Va aflati in:

Articole / Animale de companie

Alimentatia pisicilor

Publicat: 07.03.2009

Proteinele din hrana pisicilor, Cerealele si legumele in hrana pisicutelor,  Proteinele din hrana pisicilor, Autoinfometarea la pisicute, Ce mananca pisicutele, hrana pisicilor, despre pisica, ce mananca pisica


Pentru a asigura pisicii o viata lunga si o sanatate durabila este necesar ca alimentatia sa sa indeplineasca cerintele individuale, in functie de varsta si de starea fiziologica. Aceasta inseamna ca ratia trebuie sa varieze cantitativ, dar si calitativ, pe masura ce animalul creste, inainteaza in varsta si apoi imbatraneste.

Alimentatia pisicilor: hrana
Alimentatia corespunzatoare a pisicii poate fi asigurata de catre proprietar atunci cand acesta cunoaste necesitatile si obiceiurile ei alimentare.
Pisica este un animal carnivor, care are exigente nutritionale deosebite, greu de asigurat printr-un regim omnivor. Spre deosebire de pisici, cainele este mult mai bine adaptat la alimentatia si la stilul de viata uman.

Alimentatia pisicilor: apa
Fiind la origine animale din desert, pisicile consuma putina apa si sunt predispuse mai mult decat cainii la deshidratare, in timpul perioadelor de boala (tulburari gastro-intestinale, urinare, respiratorii, febra), pisica nu isi ajusteaza corespunzator consumul de apa si deshidratarea devine o amenintare serioasa, in plus, productia urinara este in cantitate redusa (multe pisici urineaza o singura data in 24 de ore), iar urina este foarte concentrata. Trebuie, deci, incurajat consumul de apa. Pisica trebuie sa aiba la dispozitie in permanenta apa proaspata, curata, in mai multe vase, de preferinta de inox sau ceramice. Din a-celasi motiv, nu se recomanda trecerea brusca de la alimentatia umeda la hrana uscata.

Ce mananca pisicutele
In ceea ce priveste preferintele alimentare, pisica isi selecteaza hrana dupa miros; textura si marimea bucatilor joaca de asemenea un rol important, iar culoarea alimentelor nu influenteaza consumul, in general, pisicile sunt mai putin atrase de dulciuri decat cainii. Intoleranta fata de lactoza din laptele dulce este mai des intalnita decat la caine, iar glucidele neprelucrate termic pot produce indigestii.
 La varsta de 5-7 saptamani se fixeaza preferintele alimentare, pe care pisica le pastreaza intreaga viata. Este important sa oferim pisoilor o hrana variata si corespunzatoare varstei, in mod normal, puiul este intarcat de mama, care ii ofera hrana ei preferata. De aceea, obiceiurile alimentare se mostenesc de la o generatie la alta.

Autoinfometarea la pisicute

Din cauza rezistentei pe care pisicile o au de obicei in fata unui aliment nou - care poate duce pana la autoinfometare, epuizarea organismului si lipidoza hepatica, de multe ori fatala daca nu este tratata la timp-tranzitia de la un aliment la altul se face treptat. Se inlocuieste gradat pana la un sfert de portie pe saptamana, in asa fel incat schimbarea alimentatiei sa se faca intr-o luna.
 Spre deosebire de caine, pisica mananca putin si des, atat ziua cat si noaptea, si prefera variatia alimentara (cainele poate consuma acelasi fel de mancare ani de zile, fara sa se plictiseasca.

Proteinele din hrana pisicilor
Necesitatile proteice ale pisicilor sunt mai mari decat ale cainilor, de aceea hrana industriala pentru caini nu este potrivita pentru acestea.
Proteinele de origine animala preferate de pisici sunt: carnea de pui, peste, vita, organe, smantana, ou, lapte. Este bine ca organele si carnea sa nu fie preparate termic in exces, pentru ca isi pierd valoarea nutritiva. Oasele de pui fierte trebuie excluse din alimentatie, pentru ca pisicile nu pot digera colagenul modificat termic. Ficatul crud poate avea efect laxativ, iar consumul de ficat pe perioade lungi produce hipervitaminoza A, manifestata prin episoade hemoragice si leziuni cutanate. Pestele crud contine antivitamina B l, astfel incat alimentatia indelungata cu peste crud are efecte toxice.

Cerealele si legumele in hrana pisicutelor

Pe langa proteine, este bine ca ratia zilnica sa contina grasimi de origine animala, precum si fibre, asigurate de cereale si de legume.
Hrana industriala este o hrana completa, echilibrata, existenta atat sub forma umeda, cat si uscata. Este foarte important ca unei pisici hranite exclusiv cu mancare industriala uscata sa nu-i lipseasca apa proaspata.
Hrana uscata prezinta avantajul ca se poate adapta usor la necesitatile variate ale pisicii in cursul unei vieti, si este si un adjuvant important in cazul unor afectiuni cronice (urolitiaza, insuficienta renala, hepatica, tulburari digestive, diabet, piele sensibila etc).
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Animale de companie

Igiena dentara la caini

Pentru caini igiena bucala este o problema apar...

Celebs & Style

Zoe Saldana e cu Bradley Cooper

Zoe Saldana s-a cuplat cu unul dintre cei mai h...

Editorial

Barbatilor care inseala, fara menajamente

In acest material pe unii dintre barbati o sa ...

Editorial

Mi-e dor de timpurile in care NU totul putea fi cumparat si vandut

Mi-e dor de timpurile in care parintii isi intr...

In forum despre Animale de companie
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...