Ce trebuie sa stii ca sa iti hranesti corect catelul si pisicuta
Publicat: 30.08.2015

Se bucura de toata afectiunea ta si faci tot posibilul sa-l stii fericit. Cu toate astea, uneori mai are probleme de sanatate. Nu stii de ce? Poate ar trebui sa cauti motivele in castronul din care il hranesti. Iata cateva componente ale alimentatiei care i-ar putea pricinui necazuri animalutului tau.
Ce trebuie sa stii ca sa iti hranesti corect catelul si pisicuta: Deficienta proteica
Semnele deficientei proteice includ intarzierea cresterii la animalele tinere, pierderea in greutate, scaderea randamentului reproductiv si a performantelor fizice la animalele adulte. Deficienta proteica are, de obicei, ca rezultat deficienta de energie, fapt cunoscut sub numele de malnutritie proteica/calorica. Atunci cand apare, acest sindrom se manifesta prin letargie, reducerea eficientei digestive si a rezistentei fata de bolile infectioase (consecinta afectarii sistemului imun). Nivele scazute ale proteinelor plasmatice apar dupa o deficienta proteica de durata si pot duce in cele din urma la aparitia edemelor si a ascitei (consecinta reducerii presiunii oncotice sau coloid osmotice).
Ce trebuie sa stii ca sa iti hranesti corect catelul si pisicuta: Deficitul in acizi grasi nesaturati
La caini, deficitul in acizi grasi nesaturati are drept rezultat aparitia unei robe uscate si cu o pronuntata matitate, caderea excesiva a parului si predispozitia pentru afectiuni cutanate. Dupa o anumita perioada de timp, pielea devine pruriginoasa, cu aspect unsuros si cu o susceptibilitate mare la infectii - schimbarea compozitiei lipidelor de suprafata duce la pierderea echilibrului florei microbiene care se regaseste in mod normal la acest nivel si predispune animalul la contactarea infectiilor secundare; de asemenea, tot ca o consecinta a deficitului de acizi grasi nesaturati, pot aparea exsudatii interdigitale, districhiazis si otite externe. Deficienta de acid linoleic la pisici poate avea ca rezultat aparitia semnelor anterior mentionate. Mai mult, s-au observat deficiente de crestere la tineret, degenerescenta grasa hepatica si constituirea de depozite grasoase la nivel renal.
Deficientele de acizi grasi nesaturati se instaleaza pe o perioada lunga de timp si sunt datorate de obicei consumului de hrana cu numeroase dezechilibre intre constituenti sau depozitata in conditii improprii. Majoritatea dietelor bine echilibrate contin suficienti acizi grasi, dar depozitarea acestora in conditii de temperatura si umiditate ridicate pentru perioade mari de timp si procentul insuficient de antioxidanti poate declansa procesele de oxidare a acizilor grasi (proces cunoscut sub denumirea de rancezirea grasimilor). Tot in aceste conditii improprii are loc si inactivarea vitaminelor A, D si biotinei, lucru care acutizeaza dismetabolismul cutanat. Aceste deficiente pot, insa, aparea ca o complicatie a altor afectiuni, cum ar fi pancreatita, afectiuni biliare, hepatice si in sindromul de malabsorbtie.
Poti ijnsa evita toate aceste probleme daca adaugi in alimentatia catelului si a pisicutei ulei de somon salbatic. Citeste care sunt Beneficiile uleiului de somon salbatec pentru caini si pisici
Ce trebuie sa stii ca sa iti hranesti corect catelul si pisicuta: Excesul de proteina
O cantitate moderat crescuta de proteina in ratie poate fi benefica pentru a asigura rezerve proteice care sa contribuie la capacitatea organismului de a face fata stresului de diferite origini. In acest sens, exista doua posibile situatii in care este folosit acest excedent proteic; prima este folosirea acestuia drept sursa de energie, iar cea de-a doua transformarea proteinelor in depozite adipoase care reprezinta, de fapt, resurse energetice ale organismului. Spre deosebire de grasimi si o cantitate redusa de glucide, aminoacizii nu se constituie in rezerve ale organismului pentru intrebuintari ulterioare.
Toate categoriile de animale de companie poseda abilitatea de a metaboliza excesul de proteina. Acest lucru are ca rezultat producerea de uree si eliminarea acesteia la nivel renal. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca nivelele ridicate de proteine din ratie administrate pe o perioada lunga de timp pot duce la instituirea insuficientei renale cronice. Unii cercetatori au emis ipoteza conform careia excesul de proteina poate duce la nefropatii supraadaugate la animalele care sunt deja afectate la nivel renal. Restrictiile proteice sunt uzitate de cele mai multe ori in managementul animalelor uremice, astfel ca, in aceste cazuri, scaderea aportului proteic la nivele care sa asigure necesarul animalului minimalizeaza producerea de uree si, o data cu aceasta, scaderea in intensitate a unor semne clinice asociate cu sindromul uremic. Totusi, nu exista evidente concludente conform carora excesul de proteina din ratie contribuie in mod efectiv la aparitia disfunctiilor renale la animalele sanatoase.
Reducerea greutatii parenchimului renal si declinul fiziologic al acestora sunt evenimente care apar in mod normal o data cu inaintarea in varsta si au fost studiate in amanunt. Datele obtinute in urma unui astfel de studiu arata ca "imbatranirea" fiziologica a rinichiului poate duce la o pierdere a nefronilor intr-un procent de peste 75% inainte de aparitia semnelor clinice sau modificarea constantelor biochimice. Animalele cu pierderi de mai putin de 75% din capacitatea functionala a rinichiului sunt sanatoase din punct de vedere clinic, dar sunt mai susceptibile la afectiuni renale decat animalele tinere, care beneficiaza de o anumita "rezerva" renala. Aceste studii au dus la reducerea sistematica a continutului in proteine la dietele concepute pentru animalele in varsta in incercarea de a preveni sau a minimaliza progresia disfunctiilor renale. Totusi, este foarte important ca aceasta categorie de animale sa primeasca cantitati adecvate de proteine de buna calitate pentru a minimaliza pierderile de proteine din rezervele organismului si pentru a-si acoperi necesarul proteic. Cu toate ca reducerea cantitatii de proteina are un impact semnificativ asupra semnelor clinice la animalele cu insuficienta renala, nu exista studii care sa indice necesitatea reducerii sistematice a aportului proteic la animalele in varsta clinic sanatoase.
Ce trebuie sa stii ca sa iti hranesti corect catelul si pisicuta: Ratii dezechilibrate in grasimi - deficiente si excese
Cantitatile mici de grasime din ratie pot duce la deficiente atat in ceea ce priveste energia totala, cat si acizii grasi esentiali. Palatabilitatea dietelor canine si feline este puternic influentata de continutul in grasimi, astfel ca, pana la o anumita limita, cresterea procentului de grasimi din ratie va avea ca efect cresterea palatabilitatii si viceversa. Acest lucru pare sa fie consecinta atat a consistentei, cat si a savorii cu care grasimile contribuie la alcatuirea dietei. Deoarece dietele bazate pe un continut scazut de grasimi nu sunt de obicei acceptate de catre animale, potentialul acestora pentru a cauza o deficienta in energie si acizi grasi esentiali este exacerbat de scaderea cantitatii totale de hrana ingerata.
Ce trebuie sa stii ca sa iti hranesti corect catelul si pisicuta: Excesul de grasimi
Excesul de grasimi din ratie poate avea, de asemenea, repercusiuni asupra sanatatii animalului. Atat cainii, cat si pisicile sunt capabile sa digere si sa asimileze diete cu un continut ridicat de grasime. Totusi, in conditiile in care capacitatea de digestie si absorbtie a tractului gastrointestinal este depasita, acest lucru se va materializa prin aparitia steatoreei si chiar a diareei. Mai mult, dietele bogate in grasimi, consumate pe termen lung, pot duce la instituirea obezitatii din cauza palatabilitatii ridicate si a densitatii energetice a dietei respective. Nivelul ridicat al acizilor grasi nesaturati din dieta duce la cresterea necesarului de vitamina E cu rol de antioxidant, prin protectia lipidelor din compozitia membranei celulare impotriva peroxidarii. Vitamina este supusa peroxidarii inaintea acizilor grasi, protejandu-i astfel de rancezire; totusi, in acest proces are loc distrugerea vitaminei E. Astfel, se creeaza conditiile dezvoltarii unei afectiuni grave: pansteatita sau "boala grasimii galbene", cu repercusiuni grave la pisica.
Asadar, ai mare grija cu ce iti hranesti prietenul patruped. Ca sa ii dovedesti cu adevarat cat de mult inseamna pentru tine…
Sursa: Copyright©eLady.ro - Ce trebuie sa stii ca sa iti hranesti corect catelul si pisicuta

Comentarii postate (0)
Animale de companie

Cainii: prevestitori si vindecatori
Tot am scris un articol despre zooterapie si mo...
Animale de companie

Boli de ficat la caini si catei: Simptome
Ficatul are unele dintre functiile cele mai com...
Cele mai citite
Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire
Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...
Bebelusi si Copii

Tinerelele mamici si sansa unei cariere de succes
Daca ne uitam in jur, nu avem foarte multe exem...
Bebelusi si Copii

Cum sa alegi cel mai tare spinner pentru copilul tau
Pana acum cativa ani, vedeam in jurul nostru do...
Articole importante
In forum despre Animale de companie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails