tip de branza care poarta in mod abuziv numele de „feta”. Adevarata branza tip „Feta” greceasca nu este cremoasa ci are consistenta telemelei de oaie maturate, nu este excesiv de sarata si nici iute.
Nu folositi la prepararea placintei cu spanac branzeturi cremoase, ci preferati telemeaua pentru ca placinta sa va reuseasca.

Ingrediente pentru coca:
- 1/2 kg faina
- 2 oua
- jumatate de ceasca unt
- o ceasca cu apa calda
- sare

Modul de preparare:
Umplutura: Curatati si spalati bine spanacul si apoi lasati-l lsa se zvinte.
Luati cepele, taiati-le marunt. Puneti ceapa tocata intr-o tigaie la foc mediu cu uleiul, pana sa se inmoaie si devine aurie – dar aveti grija sa nu se prajeasca prea tare.
Taiati spanacul in bucati (nu prea mari) adaugati-l peste ceapa. Adaugati sare si piper dupa gust.Lasati tigaia pe foc pentru aproximativ 15 minute la foc mediu, pentru ca umplutura sa ramana aproape uscata. La sfarsit adaugati mararul taiat marunt si branza feta maruntita cu furculita.

Pregatire foi: Puneti faina intr-un bol mare si adaugati ouale, untul, sarea si atata apa cat trebuie ca sa fie aluatul usor de manuit.
Framantati bine coca si apoi intindeti foi cat mai subtiri.
Luati o tava si puneti putin ulei in ea ca sa nu se lipeasca coca pe tava. Ungeti foile cu ulei si asezati-le una peste alta.
Repetati pina sa adaugati 3-4 foi de coca. Apoi adaugati umplutura de spanac peste foile deja puse si repetati operatiunea cu inca un nivel de 3-4 foi de coca peste umplutura de spanac.
Puneti spanakopita (placinta cu spanac) in cuptor la foc mediu pentru aproximativ 45 de minute.
Pentru pregatirea spanakopitei se pot folosi foarte bine si foile de placinta care se gasesc in comert.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa alegi salonul perfect pentru cea mai importanta zi din viata ta?

Nunta reprezinta unul dintre cele mai importante momente din viata tinerilor care decid sa-si uneasca destinele atat in fata lui Dumnezeu, cat si in fata celor dragi. Pe langa ceremonia de la Starea Civila si cea de la biserica, petrecerea este un aspect esential, de care mirii trebuie sa se preocupe cu multa atentie.