Reteta de aluat fraged ca in Ardeal
Publicat: 05.12.2016

Etichete:
Aluatul fraged ne-a incantat de multe ori in copilarie cand bunicile sau mamele noastre coceau tot felul de placinte, pateuri, prajituri sau saratele.
Insa nu multi dintre noi stiu cum sa faca un aluat fraged cu adevarat fraged!
Insa voi acum puteti afla cum din reteta de mai jos!
Reteta de aluat fraged ca in Ardeal: Ingrediente
250 grame de margarina sau unt
250 grame de untura
1 kg de faina tip 000
cca 100 ml otet
1 ou (optional)
un praf de sare
+ 100 ml apa foarte rece
Reteta de aluat fraged ca in Ardeal: Cum se face
Margarina si untura care au fost lasate la temperatura camerei se amesteca cu la 1 kg.faina, otet cam 100ml, un ou (se poate si fara), un praf sare si apa foarte rece, pentru inceput cam jumatate de cana, apoi se mai adauga pana cand obtinem la framantat un aluat care trebuie sa fie elastic .
Dacă vreți ca aluatul să se desfacă în fo, ca un foietaj, frecati untura cu faina, dati aluatul la figider pentru o ora si apoi intindeti foaie si ungeți cu untura si cu faină o parte, impaturiti ca la aluatul frantuzesc, dati iar la frigider o ora si repetati procedeul inca de cel putin doua ori.
Ca sa scapati mai repede sau daca va grabiti tare (dar, atentie, nu se va mai umfla ca la pateuri, in foi) dar este foarte frageda, puneti aluatul intr-o punga sau in folie de plastic si dati-o la congelator. O scoateti apoi si o puneti in frigider înainte cu cateva ore de a fi folosit, ca sa se mai inmoaie si sa se poata întinde.
Din acest aluat fraged se pot face foi de placinta, cornulete sau saratele. In cazul in care vreti sa faceti saratele, aluatul se face cu un pic mai multa sare iar deasupra se pune cascaval, chimen, susan alb sau negru (negrilica) sau seminte de mac.
Puteti sa faceti mai mult si sa il puneti in pungi sau folii (pe portii) si se foloseste cand este nevoie.
Foaia se intinde mai grosuta, de 3-4 mm iar pentru sarateke se face chiar mai groasa, de chiar 6-7 cm.
Cand se face gen aluat franțuzesc, din acest aluat se pot face pateuri cu diverse umpluturi.
Multumim doamnei Daria Dinu pentru reteta!
Spor la gatit!
Sursa: Copyright©eLady.ro - Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Aretha Franklin s-a stins la varsta de 76 de ani
Aretha Franklin a murit la varsta de 76 de ani...
Moda

TOP trei culori pe care sa le introduci in garderoba ta in aceasta primavara daca porti camasi
Bine ati venit in lumea modei, domnilor! In ace...
Moda

Coduri vestimentare pentru femei: cum sa te imbraci pentru job
Fiecare companie este diferita, iar fiecare job...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails