Va aflati in:

Articole / Sarcina

Tratarea bolilor minore in sarcina

Publicat: 26.03.2006

medicamente sigure in sarcina
Orice femeie gravida, ca orice alt om, poate suferi in timpul sarcini de boli minore sau chiar sarcina poate provoca anumite neajunsuri. De aceea foarte multe femei insarcinate se intreaba daca pot la medicamente in timpul sarcinii pentru a scapa de neajunsurile unei raceli, ale constipatiei sau ale greturilor matinale. Cel mai bun mod de a minimaliza riscurile la care este expus fetusul este ca gravida sa evite luarea de medicamente neesentiale, mai ales in primul trimestru de sarcina.
Mai jos aveti o lista cu anumite medicamente despre care se spune ca prezinta sau nu riscuri pentru bebelus. Datele au rol pur informativ si inainte de a lua orice fel de medicament, trebuie obligatoriu sa va consultati medicul.


Tratarea constipatiei
Daca suferiti de constipatie, incercati mai intai sa luati masuri in ceea ce priveste regimul alimentar. Beti mai multe lichide si mancati mai multe fibre.
Daca aceste masuri nu dau rezultate, cereti medicului sa va prescrie unul dintre laxativele care exista pe piata si sunt lipsite de riscuri pentru bebelus.

Arsuri gastrice, indigestie, stari de voma
Antiacidele sunt, in general, medicamente sigure in timpul sarcinii. Totusi, nu uitati ca bicarbonatul de sodiu este absorbit de sange si prin circuitul sanguin ajunge la bebelus. De aceea trebuie evitat, deoarece un aport prea mare de sodiu este daunator bebelusului.

Dureri de cap sau de spate
Incercati sa scapati de ele fara a folosi medicamente mai intai. Un masaj al scalpului si o compresa va pot scapa de o durere de cap, in timp ce un masaj al spatelui, cateva exercitii de stretching usor pentru detensionarea muschilor si o baie calda sunt de mare ajutor pentru durerile de spate.
Daca aceste metode nu va ajuta, trebuie sa stiti ca paracetamolul este considerat un medicament sigur daca este folosit numai pe termen scurt, indiferent de trimestrul de sarcina in care va aflati. Este folosit ca analgezic (reductor al durerilor) si antipiretic (in starile febrile).
Totusi, faptul ca este folosit nu inseamna ca nu trebuie sa va intrebati medicul daca il puteti folosi, pentru ca dumneavoastra puteti fi o exceptie si de aceea nu trebuie sa riscati.

Aspirina si anti-inflamatoriile nesteroidale precum ibuprofenul nu sunt recomandate in timpul sarcinii. Ele trebuie evitate cu precadere in ultimul trimestru de sarcina, de vreme ce exista alternative sigure. Acest tip de medicamente afecteaza durata travaliului (intarzie declansarea si il prelungesc) si, mai mult, pot cauza complicatii nou-nascutului.
Analgezicele (medicamentele care reduc durerile), precum mici doze de aspirina, cresc riscul de hemoragie la mama, dar si la fetus, mai ales daca sunt luate in cel de-al treilea trimestru de sarcina.
Practica a dovedit ca aceste medicamente trebuie evitate si in primul trimestru de sarcina deoarece cresc semnificativ riscul de avort spontan sau de malformatii ale bebelusului.
Codeina si dihidrocodeina afecteaza sistemul respirator al bebelusului, daca mama le ia in ultimul trimestru de sarcina. Consumul excesiv poate dauna noului-nascut. Totusi, doze mici luate pentru o perioada foarte scurta pentru a trata anumite dureri pot fi luate in primele doua trimestre, insa numai sub supravegherea unui medic. Trebuie sa stiti ca unele analgezice contin codeina sau hidrocodeina. Consultati-va medicul sau farmacistul inainte de a lua orice fel de medicament in timpul sarcinii.

Guturai si alergii
Pentru tratarea guturaiului si a alergiilor, mai intai incercati sa reduceti expunerea la agentii alergeni care va provoaca aceste neplaceri. Daca nu este posibil, puteti folosi sprayuri nazale pe baza de sodiu cromoglicat sau picaturi de ochi, insa numai dupa ce intrebati medicul sau farmacistul.
Produsele care contin antihistaminice trebuie evitate in general. Totusi, clorfetamina este considerata drept sigura, desi nu exista informatii complete. Intrebati medicul sau farmacistul. Sprayurile nazale sau picaturile care contin antihistaminice trebuie evitate.
Decongestionanti nazali precum pseudoepfedrina, fenylefrina, xylometazolina, oxymetazolina trebuie evitate pentru ca nu exista suficiente date despre cum pot afecta sarcina. Inhalatiile (bai de aburi simple sau cu ceai de musetel) ar trebui sa va ajute in decongestionarea mucoasei nazale.

Tuse si raceala
Remediile medicamentoase impotriva tusei si a racelii contin combinatii de ingrediente, inclusiv analgezice, antihistaminice si decongestionante (vezi mai sus), de aceea este foarte important sa va asigurati ca ingredientele medicamentului pe care intentionati sa il luati sunt sigure pentru sarcina. Consultati-va medicul sau farmacistul.

Pentru tusea expectoranta preferati sa consumati mai multe lichide in loc sa apelati la medicamente. Puteti face inhalatii pentru a putea ajuta lichefierea mucoasei. Medicamentele contra tusei contin iodina, un expectorant care trebuie evitat, deoarece poate produce disfunctionalitati ale glandei tiroide a bebelusului. Consumul de miere de albine naturala ajuta viitoarea mamica in stari de raceala si tuse.

Diaree
Episoade scurte de diaree nu cauzeza bebelusului nici un rau, insa cand dureaza mai multe zile pot produce deshidratarea mamei si a fetusului.
Caolinul este un remediu fara riscuri. Ceaiul de menta va poate fi de un real ajutor.
Evitati sa luati medicamente care contin loperamida, deoarece nu exista destule informatii despre cum afecteaza aceasta substanta fetusul!

Eczema, dermatitia si alergii ale pielii

Cremele calmante si hidratante cum sunt produsele bazate pe calamina ar trebui sa fie prima alegere, deoarece nu sunt daunatoare.

Cremele cu sterozi precum hidrocortizonul pot fi folosite in perioada graviditatii, insa numai pe suprafete mici ale pielii si sub supraveghere medicala, deoarece prin absorbtie pot ajunge in fluxul sanguin.

Acid folic
Acidul folic este unul dintre medicamentele care trebuie luate in timpul sarcinii, si inainte de concepere, si in timpul perioadei de graviditate.
Acidul folic ajuta fetusul sa isi dezvolte sistemul nervos si previne aparitia maladiilor coloanei vertebrale. De asemeni, reduce riscul aparitiei defectelor de nastere. O doza de acid folic este necesara si partenerului in cazul in care doriti sa ramaneti insarcinata si viitorul tatic sufera de spina bifida.
Discutati acest aspect cu medicul dumneavoastra.

Pentru medicamenetele care nu apar aici, cereti sfatul doctorului. Cel mai bun fel de a reduce riscurile este sa limitati consumul de medicamente care nu va sunt necesare. Nu luati medicamente "dupa ureche" !
Retineti ca nici remediile naturiste nu sunt neaparat sigure in timpul sarcinii si cel mai bine este sa va consultati medicul inainte de a ingera orice fel de substanta, fie ca este chimica, fie ca este un remediu pe baza de plante!

 

Te asteptam la o discutie despre perioada de graviditate pe forum

 

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sarcina

Cum reduci refluxul acid si arsurile in sarcina

Fiecare mama isi doreste un copil sanatos. Rem...

Sarcina

Cum ii spun ca sunt insarcinata?

Evenimentul in sine aduce bucurie (daca nu exta...

Celebs & Style

Uite cum arata Jennifer Lopez in costum de baie!

Uau! Jennifer Lopez isi arata pieptul din cost...

Divertisment

Visul Cassandrei

Titlu original: CASSANDRA'S DREAMAn: 2007Regiza...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...