Va aflati in:

Articole / Societate

Cauzele incalzirii globale

Publicat: 13.08.2006

incalzirea globala, echilibrul natural, dezastre climatice, efectul de sera, cine este vinovat de incalzirea globala a planetei, planeta in impas, inundatiiStim ca pamantul se incalzeste din ce in ce mai mult.
Oamenii de stiinta au avertizat ca temperatura globala va creste cu 5 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol. Cele 5 grade sunt suficiente pentru a provoca schimbari majore cum ar fi ridicarea nivelului apei marilor, in productia de mancare si poate afecta si ploile.
Cunoscand care sunt problemele primul pas pe care trebuie sa il facem este sa schimbam ceva.Exista patru niveluri la care putem intelege la care putem intelege si rezolva problema incalzirii globale:

  • care sunt mecanismele incalzirii globale

  • cu ce contribuim la ridicarea nivelului incalzirii globale

  • dorintele noastre

  • ce sunt ciclurile naturale.

Mecanismele incalzirii globale sunt foarte simple. Exista prea mult dioxid de carbon in atmosfera. Pamantul absoarbe caldura provenita de la soare si cea mai mare parte o reflecta in spatiu. Dar in prezent, pamantul retine mai multa caldura de la soare, aproximativ 0.85 pe metru patrat, decat reflecta in spatiu. In principal, este vina dioxidului de carbon care retine radiatiile solare si nu le mai reflecta in spatiu. Acest fenomen creeaza efectul de incalzire globala.

In prezent, dioxidul din atmosfera contine aproape 380 ppm (parti pe milion), in coparatie cu o mie de ani in urma cand nivelul era de 280 ppm, insa se prezice ca acest nivel va ajunge la 500 ppm la sfarsitul acestui secol.

Se estimeaza ca va dura in jur de 100.000 de ani pentru ca dioxidul de carbon din atmosfera sa se reduca cu aproximativ 63%, printr-un proces natural.

Cu ce contribuim noi la marirea volumului de dioxid de carbon in atmosfera? Am ajuns in aceasta situatie din cauza faptului ca oamenii au ars foarte multi combustibili incepand ce Revolutia Industriala si pana in prezent.

Carbunii si uleiul sunt cele mai importante elemente folosite la generarea puterii electrice si pentru transportul acesteia catre noi. Este normal ca o lume a carei populatii creste incontinuu are nevoie de energie pentru mancare, haine, pentru treburi gospodaresti si pentru mai mult comfort, dar in momentul in care exista 8 bilioane de oameni care asteapta o casa mare, ultimele electronice aparute pe piata, o masina si sa calatoreasca peste tot in lume intampinam probleme.

Intampinam probleme deoarece pamantul nu poate sustine psihic toate nevoile noastre si pentru ca energia care trebuie emisa pentru aceste nevoi ne va sufoca.

Dorintele noastre au o foarte mare importanta. Trebuie sa invatam sa ne dorim numai lucrurile de care avem intr-adevar nevoie. Acest lucru are legatura cu ideea de progres promovata inainte de Revolutia Industriala, de-a lungul perioadei numite „Iluminismul” si inceputa in secolul 16.

Aceasta perioada a generat idei despre importanta individului, despre cum sa se foloseasca ratiunea si despre satisfactia materiala. Rene Descartes a fost unul dintre filosofii cei mai cunoscuti ai acestei perioade. Toata lumea cunoaste faimosul sau citat „Gandesc deci exist”. Recent am vazut o reclama care folosea acest citat putin schimbat si suna in felul urmator: „gandesc, de aceea fac cumparaturi”.

Problema pe care ar trebui sa o rezolvam este felul in care gandim. Nu trebuie sa ne gandim numai sa consumam, trebuie sa si conservam natura. Deci singurii vinovati pentru marirea volumului de dioxid de carbon in natura suntem noi si dorintele noastre de a avea cat mai mult.

Ciclurile naturale sunt si ele un motiv al incalzirii globale. Pamantul primeste in prezent cu 30% mai multe radiatii solare decat primea in urma cu 4,6 bilioane de ani. Au existat dintotdeauna cicluri ale erei glaciale si perioade de incalzire interglaciale care se produceau in functie de orbita pamantului, radiatiile solare si schimbarile curentilor din oceane.

Ultima era glaciala a fost intre anii 1400 si 1840 si s-a manifestat prin temperaturi foarte scazute. Acest tip de evenimente fac parte din ciclurile naturale si se produc o data la 1500 de ani.

In prezent pamantul este la sfarsitul unui ciclu interglacial, incalzirea vremii fiind datorata acestei cauze, dupa aceasta incalzire urmand o noua perioada in care vremea ar trebui sa se raceasca. Dar se pare ca noi nu vom permite acest lucru deoarece contribuim la cresterea cu pasi repezi a dioxidului de carbon. In ultimii 45 de ani nivelul dioxidului de carbon a crescut infiorator de mult, iar acest lucru face ca ciclurile naturale sa nu se mai desfasoare asa cum ar trebui.
Nu putem da vina pe soare, singurii vinovati suntem noi.

Ce putem sa facem?. Se pare ca incalzirea globala se va mai produce pentru inca foarte multi ani chiar daca nu vom mai fi cauza eliberarii dioxidului de carbon in aer. Acest proces se va dezvolta din ce in ce mai repede pe masura ce dezvoltarea economiei va implica bilioane de oameni din Statele Unite ale Americii, China si India. Acesti oameni vor elibera in aer substante nocive inca foarte multi ani de azi inainte.

Ne putem schimba comportamentul doar daca ne schimbam felul in care gandim. Trebuie sa ne reevaluam nevoile si sa ne impunem anumite limite. Cea mai buna metoda prin care ne putem schimba gandirea este sa ne apropiem mai mult de oamenii care traiesc numai prin intermediul altor oameni, care sunt dependenti de oameni, cum ar fi cei invalizi sau cei orbi. Dandu-le o mana de ajutor acestor oameni este o modalitate de a vedea ce este viata de fapt.

Chiar daca sursele de energie vor fi folosite sa faca incalzirea globala mai tolerabila, limitarea dorintelor noastre va face bine planetei pe care traim si, in acelasi timp, ne va face bine si noua.

Intra pe forum si discuta cu noi despre incalzirea globala si schimbarea climei. 

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
ana valentina - 04/09/2008

Acest articol despre incalzirea globala,si mai ales cauzele naturale ale acesteia mi-a fost de mare ajutor.Va multumesc.

Societate

Cum se utilizeaza Bitcoin

Bitcoin a fost prima moneda digitala care a eli...

Produse

Parfumul The One Desire

Dolce & Gabbana a lansat One Desire, un no...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa te casatoresti? Iata cum decizi ce bauturi alcoolice sa servesti invitatilor!

Nuntile romanesti presupun intotdeauna mancare multa, dar mai ales bauturi alcoolice care sa dea tonul distractiei si sa mentina atmosfera pana dimineata. Pana aici, totul simplu. In fapt, multe cupluri intampina dificultati in a se decide ce nu trebuie sa lipseasca din bar.